ΓΔ: 894,74 0,69% EUR/USD: 1,1599

ΑΡΘΡΑ

Μοναστηριακά & Εκκλησιαστικά είδη από μονές του Αγίου Όρους

0 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, 11:15

Τα μοναστήρια μας έχουν εξέχουσα θέση στη καρδιά και τη συνείδηση όλων των Ελλήνων καθώς είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς της ορθοδοξίας μας. Ανέκαθεν λοιπόν είχαμε ιδιαίτερη σχέση με συγκεκριμένες μονές και πολλοί προσπαθούν να βοηθήσουν τα μοναστήρια να συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν με κάθε τρόπο. Εννοείται ότι η βοήθεια των πιστών είναι ακόμη σημαντικότερη τα χρόνια της πανδημίας αφού είναι σχεδόν αδύνατον να επισκεφτεί κανείς μοναστήρια λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της Covid-19.

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να ενισχύσουμε τα μοναστήρια μας είναι να αγοράζουμε τα προϊόντα των μονών από τα ειδικά καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη. Με απλά λόγια, αγοράζοντας μοναστηριακά είδη, κάποια από τα χρήματα που πληρώνετε στο κατάστημα φθάνουν στα μοναστήρια κι έτσι οι μονές μας μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να παρέχουν το σημαντικό τους έργο. Ας δούμε λοιπόν με ποια προϊόντα μπορείτε να ενισχύστε τις μονές μας.

Εργόχειρα μηχανών

Οι μοναχοί μας είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα επιδέξιοι «καλλιτέχνες». Πολλοί από αυτούς αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργώντας μοναδικά εργόχειρα τα οποία και την συνέχεια διαθέτουν προς πώληση στα καταστήματα με μοναστηριακά προϊόντα και άλλα παρόμοια είδη ή τα πωλούν οι ίδιοι στους επισκέπτες των μονών τους. Τα εργόχειρα που δημιουργούν μπορεί να είναι εικόνες, ξυλόγλυπτα ή ακόμη και περίτεχνα κομποσκοίνια τα οποία κι εννοείται ότι είναι «διαβασμένα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοναστηριακά εργόχειρα συνήθως κατασκευάζονται από ξύλο και άλλα υλικά που προέρχονται από τις ίδιες τις μονές. Οι μοναχοί μας δεν πετάνε τίποτα, οπότε αν – για παράδειγμα – σπάσει μία καρέκλα ή ένα κρεβάτι σε ένα κελί και δεν μπορεί να επισκευαστεί, οι μοναχοί θα χρησιμοποιήσουν το ξύλο για να δημιουργήσουν μία εικόνα ή ένα ξυλόγλυπτο.

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι το κάθε κομμάτι όχι μόνο έχει τη δική του ιστορία και είναι μέρος της ιστορίας της μονής από την οποία προέρχεται αλλά και αντιπροσωπεύει τον κόπο και το μεράκι ενός ταλαντούχου μοναχού.

Τρόφιμα – Προϊόντα από μονές

Οι μοναχοί μας δεν παράγουν όμως μόνο εικόνες και κομποσκοίνια. Οι μονές μας καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά με απόλυτα φυσικές και βιολογικές μεθόδους ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παράγουν ακόμη και το δικό τους μέλι και γάλα. Οι παραγωγές αυτές συνήθως προορίζονται για χρήση από τους ίδιους του μοναχούς, αλλά ό,τι περισσεύει το διαθέτουν σε ειδικά καταστήματα ώστε να πωληθεί στο ευρύ κοινό.

Στα καταστήματα με μοναστηριακά είδη αλλά ακόμη και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, μπορείτε να βρείτε πολλά τρόφιμα και άλλα προϊόντα από μονές. Τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που θα βρείτε είναι γλυκά κουταλιού. Θα βρείτε επίσης και μέλι αλλά και κεραλοιφές. Τέλος, σε κάποια καταστήματα μπορεί να βρείτε ακόμη και αλοιφές ή φυσικά σαπούνια για τη περιποίηση του δέρματος σας. Ο λόγος για τον οποίο τα προϊόντα αυτά είναι τόσο δημοφιλή είναι απλά το γεγονός ότι είναι απόλυτα φυσικά και χωρίς καθόλου χημικά και άλλα συντηρητικά.

Λιβάνι και θυμίαμα από το Άγιο Όρος

Ένα άλλο προϊόν που έχει μεγάλη ζήτηση στα καταστήματα με εκκλησιαστικά είδη είναι το χειροποίητο θυμίαμα αγίου όρους. Οι μοναχοί μας στο περιβόλι της Παναγίας αλλά και σε άλλες μόνες σε όλη τη χώρα δημιουργούν το δικό τους λιβάνι και μοσχοθυμίαμα το οποίο και κατασκευάζουν με τρόπο παραδοσιακό και φυσικό. Το αποτέλεσμα είναι θυμίαμα το οποίο μυρίζει υπέροχα και το άρωμα του διαρκεί και «γεμίζει» τον χώρο. Η διαφορά από τα κοινά θυμιάματα που μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούμε να τη δοκιμάσουμε, μόνο αν δοκιμάσετε μοναστηριακό θυμίαμα θα καταλάβετε τη διαφορά.

Αν λοιπόν θέλετε κι εσείς να ενισχύσετε τα μοναστήρια μας, να προτιμάτε τα μοναστηριακά προϊόντα τα οποία μπορείτε να βρείτε σε πολλά παντοπωλεία αλλά κυρίως σε καταστήματα με εκκλησιαστικά προϊόντα.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.