ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 20:02

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Αθανασίου: Μέσα στον Ιούνιο οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε.

0 12 ΜΑΙΟΥ 2021, 20:29
Aμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης και δη τον Ιούνιο θα προκυρηχτούν διαγωνισμοί ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ που θα αφορούν έργα υποδομής στην έκταση του Ελληνικού

"Μέσα σε 3 εβδομάδες περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών και σε λιγότερο από 7 εβδομάδες (σ.σ. μέσα στον Ιούνιο) θα πέσουν οι υπογραφές για τη μεταβίβαση της Ελληνικό ΑΕ".

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά projects της χώρας που η κατασκευή του θα εκκινήσει πολλές επενδύσεις και παράλληλα θα τοποθετήσει την χώρα μας στο κέντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης και δη τον Ιούνιο θα προκηρυχτούν διαγωνισμοί ύψους 400 με 500 εκατ. ευρώ που θα αφορούν έργα υποδομής στην έκταση του Ελληνικού, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να βγουν και νέοι διαγωνισμοί επιπλέον 500 εκατ. ευρώ που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών Ομίλων της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου μέχρι το τέλος του έτους στο Ελληνικό θα κατασκευαστούν δύο κτίρια καθώς και οι υποδομές που προβλέπεται να γίνουν, ενώ μέχρι το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

Επίσης το πάρκο των 2.000 στρεμμάτων (το οποίο θα είναι 15 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο) καθώς και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Ο κ. Αθανασίου μίλησε για την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου, ενώ για την κατασκευή του όπως είπε θα επιδιωχθούν συνεργασίες και με άλλους Ομίλους.  

Η εταιρεία σκοπεύει να δημοπρατήσει τα πρώτα έργα αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης

«Αρα μετά τον Ιούλιο θα δημοπρατηθούν έργα σχεδόν μισού δισ. ευρώ για τις υποδομές και θα ακολουθήσουν κι επιπλέον έργα μισού δισ. ευρώ στο επόμενο πεντάμηνο- εξάμηνο. Ολο αυτό το διάστημα που προετοιμαζόμαστε για τις υπογραφές προετοιμαζόμαστε ταυτόχρονα και για τα έργα. Την ημέρα που θα γίνει η μεταβίβαση μετοχών θα ανακοινώσουμε τρείς συγκεκριμένες ημερομηνίες, θα δείξουμε τα σχέδια για εμβληματικά κτίρια εντός της έκτασης, την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης, το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, ενώ θα πραγματοποιήσουμε και μία επενδυτική ημερίδα για τις κοινοπραξίες που έχουμε ήδη κάνει και θα κάνουμε και προσεχώς αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα του έργου. Αν η μεταβίβαση γίνει τις επόμενες εβδομάδες θα προλάβουμε αυτά τα webinars πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού».

Εξασφαλισμένη είναι η χρηματοδότηση του έργου τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development. Συγκεκριμένα είπε: 

«Μπορώ να πω ότι είναι ένα από τα ελάχιστα έργα παγκοσμίως που, πριν ακόμη αρχίσει, έχουν πλήρη χρηματοδότηση για όλα τα έργα της πρώτης πενταετίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μέσω συγκεκριμένων κινήσεων που έχουν προηγηθεί, της αύξησης κεφαλαίου, του ομολόγου, των δανειακών συμβάσεων που έχουμε υπογράψει. Ακόμη κι αν δεν προχωρούσαμε σε συνεργασίες μέσω των κοινοπραξιών και κάναμε το έργο όλο μόνοι μας έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παρ’ όλ’ αυτά θέλουμε να κάνουμε κοινοπραξίες γιατί αναζητούμε και περαιτέρω εξειδικεύσεις σε τομείς που εμείς δεν έχουμε (σ.σ. όπως για παράδειγμα με την ΤΕΜΕΣ της Costa Navarino για τα ξενοδοχεία).

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα, αν βάλουμε ως ορόσημο ότι τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η μεταβίβαση, τα έργα θα γίνονται από το φθινόπωρο, δύο από τα κτίρια θα αρχίσουν να γίνονται φέτος (το πρώτο είναι το Hellinikon Sales Center και το δεύτερο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες), οι υποδομές. Με ορίζοντα το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η παραλιακή ζώνη, από τη μαρίνα έως τις υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, επίσης το πάρκο με σημείο εκκίνησης από τη θάλασσα εκεί όπου είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά μέχρι τη Βουλιαγμένης, μεταξύ των σταθμών του μετρο. Από τα 2.000 στρέμματα του πάρκου το 1/3 θα είναι έτοιμο εντός του 2025 κι έχουμε κάνει διαγωνισμό για τη διαμόρφωσή του. Θα είναι 15 φορές σαν μέγεθος ο Εθνικός Κήπος με ποικιλομορφία στο έδαφος, με 45 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και διαδρομών περιπάτου».

Όσον αφορά στην επίδραση του έργου τόσο στην περιοχή αλλά και ευρύτερα τόνισε πως αυτή θα είναι πολλαπλή σε οικονομικό επίπεδο, στον τουρισμό που αναμένεται να προσελκύσει 1 με 1,5 εκ. τουρίστες και στο θαλάσσιο μέτωπο γενικότερα. 

«Επιπλέον, θέλουμε το Ελληνικό να γίνει ο πρεσβευτής της χώρας σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, με "πράσινα" χαρακτηριστικά, με υποδομές έξυπνης πόλης», ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.