ΓΔ: 906,57 0,50% EUR/USD: 1,1607

ΑΡΘΡΑ

Γιατί οι αρχιτέκτονες είναι ένα σημαντικό επάγγελμα σήμερα;

0 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 10:59

Σίγουρα όλοι γνωρίζουμε έναν αρχιτέκτονα. Αν σε κάποια στιγμή χρειάστηκε κάποιος να χτίσει ένα σπίτι ή ακόμη και αν ανακαίνισε κάποιον χώρο, είναι σίγουρο ότι ήρθε σε επαφή με έναν αρχιτέκτονα για να πάρει την υπογραφή του και να μπορέσει να προχωρήσει κανονικά το project. Ο λόγος που οι περισσότεροι απευθύνονται σε έναν αρχιτέκτονα είναι γιατί το απαιτεί ο νόμος για την ασφάλεια του κτιρίου το οποίο θα κατασκευαστεί ή θα υποστεί αλλαγές. Πόσοι όμως καταλαβαίνουμε την πραγματική αξία των αρχιτεκτόνων; Πόσοι ξέρουμε τι πραγματικά κάνει ένας αρχιτέκτονας;

Η αλήθεια είναι ότι αν ένα παιδί ανακοινώσει ότι θέλει να γίνει αρχιτέκτονας οι γονείς του είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν σαν να ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να γίνει ηθοποιός, τραγουδιστής ή ζωγράφος. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Η αλήθεια είναι πως όχι, πράγμα που φαίνεται και από τη μεγάλη αξία και σημασία που δείχνει η Πολιτεία προς τους αρχιτέκτονες. Γιατί όμως; Γιατί είναι ένα τόσο σημαντικό επάγγελμα ειδικά στις μέρες μας; Ας δούμε μερικούς απλούς λόγους.

Κάνουν την πόλη και τη ζωή μας πιο όμορφη

Μπορεί να έχουμε συσχετίσει τους αρχιτέκτονες με τη δομή και την σταθερότητα των κτιρίων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το επάγγελμα τους είναι κυρίως καλλιτεχνικό. Με απλά λόγια, αν κάποιος θέλει να γίνει αρχιτέκτονας θα πρέπει να έχει κάποιο ταλέντο στο σχέδιο. Ένας αρχιτέκτονας λοιπόν θα φροντίσει ώστε ένα κτίριο πέρα από γερό να είναι και αισθητικά ευχάριστο τόσο από έξω όσο και από μέσα, πάντα με βάση τους περιορισμούς αλλά και το γούστο του πελάτη του. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν ζούμε όλοι σε κτίρια «κουτιά» καθώς και το ότι στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν κτίρια που ξεχωρίζουν και είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο οφείλεται στους αρχιτέκτονες.

Είναι πολύ μορφωμένοι άνθρωποι

Κάτι που πολλοίς δεν γνωρίζουν για την αρχιτεκτονική σχολή είναι το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη. Πολλοί πιστεύουν ότι οι υποψήφιοι αρχιτέκτονες απλά σχεδιάζουν όλη την ημέρα κτίρια, αλλά δεν είναι έτσι. Στη πραγματικότητα εκπαιδεύονται άριστα σε διάφορα και πολύ απαιτητικά γνωστικά πεδία όπως είναι η φυσική και τα μαθηματικά. Γιατί γίνεται αυτό; Μα φυσικά για να μπορούν να εξασφαλίσουν την σωστή δομή αλλά και τη στατικότητα των κτιρίων που σχεδιάζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κράτος δείχνει τόση εμπιστοσύνη στους αρχιτέκτονες.

Ένας σωστός αρχιτέκτονας όμως δεν σταματάει σε αυτά που μαθαίνει στο Πανεπιστήμιο. Από εκεί και μετά είναι στο χέρι του να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και να παρακολουθήσει σεμινάρια. Επιπλέον, πρέπει πάντα να είναι ενημερωμένος γύρω από τις τελευταίες και πιο ανερχόμενες τάσεις στο design αλλά και τις τέχνες γενικότερα. Με άλλα λόγια λοιπόν, ένας αρχιτέκτονας είναι ένας πραγματικός homo Universalis της εποχής μας.

Κάνουν τις πόλεις πιο φιλικές στο περιβάλλον

Είναι γνωστό πως ο πλανήτης μας δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση και γι’ αυτό ευθυνόμαστε κυρίως εμείς, οι άνθρωποι και οι πόλεις μας με τις μεγάλες ανάγκες για ενέργεια και τα τεράστια αποτυπώματα άνθρακα τους που δημιουργούν και το περίφημο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Οι πόλεις μας λοιπόν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον πλανήτη, οι αρχιτέκτονες όμως προσπαθούν να το λύσουν. Προσπαθούν να σχεδιάζουν καινούργια κτίρια που να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικά για το περιβάλλον, να έχουν δηλαδή όσο το δυνατόν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα και να είναι κατασκευασμένα από υλικά που δεν επιβαρύνουν και μολύνουν το περιβάλλον. Επιπλέον, φροντίζουν ώστε να μειώνουν και το ενεργειακό αποτύπωμα παλαιότερων κτιρίων.

Όπως μπορείτε λοιπόν να καταλάβετε, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα είναι πολύ σημαντικό. Μπορεί οι αρχιτέκτονες να μη σώσουν τον κόσμο, αλλά σίγουρα θα τον κάνουν πιο όμορφο και τη ζωή μας σε αυτόν πιο ευχάριστη και άνετη. Μιλάμε λοιπόν για σημαντικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες οι οποίοι αξίζουν τον σεβασμό μας και την αναγνώριση της δουλειά τους.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.