ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 19:39

ΑΡΘΡΑ

Τι είναι οι επιλεκτικοί συλλέκτες ηλιακών θερμοσιφώνων;

0 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 16:25

Όλοι ξέρουμε ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στη χώρα μας. Θα ήταν άλλωστε παράδοξο αν μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ηλιοφάνειας της χώρας δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τους ηλιακούς οι οποίοι μπορούν και να μας ζεστάνουν το νερό οικολογικά αλλά και να μας γλυτώσουν λεφτά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ αφού ο παραδοσιακός θερμοσίφωνας είναι ίσως η πιο ενεργοβόρα συσκευή στο σπίτι μας κι επιβαρύνει σημαντικά τον λογαριασμό του ρεύματος ενώ ο ηλιακός λειτουργεί κυρίως με την ηλιακή ενέργεια η οποία είναι δωρεάν. Η αγορά όμως ενός ηλιακού θερμοσίφωνα δεν είναι και ιδιαίτερα απλή υπόθεση.

Κάποιος που πρόκειται να αγοράσει ηλιακό θα βρεθεί «αντιμέτωπος» με τεχνικούς όρους, όπως boiler και ηλιακοί συλλέκτες, τους οποίους λογικά δεν θα έχει συναντήσει πριν στη ζωή του. Εννοείται ότι οι ειδικοί σε κάθε επιχείρηση ηλιακών είναι εκεί για να λύνουν απορίες των πελατών, αλλά καλό είναι να έχει κάποιος μία εικόνα για τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τα μέρη τους πριν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αγορά του δικού του ηλιακού. Στο συγκεκριμένο άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για τους ηλιακούς συλλέκτες και συγκεκριμένα για τους λεγόμενους επιλεκτικούς συλλέκτες.

Τι είναι οι συλλέκτες ηλιακών και τι κάνουν

Μπορούμε να πούμε ότι με απλά λόγια οι συλλέκτες ηλιακών είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος του όλου συστήματος. Είναι στην ουσία υπεύθυνοι για να συλλέγουν ηλιακή ενέργεια – τη ζέστη και το φως του ήλιου δηλαδή – με την οποία ζεσταίνουν και διατηρούν ζεστό το νερό στο μπόιλερ του ηλιακού θερμοσίφωνα. Στους ηλιακούς θερμοσίφωνες ανοιχτού κυκλώματος οι ηλιακοί συλλέκτες ζεσταίνουν απευθείας το νερό του ηλιακού, οπότε η λειτουργία τους βασίζεται σε αυτούς.

Ένας συλλέκτης ηλιακού μοιάζει με έναν μεγάλο κεκλιμένο καθρέφτη και συνήθως έχει μαύρο χρώμα. Ο λόγος που η συλλεκτική επιφάνεια δεν είναι διάφανη είναι το γεγονός ότι ο κάθε κατασκευαστής θέλει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την απώλεια ενέργειας που μαζεύει ο συλλέκτης έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός. Το μαύρο χρώμα απορρόφα καλύτερα το φως του ήλιου και δεν επιτρέπει τις αντανακλάσεις, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις απώλειες ενέργειας από το μπροστινό μέρος του συλλέκτη. Κάθε ηλιακός συλλέκτης είναι επίσης εξοπλισμένος με ειδική μόνωση στο πίσω μέρος του έτσι ώστε η θερμότητα που συλλέγει να «παγιδεύεται» και να μεταφέρεται όλη στο νερό, είτε αυτό ρέει μέσα στον συλλέκτη είτε βρίσκεται στο boiler. Με άλλα λόγια, η μόνωση αποτρέπει την απώλεια ζέστης από το πίσω μέρος του συλλέκτη.
Τι είναι οι επιλεκτικοί συλλέκτες;

Όταν μιλάμε για επιλεκτικούς συλλέκτες στην ουσία εννοούμε ηλιακούς συλλέκτες η συλλεκτική επιφάνεια των οποίων έχει βαφεί με μία ειδική βαφή η οποία ονομάζεται επιλεκτική. Η βαφή αυτή περιέχει τιτάνιο και εφαρμόζεται στη συλλεκτική επιφάνεια με την τεχνική του μοριακού βομβαρδισμού, η οποία είναι και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και δεν μπορεί να γίνει σε εργοστάσια της χώρας μας. Αυτό που κάνει τους επιλεκτικούς συλλέκτες να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι είναι κατά 35% πιο αποδοτικοί από τους παραδοσιακούς ηλιακούς συλλέκτες για ηλιακούς θερμοσίφωνες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συλλεκτική τους επιφάνεια δεν είναι έχει μαύρο χρώμα, αλλά το χρώμα της είναι μπλε προς το γαλάζιο.

Αξίζει να επενδύσω σε έναν επιλεκτικό συλλέκτη;

Συνήθως οι επιλεκτικοί συλλέκτες είναι αρκετά πιο ακριβοί από τους παραδοσιακούς, ωστόσο μακροπρόθεσμα προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων και κέρδος. Με άλλα λόγια, είναι μία επένδυση που θα φέρει μεγάλα κέρδη αλλά σε βάθος χρόνου. Είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους ηλιακούς συλλέκτες και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες γενικότερα και με τακτική συντήρηση και λίγη προσοχή, θα μείνουν στην οικογένεια σας για πολλά χρόνια.

Όσον αφορά λοιπόν την επιλογή ηλιακού συλλέκτη για τον θερμοσίφωνα σας, καλό είναι να ακούτε πάντα τους ειδικούς, αλλά τώρα που ξέρετε τα υπέρ και τα κατά των επιλεκτικών συλλεκτών μπορείτε να κάνετε μία πιο καλύτερη και πιο σωστά πληροφορημένη επιλογή. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.