ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024, 23:31

ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το Ελληνικό στην τελική ευθεία - Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τη διανομή των δικαιωμάτων

1 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 21:10

Στην τελική ευθεία οδεύει η επένδυση του Ελληνικού καθώς σήμερα κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το σχέδιο νόμου για τη διανομή των δικαιωμάτων κυριότητας επί της έκτασης του ακινήτου. 

Η κύρωση του νόμου αυτού, που θα καθορίσει την κυριότητα επί εκτάσεων του ακινήτου (πλήρης κυριότητα ή δικαίωμα επιφάνειας) αποτελεί την προτελευταία εκκρεμότητα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής που θα οδηγήσει στην μεταβίβαση της Ελληνικόν Α.Ε. στην Lamda Development.

Ο νόμος που θα αποδώσει στην Lamda Development την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης (περίπου 2.000 στρέμματα) του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το δικαίωμα εκμετάλλευσης επί της επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης (4.200 στρέμματα), εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ανάμεσα στα όσα επετεύχθησαν στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Δημοσίου, Υπουργείο και επενδυτής συμφώνησαν να παραχωρηθούν και τρεις ισόγειοι χώροι προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο για δράσεις ενίσχυσης του τουρισμού και των επενδύσεων. 

Συγκεκριμένα οι χώροι που θα παραχωρηθούν θα βρίσκονται: ένας στο ισόγειο του Mall που θα γίνει προς την πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, ένας ισόγειος χώρος στο επιχειρηματικό κέντρο και ένας ισόγειος χώρος κοντά στο Αθλητικό Κέντρο. 

Μετά την κατάθεση του σχεδίου νόμου ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην προσπάθεια προώθησης της επένδυσης στο Ελληνικό έγινε σήμερα, με την κατάθεση στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, του Σχεδίου Κυρωτικού Νόμου επί της Σύμβασης Διανομής - Σύστασης Δικαιώματος Επιφανείας και του Ειδικού Διαγράμματος Διανομής.

Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται οι απαιτούμενες διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την Ελληνικό Α.Ε., καθώς επίσης και η πρόβλεψη της δυνατότητας διενέργειας πρόδρομων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, πριν από τη μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., χωρίς καμία επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου, με στόχο την επιτάχυνση των βημάτων υλοποίησης του έργου.

Τέλος, στο νομοθέτημα περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος που αφορούν πρωτίστως σε διαδικαστικά ζητήματα αδειοδότησης των αναγκαίων έργων, και δευτερευόντως σε ζητήματα λειτουργίας των επιμέρους χρήσεων.

Παράλληλα με το εξαιρετικό αποτέλεσμα που επετεύχθη στη διανομή της έκτασης προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε με τον επενδυτή σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, για τη μακροχρόνια δωρεάν παραχώρηση χρήσης προς το Υπουργείο, ή και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, τριών ισόγειων χώρων υψηλής επισκεψιμότητας και προβολής εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για δράσεις συναφείς με την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση επενδύσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σταθερά προσηλωμένο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζει να συμβάλλει, έμπρακτα και με συνέπεια, στην ταχεία εκκίνηση και εξέλιξη μιας εμβληματικής επένδυσης για την εθνική οικονομία». 


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Καλαμακιώτισσα 12.03.21
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.