ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 09:56

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

To Πανεπιστήμιο δεν είναι παράγοντας τουριστικής ανάπτυξης

0 27 ΜΑΙΟΥ 2021, 15:12

 Ανακοίνωση των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα δεν ιδρύονται ως υποκατάστατο της τουριστικής ζήτησης για Air BnB, εστιατόρια, καφέ και μπαράκια, σε περιοχές και σε περιόδους που αυτή δεν υπάρχει. Δεν λειτουργούν προς ενίσχυση των τοπικών αγορών εστίασης και στέγασης.

Ιδρύονται και λειτουργούν με κριτήρια ακαδημαϊκά και στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας και στη δημιουργία καλών πολιτών. Συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας όχι δημιουργώντας καταναλωτική ζήτηση αλλά παράγοντας καινοτομία και τροφοδοτώντας με νέες ιδέες, μεθόδους και τεχνικές λύσεις την αγορά και τις δημόσιες πολιτικές. Προσφέροντας, επίσης, στην κοινωνία, εθνικά και τοπικά, ενεργούς πολίτες, όπως και στις επιχειρήσεις αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης ικανό να χειριστεί πολύπλοκα προβλήματα σε αβέβαιες εποχές.

Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη όχι τροφοδοτώντας το τοπικό λιανεμπόριο με μεταφερόμενη ζήτηση αλλά ερευνώντας τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και υποστηρίζοντας μελετητικά και συμβουλευτικά τις τοπικές επιχειρήσεις και τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Και εντάσσοντας τις περιοχές που εδρεύουν σε διεθνή δίκτυα καινοτομίας, μάθησης και ανάπτυξης.

Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα πρέπει να είναι ενταγμένα όχι σε γεωγραφικά διάσπαρτα και οργανωτικά πολυδιασπασμένα αλλά σε χωροταξικά ενιαία και οργανωτικά ισχυρά ιδρύματα. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους αλλά και να συγκροτούν πραγματικές ακαδημαϊκές κοινότητες επιτρέποντας την δικτύωση και τις συνέργειες και βελτιστοποιώντας τα παραγόμενα επιστημονικά αποτελέσματα.

Όταν λοιπόν πολιτικά πρόσωπα και κόμματα, και ιδίως όσα ανήκουν στον προοδευτικό χώρο και ευαγγελίζονται την ανανέωση της πολιτικής, εγκαλούν ένα Πανεπιστήμιο για αποφάσεις που έλαβε αρμοδίως και κατά την υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής του, όταν καλούν την κυβέρνηση να αγνοήσει και να ανατρέψει τις αποφάσεις αυτές προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες και στις τοπικές κοινωνίες και στην χώρα συνολικά.

Αδιαφορούν για το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Και στέλνουν στις τοπικές κοινωνίες ένα πολύ κακό μήνυμα. Ένα μήνυμα που δεν τις προσανατολίζει προς το μέλλον αλλά τις γυρνά στην δεκαετία του πενήντα. Όταν η τοπική ανάπτυξη εξαρτιόταν από τις άδειες «μετά διανυκτερεύσεως και δημοσίων θεαμάτων» στους φαντάρους των περιφερειακών στρατοπέδων

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.