ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 09:37

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για Πάσχα στο χωριό

0 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021, 11:30

Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα ανοιχτά αλλά αβέβαια παραμένουν τα σενάρια για το Πάσχα στο χωριό. Παρά το γεγονός ότι το ερώτημα τίθεται σε καθημερινή βάση στους επιστήμονες οι απαντήσεις ποικίλουν. Άλλοι το βλέπουν θετικά, άλλοι με επιφύλαξη κι άλλοι εντελώς αρνητικά στη βάση ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε τώρα, για να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. 

Η ισορροπία είναι λεπτή καθώς το τρίτο επιδημικό κύμα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλούς αριθμούς. Από την άλλη σημαντικό “εργαλείο” θεωρούνται τα self tests με κυβέρνηση και ειδικούς να επεξεργάζονται σχέδιο αξιοποίησής τους, ωστόσο αποτελούν συμπληρωματικό μέτρο και εάν η διασπορά του ιού είναι μεγάλη ενδεχομένως τα μέλη της αρμόδιας για τον κορωνοϊό Επιτροπής να μη συμφωνήσουν στις ελεύθερες διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ηδη αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν δημόσια ότι και το Πάσχα πρέπει να συγκρατηθούν οι δραστηριότητες και οι κοινωνικές επαφές ώστε να διασφαλιστεί ένα όσο το δυνατόν πιο “ελεύθερο” καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι οριακή και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Τις τελευταίες ημέρες τα ημερήσια κρούσματα δείχνουν τάση υποχώρησης και διαμορφώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες μίας εβδομάδας πριν με τις οποίες και συγκρίνονται λόγω παρόμοιου αριθμού ημερήσιων τεστ. Ενδεικτικά αναφέρεται η μείωση κατά 6% των περιστατικών κορωνοϊού χθες συγκριτικά με την προηγούμενη Τρίτη 6 Απριλίου.

Σε ορισμένες περιοχές η μείωση είναι σαφής, σε άλλες, όμως, καταγράφεται αυξητική τάση όπως φαίνεται και από την ανάλυση των λυμάτων. Χανιά και Ξάνθη παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ενώ Αλεξανδρούπολη και Λάρισα οριακές.

Σήμερα, συνεδριάζουν οι επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για να προχωρήσει ολόκληρη η επιτροπή στην τακτική της συνεδρίαση την Παρασκευή. Δεν αναμένονται, όπως όλα δείχνουν, αποφάσεις για άνοιγμα άλλης μεγάλης κατηγορίας δραστηριοτήτων. Πιθανόν τεθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων κανονικά, χωρίς click away και click inside, κάτι που δε συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να συμφωνήσουν οι ειδικοί, καθώς και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων από την ερχόμενη Δευτέρα.

Αυτή την εβδομάδα, άλλωστε, αναμένονται δωρεάν τεστ εκτός από μαθητές και καθηγητές και σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση και τις μεταφορές. Σχετικές ανακοινώσεις για το ποιες ομάδες θα λάβουν τα οικιακά τεστ καθώς και πού θα είναι υποχρεωτικά δεν αποκλείονται σήμερα το απόγευμα στην προγραμματισμένη ενημέρωση.

Σίγουρο είναι πως μετά το Πάσχα θα αξιολογηθεί η επαναλειτουργία δημοτικών και Γυμνασίων όπως επίσης και η εστίαση, το άνοιγμα της οποίας οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν μετά το Πάσχα και αμέσως πριν το άνοιγμα του τουρισμού, μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.