ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1592

ΑΛΙΜΟΣ

"Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι": Κάθε Μέρα 8 του Μάρτη

0 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 22:23

Πόσοι αγώνες έχουν γίνει; Με πόσα μέσα; Με πόσα θύματα; Με πόση πρόοδο; Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες. Τίποτα δεν είναι ακόμα αυτονόητο. Επιβάλλεται να συνεχίσουμε. Και σίγουρα πιο δυναμικά.

Η χρονιά αυτή ιστορικά καταγράφεται ως το έτος που έχουμε βιώσει διεθνώς ήδη για έναν χρόνο την εμπειρία της πανδημίας του covid-19 με 2.600.000 θανάτους ανά τον κόσμο, ενώ η εφαρμογή αυστηρών μέτρων που εμποδίζουν πρωτόγνωρα την ελεύθερη κίνηση και επαφή των ανθρώπων φέρνει στον αφρό όλες τις φανερές και υποβόσκουσες παθογένειες των κοινωνιών, με πιο έντονο και πομπώδη τρόπο. Η θέση των γυναικών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, σε συνθήκες οικονομικής ευμάρειας ή φτώχιας, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία είναι ένα κορυφαίο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα με ρίζες, αντίκτυπο και συνέπειες σε όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής και ανάπτυξης.

Δεν μπορούμε να μην επισημαίνουμε διαρκώς πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη πολιτική, θεσμική, κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική να επιδιώκεται από τα πάνω και από τα κάτω και ενδιαμέσως συνεχώς η ισχυροποίηση της θέσης των γυναικών με στόχευση και υπέρτατο επίδικο την επίτευξη της ισότητας με τους άνδρες.

Οι γυναίκες πρέπει ισότιμα να εκπροσωπούνται στα κέντρα λήψης αποφάσεων με δικαιοσύνη και αξιοκρατία.

Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα εκπαιδευτικά γνωστικά αντικείμενα και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, χωρίς να βιώνουν εμπόδια από στερεότυπα για τον ρόλο τους και χωρίς να συναντούν εμπόδια γιατί δήθεν είναι μόνο οι ίδιες προορισμένες να μεγαλώσουν παιδιά και να φροντίσουν τα μέλη των οικογενειών τους που έχουν ανάγκη φροντίδας.

Οι γυναίκες πρέπει να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα χωρίς φόβο.

Οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν την αυτονόητη στήριξη της οικογένειας, της κοινωνίας και της πολιτείας όταν καταγγέλλουν την οποιαδήποτε μορφή βίας τυχόν έχουν υποστεί, σε όλες τις διαβαθμίσεις από τη λεκτική βία, την ψυχολογική βία, τη σωματική βία, τη σεξουαλική παρενόχληση, τον εκφοβισμό.

Οι γυναίκες πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι αυτονόητα τα εύκολα εμπορευματοποιημένα θύματα ούτε της διαφήμισης, ούτε της οικονομίας, ούτε των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γυναίκες-κορίτσια στο σχολείο πρέπει να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν σε κάθε άκαμπτη προκατάληψη και στερεότυπο που εμμένει για το φύλο τους.

Οι γυναίκες πρέπει να διεκδικήσουν την υγεία τους με κάθε τρόπο, μέσα από την πρόσβασή τους στην αξιόπιστη επιστημονική ενημέρωση για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία, τις ασθένειες που τις πλήττουν ειδικά ως αποτέλεσμα των στερεοτυπικών τους ρόλων και επαγγελμάτων και να διεκδικήσουν την ύπαρξη μέτρων και όρων που θα διαφυλάττουν την υγεία και ευημερία τους.

Για όλα αυτά γυναίκες και άνδρες πρέπει να παλέψουμε μαζί, από κοινού και από κάθε μετερίζι! Η ισότητα των φύλων είναι ζήτημα δημοκρατίας και ευημερίας του συνόλου του πληθυσμού και όχι μόνο των γυναικών. Ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότερο βγαίνουν στην επιφάνεια και άλλες έμφυλες ταυτότητες που χρήζουν σεβασμού. Ακόμη, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο θεσμικά στη χώρα μας παρατηρείται μια ραγδαία οπισθοδρόμηση στις κατακτήσεις που έχει να κάνει με την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, για την ανάγκη πιστής εφαρμογής της «Σύμβασης της Κων/πολης» στον τομέα της εξάλειψης της βίας σε βάρος των γυναικών.

Εμείς, τα μέλη της δημοτικής κίνησης Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι», διεκδικούμε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μία ενεργή παρέμβαση σε ζητήματα ισότητας των φύλων, διότι η Αυτοδιοίκηση αποτελεί το πιο κοντινό στους πολίτες επίπεδο οργάνωσης και οφείλει να χαράζει πολιτικές εντάσσοντας την οπτική του φύλου και εφαρμόζοντας πολιτικές προώθησης της ισότητας των φύλων σε κάθε τομέα δραστηριοποίησής της. Με αυτή την έννοια ζητούμε εκ νέου την ουσιαστική -έστω και αργοπορημένη- ενεργοποίηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αλίμου.

Σήμερα, παρόλο που οι συνθήκες εξάπλωσης της μόλυνσης του covid-19 δυσχεραίνουν δομικά την έκφραση κάθε αγωνιστικότητας, το απεργιακό κάλεσμα για την 8η Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα των Γυναικών, λαμβάνει μαζικό χαρακτήρα. Ήδη η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας (12-3 μ.μ.) και απεργιακή συγκέντρωση αυθημερόν στη 1 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στάση κήρυξε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, και τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Επίσης, τις ημέρες γύρω από τη συμβολική επέτειο οργανώνονται πάνω από 20 ανοιχτές διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Για να τιμήσουμε την ημέρα το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» προτείνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

1. «Είναι θύματα της πανδημίας οι γυναίκες;» Διαδικτυακή Εκδήλωση του Συλλόγου κοινωνικής και πολιτισμικής παρέμβασης που δραστηριοποιείται στο Θησείο, στα Πετράλωνα και στις όμορες γειτονιές Θρυαλλίδα την Κυριακή 7 Μαρτίου και ώρα 19:00. Για το θέμα θα συνομιλήσουν γυναίκες της γειτονιάς. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη σελίδα της Θρυαλλίδας στο facebook  και θα αναμεταδοθεί και από τη δική μας σελίδα στο https://www.facebook.com/anokatokalamaki.

2. «Αγώνες Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα. Γνωστές και άγνωστες ιστορίες». Διαδικτυακή ημερίδα για τη Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρα 18.00-20.30 που διοργανώνει η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο: Ποθητή Χαντζαρούλα Μαρτυρίες γυναικών που αντιστάθηκαν, Βενετία Καντσά Οι εμπειρίες των γυναικών ως ερευνητικό ερώτημα και πολιτικό ζητούμενο

Μαρτυρίες από τους Αγώνες των Γυναικών στη μεταπολεμική Ελλάδα και βιογραφικά πορτρέτα: Σταματίνα Δηλαβέρη για τη Ναυσικά Φράγκου, Καλλιόπη Καρτσαμπά για τη Δομνίτσα Λανίτου, Ιάσων Ντότσικας για την Ηλέκτρα Αποστόλου, Έλλη Νικολάου Τα χρόνια της εξορίας Τρίκερι – Χίος – Μακρόνησος, Αφροδίτη Γιαγλή για την Ουρανία Νιζαμίδου, Ελευθερία Αλεξανδρή για τη Μαρία Μπέικου, Μαρία Γκασούκα Ήταν και αυτές εκεί: Τα κορίτσια του φοιτητικού αντιδικτατορικού κινήματος, Μαίρη Κυαμέτη για τη Κατερίνα Παπαγκίκα, Πηνελόπη Γκοντζή για τη Μαρία Δαμανάκη, Μελπομένη Οικονόμου για τη Κίττυ Αρσένη, Βιβή Υπερηφανίδου Λίγες σκέψεις για την Καίτη Κωσταβάρα, Ουρανία Φραγκουλίδου για τη Βάσω Κατράκη, Κορίνα Αστερίου για τη Κική Δημουλά, Φανή Αθανασιάδου Το φεμινιστικό περιοδικό Η ΚΑΤΙΝΑ.

Η εκδήλωση θα προβληθεί στον σύνδεσμο και θα αναμεταδοθεί και από τη σελίδα μας https://www.facebook.com/anokatokalamaki.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.