ΓΔ: 907,03 0,90% EUR/USD: 1,1627

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

Καβούρι: Foto και video από τη θάλασσα που υποχώρησε - Τι συνέβη στην Κεφαλονιά μετά το σεισμό του 2014

1 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021, 19:22

Αίσθηση έχει προκαλέσει το φαινόμενο της θάλασσας που υποχώρησε στο Μικρό Καβούρι της Βουλιαγμένης αποκαλύπτοντας το βυθό με αποτέλεσμα να μπορεί κάποιος να βαδίσει χωρίς να βραχεί και να επισκεφθεί το νησάκι που μέχρι χθες βρισκόταν μέσα στη θάλασσα. 

Οι μεγάλοι σεισμοί που έγιναν στην Ελασσόνα τις τελευταίες μέρες έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι κατά κάποιον τρόπο αυτό το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται με αυτή τη μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Όμως όπως εξήγησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας σε λίγες περιπτώσεις παρόμοια φαινόμενα συνδέονται με τους σεισμούς. Συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Λέκκας, αν το φαινόμενο της υποχώρησης της στάθμης της θάλασσας είναι μόνο σε μια περιοχή, τότε «μπορεί να αποτελέσει προσεισμικό φαινόμενο».

Να σημειώσουμε πάντως πως όταν έγιναν οι δύο μεγάλοι σεισμοί στην Κεφαλονιά το 2014 με απόσταση μιας εβδομάδας ο ένας από τον άλλο, η θάλασσα σε ένα συγκεκριμένο σημείο υποχώρησε κατά πολύ δημιουργώντας μια καινούργια παραλία πολλών στρεμμάτων. 

Το φαινόμενο κατέγραψε τότε ομάδα σεισμολόγων του Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβη στην Κεφαλονιά για σεισμολογικές μετρήσεις. Παρατηρώντας αρχικά ότι μια απέραντη παραλία πολλών στρεμμάτων είχε αναδυθεί ξαφνικά, πραγματοποίησαν εκτεταμένη έρευνα στην περιοχή και διαπίστωσαν ότι και σε άλλα σημεία του νησιού παραλίες εμφανίστηκαν από το πουθενά ή μεγάλωσαν σε έκταση. Κατέληξαν δε στο συμπέρασμα ότι μια ολόκληρη χερσόνησος είχε ανυψωθεί λόγω του σεισμού, κατά τόπους ως και κατά 20 εκατοστά!

Θα δούμε λοιπόν τις επόμενες μέρες, αν η θάλασσα στο Μικρό Καβούρι επανέλθει στην προηγούμενη στάθμη της ή θα αφήσει την πρόσβαση στο νησάκι χερσαία. 
 


To νησάκι πριν 
... και μετά 
Η θάλασσα μετά τους σεισμούς υποχώρησε αφήνοντας μια καινούργια παραλία πολλών στρεμμάτων. 


Λιβάδι Κεφαλονιάς πριν τους "δίδυμους" σεισμούς του 2014. Η θάλασσα φτάνει σχεδόν στο δρόμο.

Όλες οι ειδήσεις


Σχόλια Αναγνωστών

1 Προσθήκη σχολίου
Μίρκα 06.03.21
Και για την Κάρυστο είδα προχθές ένα ίδιο ποσταρισμα.
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.