ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 09:09

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασημακοπούλου: “Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα αλλάξει το μέλλον της χώρας”

0 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 21:52

Οι τρόποι διαχείρισης μιας πρωτοφανούς και εν εξελίξει πανδημίας, σαν αυτή που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο, αλλά και ο σχεδιασμός των απαραίτητων δράσεων για την επόμενη ημέρα εξόδου από αυτή, θα πρέπει να έχουν ένα κοινό σημείο. Να χαρακτηρίζονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης και κυρίως, από σοβαρότητα.

Η κυβέρνηση της χώρας και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα της πανδημίας με σοβαρότητα, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Με την ίδια σοβαρότητα αντιμετωπίστηκαν και οι οικονομικές επιπτώσεις, με στοχευμένα μέτρα ανακούφισης και στήριξης της οικονομίας, της εργασίας και των νοικοκυριών.

Τώρα, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική και γρήγορη επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση των πολύπλευρων συνεπειών, εξαιτίας της πανδημίας, και το σημαντικότερο εργαλείο για να γίνει κάτι τέτοιο κατορθωτό, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

Και σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε το ζήτημα με σοβαρότητα. Από την επιλογή των μελών της προπαρασκευαστικής επιτροπής και του νομπελίστα επικεφαλής της, κ. Πισσαρίδη, τις υποεπιτροπές των Υπουργείων που κατέθεσαν προτάσεις, μέχρι και τους τομείς, τα έργα και τις δράσεις που τελικά επελέγησαν, ώστε να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιλήφθηκε αμέσως ότι ένα τέτοιο σημαντικό εργαλείο, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί απλά, ως μέσο, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, αλλά κυρίως, ως μια ευκαιρία για μια συνολική στροφή της χώρας, για μια γρήγορη αλλαγή πορείας προς τα εμπρός. Και έτσι είναι. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μπορεί πραγματικά να αλλάξει το μέλλον της χώρας.

Σίγουρα, προτεραιότητα για την επούλωση των πληγών που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, είναι σχεδιασμοί και δράσεις όπως η δημιουργία έως και 200.000 νέων θέσεων εργασίας, οι νέες επενδύσεις, η εισροή κεφαλαίων που αγγίζουν τα 60 δις ευρώ, η προσθήκη 7 μονάδων στο ΑΕΠ της χώρας, πέραν της φυσιολογικής ανάπτυξης και όλα αυτά μάλιστα, σε ορίζοντα εξαετίας.

Πρέπει, όμως, παράλληλα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, για να αποκαταστήσουμε χρόνιες παθογένειες και να επιτύχουμε τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και των υποδομών μας.

Έτσι, μέσα στις 170 δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται και η ενίσχυση της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής συνοχής, η ψηφιακή μετάβαση του κράτους και των επιχειρήσεων, η πράσινη οικονομία, αλλά και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα έπρεπε να έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Όλα αυτά και πολλά ακόμη που συνιστούν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής, περισσότερη ευημερία και υψηλότερο βιωτικό επίπεδο και δεν μπορεί παρά να αποτελούν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Πρέπει, λοιπόν, να βλέπουμε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ως ένα σχέδιο συνολικής ανάπτυξης.

Αποδείξαμε – και στις δύο αυτές περιπτώσεις – πως όταν αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα με σοβαρότητα, αυτό αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και κυρίως, ότι αυτό αντανακλάται στην εικόνα της χώρας. Όταν είμαστε σοβαροί, τότε μας αντιμετωπίζουν σοβαρά. 

Δημοσιεύθηκε στο reader.gr στις 31/3/2020.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.