ΓΔ: 906,72 0,86% EUR/USD: 1,1634

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κυβέρνηση στηρίζει Μενδώνη - Η συμβολή του υπουργείου στο ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων

0 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 10:24

Τη στήριξη της κυβέρνησης αναμένεται να έχει η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της υπόθεσης Λιγνάδη. 

Στις φωνές της αντιπολίτευσης που απαιτούν την παραίτησή της για το χειρισμό της πολύκροτης υπόθεσης Λιγνάδη, η κυβέρνηση παραδεχόμενη ότι υπήρξαν εκ μέρους της υπουργού Πολιτισμού ατυχείς δηλώσεις παρέχει τη στήριξή της λέγοντας πως είναι καλή υπουργός προτάσσοντας παράλληλα έναν μακρύ κατάλογο έργων, δημοσίων και ιδιωτικών, τα οποία ξεμπλόκαραν με τη Μενδώνη στο υπουργείο.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Πολιτισμού είχε σημαντική συμβολή σε μια σειρά μεγάλων, έργων ΕΣΠΑ και σε Προγραμματικές Συμβάσεις με Δήμους και Περιφέρειες όπως:

- Δημόσια Έργα:

Επιτάχυνση-ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Σταθμό Βενιζέλου Μετρό Θεσσαλονίκης, Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, Δίκτυα ενέργειας και ύδρευσης (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), Αντιπλημμυρικά Έργα, ΟΣΕ, ΕΛΠΕ, Οδικούς Άξονες, Αεροδρόμιο Καστελίου, Ελληνικό Χρυσό (Σκουριές), Master Plan ΟΛΠ.

- Ιδιωτικές Επενδύσεις:

Επιτάχυνση -ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων και αρχαιολογικών εργασιών σε Kilada Hills – Δήμος Ερμιονίδας, Elounda Hills, Αστέρα Βουλιαγμένης, Αστέρια Γλυφάδας, Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, Αφάντου Ρόδου, Κασσιόπη.

-Έργα ΕΣΠΑ: ένταξη 119 νέων Πράξεων με συνολικό προϋπολογισμό πλέον των 99 εκατ. ευρώ. Αύξηση σε ποσοστό 45,9% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου 2015-Ιουνίου 2019.

- Περισσότερες από 82 Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης με Δήμους και Περιφέρειες, συνολικού προϋπολογισμού πλέον των 44 εκατ. ευρώ.

Έργα μισού δισ. από Ταμείο Ανάκαμψης 

- Ιδρύθηκε νέος φορέας με την ονομασία “ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ”, ο οποίος αποσκοπεί στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου. Ο νέος φορέας θα στηρίζει τον πολιτιστικό και δημιουργικό κλάδο και τους επαγγελματίες του. Ανάμεσα στους στόχους του ΑΚΡΟΠΟΛ είναι η υποστήριξη των δημιουργών, προκειμένου να αξιοποιήσουν οικονομικά εργαλεία, ευκαιρίες και δυνατότητες προγραμμάτων και διεθνών δικτύων. 

- Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετονομάστηκε σε Οργανισμό Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Με την αναδιοργάνωση του ΟΔΑΠ επιδιώκεται η αξιοποίηση του επιχειρησιακού του μηχανισμού για τη στήριξη της στρατηγικής μεγιστοποίησης των εσόδων από του πόρους του Πολιτισμού, η εξασφάλιση πολλαπλασιαστικού αποτελέσματος για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και η ενίσχυση της δυναμικής και του κύρους του πολιτιστικού προϊόντος.

- Αντιμετωπίστηκαν χρονίζοντα προβλήματα στον τομέα της πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας από το 2017 αδειοδότησης της ΕΔΕΜ και της παύσης λειτουργίας της ΕΥΕΔ, καθώς και της ψήφισης διατάξεων για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας (dynamic site blocking).

Ενώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν συνολικά 11 προτάσεις χρηματοδότησης έργων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.