ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 11:00

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης – Σχέδιο Ανάκαμψης: 200.000 θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ κατά 7 μονάδες

0 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 12:37

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το οποίο περιλαμβάνει 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.  

Επενδύσεις συνολικού ύψους 57 δισεκατομμυρίων αλλά και μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις περιέχει το Ελλάδα 2.0 όπως είναι ο τίτλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα τεράστιο ποσό για τη χώρα το οποίο μπορεί να προσθέσει πάνω από 7 μονάδες ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Πού θα διατεθούν τα 57 δισ. ευρώ 

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος Ελλάδα 2.0 ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας –τα προγράμματα εξοικονομώ- προγραμματίζονται να διατεθούν συνολικά 4,279 δισ. ευρώ.

Πάνω από 1,3 δισ. ευρώ θα δοθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. 

Περίπου 2,412 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και τον εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Πάνω από 6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της ανθεκτικότητας κύριων κλάδων της οικονομίας.

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος

Όπως τόνισε κατά την παρουσίασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, το πρόγραμμα αναλύεται σε τέσσερις πυλώνες:

1. Πράσινη μετάβαση: με πόρους 10,395 δισ. ευρώ: περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοικονομώ. Την διασύνδεση των νησιών και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης για την καλύτερη αξιοποίηση των πηγών ενέργειας. Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές

2. Ψηφιακή μετάβαση: Τοποθέτηση ψηφιακών ινών στα κτήρια. Δίκτυο 5G στους εθνικούς αυτοκινητοδρόμους. Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων. Διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των συστημάτων για να έχουμε ένα ενιαίο δημόσιο ψηφιακά. Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και τεχνική νοημοσύνη για καλύτερους ελέγχους Ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο.

3. Απασχόληση, κοινωνική συνοχή: ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας, αύξηση της πρόσβασης σε κοινωνικές πολιτικές, αύξηση θέσεων εργασίας και προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ενίσχυση ψηφιακών δυνατότητων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι εμβληματικές επενδύσεις:

-"Εξοικονομώ" για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο
- Ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
- Εθνικό σχέδιο αναδάσωσης, επενδύσεις στη βιοποικιλότητα και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας
- Πολεοδομικά σχέδια παντού & στρατηγικές αστικές αναπλάσεις
- Υποδομές 5G, υποδομή οπτικών ινών σε κτίρια, ψηφιακή διασύνδεση των ελληνικών νησιών
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημόσιου (Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, ΕΦΚΑ, Πολεοδομίες, αδειοδοτήσεις κ.λπ.), με έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την εξυπηρέτηση του πολίτη
- Ψηφιοποίηση των φορολογικών αρχών και on line διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις
- Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου
- Υλοποίηση της μεταρρύθμισης του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού
- Υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς των 2000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές
- Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης για την παροχή "πελατοκεντρικών" ψηφιακών υπηρεσιών από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης
- Μετάβαση στην τεχνολογία 5G και διευκόλυνση της ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών
- Προώθηση της μετάβασης σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις
- Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ.
 
Οι στόχοι:

- Δημιουργία 180.000 νέων θέσεων εργασίας
- Αύξηση του ύψους του πραγματικού ΑΕΠ κατά 7% μέχρι το 2026
- Μόνιμα κέρδη στο ΑΕΠ και στην απασχόληση εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων, και της αύξησης της παραγωγικότητας
- Η αύξηση θα προέλθει κυρίως μέσω αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των δανείων. Σημαντική συνεισφορά θα έχουν και οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από τον φάκελο των επιχορηγήσεων
- Αύξηση ιδιωτικών επενδύσεων κατά 20%
- Οι μεταρρυθμίσεις του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 θα συνεισφέρουν και αυτές στην άνοδο του ΑΕΠ τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από διάφορα κανάλια, όπως η αύξηση των εξαγωγών.


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.