ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστρεπτέα 5: Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές – Από €1.000 έως και €100.000 τα ποσά των δικαιούχων

0 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 12:18

Από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα, θα μοιραστούν κατά κύματα 361.888 επαγγελματίες και επιχειρήσεις τα 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Οι περισσότεροι αυταπασχολούμενοι θα λάβουν από 1.000 ευρώ ο καθένας από το Κράτος. Τα διπλάσια ή τετραπλάσια θα λάβουν όσοι έχουν Κωδικό Δραστηριότητας σε κλάδους που παραμένουν κλειστοί, δηλαδή Εστίαση, γυμναστήρια, Πολιτισμός και αθλητισμός, με ελάχιστο ποσό 2.000 ή 4.000 ευρώ. Με βάση τον αλγόριθμο όμως, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες κλπ που απασχολούν αρκετούς εργαζομένους, θα λάβουν από πολλές χιλιάδες ευρώ καθεμία, μέχρι και 100.000 ευρώ ορισμένες απ’ αυτές.

Για να συμβεί αυτό, οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει άμεσα να μπουν ξανά στο MyBusinessSupport όπου υπέβαλαν Αίτηση συμμετοχής, για να υποβάλουν τώρα Αίτηση Χορήγησης της Επιστρεπτέας 5. Αν δεν το πράξουν σήμερα ή μέχρι στις 2 Φεβρουαρίου, τότε τα λεφτά της επιδότησης θα μείνουν στα κρατικά Ταμεία και όχι στον λογαριασμό της επιχείρησης.

Τελικά οι μισοί υποψήφιοι έμειναν «εκτός κούρσας», αφού από τους 733.000 ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, οι μισοί αποκλείονται επειδή μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι:

• παρουσιάζουν αύξηση τζίρου (262.484 επιχειρήσεις) και όχι πτώση μέσα στην πανδημία και παρά την καραντίνα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.

• 94.259 επιχειρήσεις παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη και από 20% που τέθηκε σαν ελάχιστο όριο,

• 12.063 είχαν τζίρο 0-600 ευρώ στο 4ο τετράμηνο του 2019, δηλαδή μηδενικά έσοδα πριν την πανδημία.

• 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους όπως γιατί δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.

Το 50% της επιδότησης αποτελεί δωρεάν ενίσχυση και δεν επιστρέφεται. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται. Για 10 μήνες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες την τελευταία ημέρα του μήνα. Δηλαδή η εξόφληση του 50% θα γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026!


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.