ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 13:02

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

Ηλιούπολη: Κατεδαφιστέες κρίθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές στην εκκλησία του Προφήτη Ηλια

0 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 11:15

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου για το παράνομο κτίσμα στον ναό του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης.

Με την πρόσφατα δημοσιευθείσα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, απορρίπτεται η αίτηση αναστολής του ιερέα Στυλιανού Καρπαθίου εφημέριου του Ι.Ν. Προφήτη Ηλία, κατά της απόφασης 1824/15-4-2020 του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με την οποία διατάχθηκε η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών στην δημόσια αναδασωτέα έκταση «Προφήτης Ηλίας» της Ηλιούπολης.

Συγκεκριμένα το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι:

■ «Ο ιερέας προέβη παράνομα και χωρίς έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας σε αλλαγή χρήσης δημόσιας δασικής αναδασωτέας έκτασης και στην ανέγερση οικοδομήματος από τούβλα και στέγη με κεραμίδια πέριξ του παλαιού εξωκλησιού κτισμένου από το 1930, το οποίο περιέκλεισε με την νέα κατασκευή».

■ Είναι «απορριπτέος και προδήλως αβάσιμος ο προβαλλόμενος λόγος περί παραβάσεως της παρ. 7 του άρθρου 52 του νόμου 4280/2014, που ισχύει επί εγκαταστάσεων που κατασκευάσθηκαν προ της ισχύος του ανωτέρω νόμου, καθόσον η επίμαχη κατασκευή έλαβε χώρα το 2019».

■ Απορρίπτεται «ο λόγος περί αναγκαιότητας των νέων κατασκευών πέριξ του εξωκλησιού για λόγους στατικής ασφάλειας καθόσον οι εν λόγω κατασκευές έγιναν άνευ αδείας δομήσεως συνοδευόμενης υπό των απαιτουμένων εγκεκριμένων τεχνικών μελετών, δημιουργουμένου κινδύνου εκτός από την καταστροφή της δασικής βλαστήσεως, αλλά και από πλευράς πολεοδομικής, λόγω συρροής πιστών εντός άνευ αδείας κατασκευασθέντος Ι. Ναού».

Η απόφαση είναι μια δικαίωση των αγώνων της τοπικής κοινωνίας για τήρηση της νομιμότητας και μέγα πλήγμα κατά της επιχειρούμενης θρασείας αμφισβήτησής της από τους αυθαιρετούντες.

Ο Δήμος Ηλιούπολης σε συνεργασία με τους θεσμούς παρακολουθεί από κοντά τις νομικές διαδικασίες και θα συνεχίσει να ενεργεί με υπευθυνότητα και επιμονή για την τελική δικαίωση κατά της αυθαιρεσίας και την επαναφορά της πρότερης κατάστασης στο γραφικό ξωκλήσι.

Πρόκειται για απόφαση-κόλαφο (την έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ηλιούπολης) κατά της «ιερής» αυθαιρεσίας, όπου χωρίς έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας επιχείρησε την ανέγερση οικοδομήματος πέριξ του παλαιού εξωκλησιού το οποίο περιέκλεισε με τη νέα κατασκευή (σε δημόσια δασική έκταση στη Β’ Ζώνη Προστασίας Υμηττού).

Η ολοκλήρωση των εργασιών διακόπηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας, ενώ η Πολεοδομία προ ολίγων μηνών έκρινε αυθαίρετη και κατεδαφιστέα την επέκταση του ναού. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.