ΒΟΥΛΑ

Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη: Σε δημόσια διαβούλευση το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

0 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 09:00

Σε δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει τεθεί το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΤΣΔΣΑ) του Δήμου (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης (vvv.gov.gr) προκειμένου όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να ενημερωθούν να μπορέσουν να το μελετήσουν και να καταθέσουν σχετικές παρατηρήσεις ή προτάσεις.

Η επικαιροποίηση του ΤΣΔΣΑ, το οποίο είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2015 μαζί με τον κανονισμό καθαριότητας της πόλης, είναι πλήρως προσαρμοσμένο με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκαν στις 14 Ιουνίου 2018 με στόχο την ενίσχυση της μείωσης των στερεών αποβλήτων και την εκτροπή από την ταφή.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων, στη Διαλογή στην Πηγή ενώ τονίζει ιδιαίτερα το ρόλο των δήμων για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Τονίζεται πως ήδη ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης εφαρμόζει με μεγάλη επιτυχία πολλές από τις πρακτικές που περιγράφονται, όπως η ολοκληρωμένη Διαλογή στην Πηγή έξι ξεχωριστών ρευμάτων οικιακών απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση τους με την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υψηλών προδιαγραφών και η πλήρης εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας με τη διάθεση του τελικού προϊόντος στην αγορά, δημιουργώντας έσοδα για το Δήμο.

Σημειώνεται πως το 2020 οι πρακτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο είχαν ως αποτέλεσμα να εκτραπεί από την ταφή ποσοστό άνω του 30% των αποβλήτων που συλλέχθηκαν στην πόλη.

Το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης που τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση περιγράφει αναλυτικά τον σχεδιασμό του Δήμου για τα επόμενα χρόνια στους τομείς της πρόληψης, της συλλογής, της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό εκτροπής από την ταφή και η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

Οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων μπορούν να σταλούν (μέσω e-mail) έως και την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 στο info@vvv.gov.gr.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.