ΓΔ: 858,93 -4,45% EUR/USD: 1,1320

ΑΡΘΡΑ

Ποιες είναι οι αιτίες της άνοιας

0 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 15:03

Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων (σύνδρομο) που χαρακτηρίζεται από μείωση της μνήμης, της σκέψης και της συλλογιστικής ικανότητας. Υπάρχουν πολλά είδη άνοιας:

Νόσος του Alzheimer - Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας. Στη νόσο του Alzheimer, μια ανώμαλη πρωτεΐνη περιβάλλει τα εγκεφαλικά κύτταρα και μια άλλη πρωτεΐνη βλάπτει την εσωτερική δομή τους. Με τον καιρό, οι χημικές συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων χάνονται και τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Τα προβλήματα με την καθημερινή μνήμη είναι συχνά το πρώτο πράγμα που πρέπει να παρατηρηθεί, αλλά άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολίες στην εύρεση των σωστών λέξεων, στην επίλυση προβλημάτων, στη λήψη αποφάσεων ή στην αντίληψη των εννοιών.

Αγγειακή άνοια - Εάν η παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο μειώνεται λόγω της στένωσης ή της απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων, ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα καταστρέφονται ή πεθαίνουν. Αυτό συμβαίνει στην αγγειακή άνοια. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, μετά από ένα μεγάλο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μπορούν να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου λόγω μιας σειράς μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η αγγειακή άνοια μπορεί επίσης να προκληθεί από ασθένεια που επηρεάζει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία βαθιά στον εγκέφαλο, γνωστή ως υποφλοιώδης αγγειακή άνοια. Τα συμπτώματα της αγγειακής άνοιας ποικίλλουν και μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται με αυτά της νόσου του Alzheimer.

Μικτή άνοια - Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος έχει περισσότερους από έναν τύπους άνοιας και ένα μείγμα των συμπτωμάτων αυτών των τύπων. Είναι κοινό για κάποιον να έχει ταυτόχρονα τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια.

Άνοια με σώματα Lewy - Αυτός ο τύπος άνοιας περιλαμβάνει μικροσκοπικές ανώμαλες δομές (σώματα Lewy) που σχηματίζονται μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα και οδηγούν στο θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή στην εγρήγορση που ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ψευδαισθήσεις και δυσκολία στον προσανατολισμό. Η καθημερινή μνήμη ενός ατόμου επηρεάζεται συνήθως λιγότερο από ό, τι στα αρχικά στάδια της νόσου του Alzheimer. Η άνοια με σώματα Lewy σχετίζεται στενά με τη νόσο του Πάρκινσον και συχνά έχει μερικά από τα ίδια συμπτώματα όπως δυσκολία στην κίνηση.

Μετωποκροταφική άνοια (συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Pick) - Στην άνοια αυτή έχει υποστεί βλάβη το πρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου. Συγκεντρώσεις ανώμαλων πρωτεϊνών σχηματίζονται μέσα στα εγκεφαλικά κύτταρα οδηγώντας τα στον θάνατο. Αρχικά, οι αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μπορεί να είναι τα πιο εμφανή σημάδια. Ανάλογα με τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν υποστεί βλάβη, το άτομο μπορεί να έχει δυσκολίες στην ομιλία ή να ξεχάσει το νόημα των λέξεων.

Τα συμπτώματα αυτών των τύπων άνοιας είναι συχνά διαφορετικά στα αρχικά στάδια, αλλά γίνονται παρόμοια στα μεταγενέστερα στάδια. Αυτό συμβαίνει επειδή όλο και περισσότερα εγκεφαλικά κέντρα έχουν υποστεί βλάβη καθώς εξελίσσονται οι διάφορες ασθένειες. Στα μεταγενέστερα στάδια της άνοιας, το άτομο θα χρειαστεί όλο και περισσότερη υποστήριξη για την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Ωστόσο, πολλά άτομα με άνοια ζουν καλά για χρόνια μετά τη διάγνωσή τους. Πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη είναι απαραίτητες για το άτομο και τον φροντιστή του για να τους βοηθήσει να ζήσουν καλά με την άνοια.
 
Άρθρο από την ΔΡ. Σαλή

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.