ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 13:06

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ηλιούπολη - Αραμπατζής: "ΟΧΙ στο ΚΥΤ, ΟΧΙ στο διαδημοτικό Κοιμητήριο στον Υμηττό

3 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 18:19

"ΟΧΙ στο ΚΥΤ, ΟΧΙ στο διαδημοτικό Κοιμητήριο στον Υμηττό. Θέλουμε αξιοποίηση του χώρου που είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως κοιμητήριο και δε χρησιμοποιείται" δηλώνει για μία ακόμα φορά ο επικεφαλής της παράταξης "Η Πόλη που Θέλω" της Ηλιούπολης Γαβριήλ Αραμπατζής. 

Όπως είναι γνωστό η ίδρυση διαδημοτικού Κοιμητηρίου Ηλιούπολης και Αλίμου πέριξ του χώρου του ΚΥΤ Ηλιούπολης που προωθείται από την κυβέρνηση έχει βρει σθεναρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης αφού βρίσκεται στα σύνορά της. Και ο λόγος είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ θέτει επί της ουσίας ως προαπαιτούμενο την αναβάθμιση του ΚΥΤ από 150kV σε 400kV προκειμένου να παραχωρηθεί χώρος για το διαδημοτικό νεκροταφείο Ηλιούπολης και Αλίμου.

"Με τις εξελίξεις να «τρέχουν» στον Υμηττό, οποιαδήποτε άλλη ιδέα πέρα από δεντροφύτευση στο χώρο του ΚΥΤ επιβαρύνει επιπλέον την περιοχή" τονίζει ο κ. Αραμπατζής και προτείνει ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση την επέκταση του κοιμητηρίου της Ηλιούπολης στο χώρο που είναι χαρακτηρισμένος για τον σκοπό αυτόν. 

"Η δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου σίγουρα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για την Ηλιούπολη και μας βρίσκει αντίθετους. Ένας χρόνος έχει περάσει από την πρόταση που καταθέσαμε για την επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου. Με την πρόταση αυτή θέλαμε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα ταφής στην πόλη μας, αλλά δυστυχώς ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δεν έχουν ασχοληθεί σοβαρά με το σημαντικό αυτό πρόβλημα.

Είναι στο χέρι της δημοτικής αρχής και απαιτεί πολιτική βούληση η αξιοποίηση του χώρου, που από το 1932 παραμένει ανεκμετάλλευτος, προς όφελος των δημοτών. Είναι η μοναδική λύση που δεν έχει νομικά και πολεοδομικά κολλήματα, αφού ο χώρος είναι ήδη χαρακτηρισμένος ως κοιμητήριο. Σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από υπηρεσιακό παράγοντα, είναι δυνατή η επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου: η συνολική έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως κοιμητήριο είναι περίπου 32,5 στρέμματα, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο τα 14,5 για το υπάρχον κοιμητήριο". 

Να σημειωθεί πως στις 18 Απριλίου οργανώθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα σχέδια κυβέρνησης και ΑΔΜΗΕ από παρατάξεις, συλλογικότητες  και φορείς κατά της δημιουργίας του διαδημοτικού Κοιμητηρίου που περιλαμβάνεται στη ΣΜΠΕ για τον Υμηττό. 

Διαφοροποιήσεις και στο δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου 

Τέλος με αφορμή τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν στα δημοτικά συμβούλια της Ηλιούπολης από σύσσωμη την αντιπολίτευση που αποτελεί και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και του Ελληνικού- Αργυρούπολης, οι παρατάξεις του Θάνου Ορφανού και του Βαγγέλη Τσαμήτα στον Άλιμο, πρόσφατα διαφοροποίησαν την αρχική τους θέση, η οποία ήταν υπέρ της ίδρυσης του διαδημοτικού κοιμητηρίου.

Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσαμήτας, αν και κατανοεί απόλυτα την ανάγκη για Κοιμητήριο, παρ' όλα αυτά δεν μπορεί να αγνοήσει τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που είναι έντονα αρνητικές σ' αυτό το ενδεχόμενο και ως εκ τούτου δεν μπορούν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ίδιοι να τις αγνοήσουν. Τάχθηκε δε υπέρ της διεκδίκησης κοιμητηρίου στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού. 

Εκ μέρους του Θάνου Ορφανού τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Δόγκας ο οποίος είπε πως "η εισήγηση αρχικά του κυρίου δημάρχου έγινε αποδεκτή από μας υπό την προϋπόθεση ότι υπήρχε και η συμφωνία με τους τοπικούς φορείς την οποία εμείς δεν ξέραμε και ότι ο κ. Δήμαρχος είχε συμφωνήσει με τον Δήμο Ηλιούπολης". 

"Αυτό όμως δεν ίσχυε στην πραγματικότητα και εκ των υστέρων μάθαμε πως δεν υπάρχει συμφωνία και ότι υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις του Δ.Σ. των γύρω περιοχών. Αυτές τις αποφάσεις για λόγους αρχής και ήθους, εμείς ως αυτοδιοικητικοί οφείλουμε να τις σεβόμαστε". 

Η αντίδραση του δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη ήταν έντονα επικριτική καθώς όπως είπε δεν είναι δυνατόν τώρα που η ΣΜΠΕ βρίσκεται στο τέλος της να υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι του Αλίμου που διαφοροποιούνται.  Μίλησε για αυτοαναίρεση, σαμποτάζ και έθεσε ακόμα και ζήτημα εντιμότητας και συνέπειας, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις από τους διαφωνούντες.

Από δ.σ. της διοίκησης δε ακούστησε τοποθέτηση ότι θα έπρεπε να κοιτούν πρώτα το συμφέρον των δημοτών που τους ψήφισαν και μετά όλα τα άλλα!...

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε πως όταν το θέμα του διαδημοτικού κοιμητηρίου συζητήθηκε αρχικά στο δημοτικό συμβούλιο του Αλίμου, ο δήμαρχος απέφυγε να εκθέσει και τις απαιτήσεις του ΑΔΜΗΕ, με αποτέλεσμα να λάβει με ενισχυμένη πλειοψηφία απόφαση υπέρ της ίδρυσης του διαδημοτικού κοιμητηρίου.

Η μόνη που έθιξε το θέμα τότε χωρίς όμως να επιμείνει, ήταν η δημοτική σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Κυριακή Καμαρινού

 

Σχόλια Αναγνωστών

3 Προσθήκη σχολίου
Εαυτουλάκος Παναγιώτης 23.04.21
Α όλα κι όλα. Ας είμαστε μεις καλά κι ας πεθάνουνε οι άλλοι. Αμέ!
Απάντηση
Ηλιούπολη 22.04.21
Καλά δεν έχει χώρους ο Αλιμος να κάνει στα όρια του νεκροταφείο αντί να ψάχνει σε άλλους δήμους άσχετα αν οι κάτοικοι τους θα έχουν προβλήματα με την υγεία τους.
Απάντηση
Κούνελος 21.04.21
Από 150 σε 400 και!Ωραία πράματα.Αρκεί να κάνει ο άλιμος το νεκροταφείο του μέσα σε άλλο δήμο. Δηλαδή ας γίνει το δικό μας μακριά από μας κι ας τους άλλους να ψοφήσουν με το καρκίνο πάνω στα κεφάλια τους!
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.