ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022, 10:58

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Ελλάδα η περίφημη γαλλική ταπισερί «Σχολή των Αθηνών»

0 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 17:52

Στην Ελλάδα έφτασε, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής, Γιώργο Μυλωνάκη, η περίφημη ταπισερί «Σχολή των Αθηνών», που παραχώρησε η Γαλλική Εθνοσυνέλευση στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να τοποθετηθεί έξω από την κεντρική είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

Πρόκειται για ένα «έργο ωδή στην ελληνική σκέψη που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας», σύμφωνα με τον κ. Μυλωνάκη, έναν εθνικό θησαυρό της Γαλλίας από τον 17ο αιώνα, ο οποίος κοσμεί από το 1879 τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το συγκεκριμένο έργο θα δανειστεί στην Ελλάδα για έναν χρόνο, ενώ για το εν λόγω ζήτημα υπήρξε και επικοινωνία του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και του Γάλλου ομολόγου του Ρίτσαρντ Φεράντ.Η «Σχολή των Αθηνών», έρχεται την Ελλάδα, επ' αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και απεικονίζει τους αρχαίους φιλοσόφους της Αθήνας να κάθονται αντικριστά. Σημειώνεται πως στην έκθεση του πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου θα βρίσκεται σε περίοπτη θέση «η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας».


Πρόκειται για τον πιο γνωστό πίνακα με θέμα την Επανάσταση του 1821 που φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Έλληνα ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα. Μάλιστα για να καταφέρει να τελειώσει το έργο του ο Νικηφόρος Λύτρας βασίστηκε στις διηγήσεις του στρατηγού Κωνσταντίνου Κανάρη.

Ο δανεισμός της ταπισερί αποτελεί φιλική χειρονομία του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, κ. Richard Ferrand, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Η ταπισερί είναι αντίγραφο του 18ου αιώνα, όμοια με εκείνην που βρίσκεται αναρτημένη στην αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, πάνω από την έδρα του Προέδρου, στο ημικύκλιο.

Η ταπισερί που κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από το περίφημο εργοστάσιο ‘’Manufacture des Gobelins’’ σύμφωνα με ένα έργο του Ραφαήλ, βρισκόταν αναρτημένη σε ένα από τα σαλόνια του Μεγάρου de Lassay, της παρισινής κατοικίας του Προέδρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Αναπαριστά τον ανθό της διανόησης στην αρχαία Ελλάδα: τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο, το Σωκράτη, τον Διογένη, τον Πυθαγόρα… καθώς και τους θαυμαστές τους στην περίοδο της Αναγέννησης όπως ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο ίδιος ο Ραφαήλ.

Το έργο μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε με τη φροντίδα των γαλλικών υπηρεσιών του Mobilier national σε συνεργασία με τους Έλληνες ομολόγους τους. Μπορεί να την δει κανείς στο Μέγαρο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της αφιερωματικής έκθεσης στον φιλελληνισμό, από την 19η Απριλίου 2021. Στη συνέχεια, θα παραχωρηθεί ως δάνειο σε ένα αθηναϊκό μουσείο, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

Με την ευκαιρία της ανάρτησης, ο Patrick Maisonnave δήλωσε: «Αυτό το έργο τέχνης αναπαριστά την αναζήτηση της αλήθειας, ουμανιστικό και δημοκρατικό ιδεώδες οικουμενικής εμβέλειας, πατρίδα του οποίου είναι η αρχαία Ελλάδα. Πριν από δύο αιώνες, αυτό το ιδανικό οδήγησε τους Γάλλους φιλέλληνες στη μάχη για την απελευθέρωση των Ελλήνων ! Σήμερα πάλι, η Γαλλία είναι πάντοτε παρούσα για την υποστήριξη των Ελλήνων φίλων της» 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.