ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινούν σήμερα οι μαζικοί εμβολιασμοί των υγειονομικών – Το χρονοδιάγραμμα

0 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021, 11:32

Ξεκινά σήμερα ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών κατά της Covid-19, με 42 νοσοκομεία του ΕΣΥ και πέντε στρατιωτικά.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών θα πραγματοποιηθούν σε τρεις φάσεις, με 5.000 άτομα καθημερινά. Παράλληλα, σήμερα δίνεται το σήμα εκκίνησης των εμβολιασμών σε προσωπικό και φιλοξενούμενους οίκων ευγηρίας, όπως και στους επαγγελματίες υγείας του ιδιωτικού τομέα. Εκτιμάται ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, οπότε και αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων πολιτών εκτός κλειστών δομών, θα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 100.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού εμβολιαστικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού, Μάριο Θεμιστοκλέους, από τις 27 Δεκεμβρίου έως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί 3.779 εμβολιασμοί σε εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης. Ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Ειδικότερα, σήμερα θα προστεθούν επιπλέον 42 νοσηλευτικά ιδρύματα σε αυτά που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς, δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς καθημερινά, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους. Στη λίστα των 42 νοσηλευτικών ιδρυμάτων που εντάσσονται στο πρώτο κύμα των μαζικών εμβολιασμών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα παιδιατρικά νοσοκομεία Αττικής, ογκολογικά νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και τα επιβαρυμένα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης («Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου», «Ιπποκράτειο»).

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε επιπλέον 55 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται σταδιακά τα στρατιωτικά νοσοκομεία -σήμερα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός σε πέντε στρατιωτικά-, ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.

Καταγγελίες

Πριν καν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού, γιατροί και προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων καταγγέλλουν καθυστερήσεις και αναβολές στους εμβολιασμούς μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Οπως προκύπτει από το επίσημο πλάνο διανομής των εμβολίων, που κοινοποιήθηκε υπηρεσιακά στις 2/1, καθώς και από σχετικά έγγραφα των ΥΠΕ που κοινοποιήθηκαν υπηρεσιακά την ίδια μέρα, αναβάλλεται η προγραμματισμένη έναρξη των εμβολιασμών στα νοσοκομεία ΓΚΝ Γεννηματάς Αθήνας, Καραμανδάνειο, Βόλου, Λαμίας, Τρίπολης, Αμαλιάδας, Πύργου, Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Γρεβενών, Σερρών, Ξάνθης, Χαλκίδας, Ρεθύμνου, Μυτιλήνης, στα Κ.Υ. και στο ΕΚΑΒ Καρδίτσας», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από την πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, η οποία μάλιστα αναφέρει ότι ήταν όλα έτοιμα στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Αθήνας και είχαν αναβληθεί τακτικά ραντεβού, καθώς για να γίνει ο εμβολιασμός δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα ιατρεία. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνει πως πολλά νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και άλλων πόλεων ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν σήμερα, αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεν εντάσσονται στην πρώτη φάση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσοκομεία είχαν κληθεί να είναι έτοιμα στις 4 Ιανουαρίου, αλλά ο ειδικότερος σχεδιασμός προβλέπει τη σταδιακή ένταξή τους στην εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία».

«Η σταδιακή ένταξη των νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών. Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν το σχεδιασμό σε τρεις φάσεις αναβολή. Είναι οι ίδιοι “πρόθυμοι” που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Θεμιστοκλέους.

Με τον προγραμματισμό όπως έχει ως σήμερα, στα τέλη Ιανουαρίου η χώρα μας θα έχει λάβει 419.250 δόσεις από εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, έως τα τέλη Φεβρουαρίου επιπλέον 333.450 δόσεις, ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις. Παράλληλα, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 240.000 δόσεις από την εταιρία Moderna, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται από την AstraZeneca 500.000 δόσεις. Από την τελευταία εταιρία έχουν προγραμματιστεί 800.000 δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο έως τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. δόσεις έως και τον Απρίλιο.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

42 νοσοκομεία 04.01.2021

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αρεταίειο
ΓΝΑ «Αγιος Σάββας»
ΓΝΑ «Αλεξάνδρα»
ΓΝΑ «Η Ελπίς»
ΓΝΑ «Ιπποκράτειο»
ΓΝΑ «Λαϊκό»
ΓΝΑ «Σισμανόγλειο»
Γ.Ν. «Ελενα Βενιζέλου»
Γ.Ν. Νέας Ιωνίας «Κωνσταντοπούλειο»
ΓΝΠΑ «Παναγιώτης & Αγλαΐα Κυριακού»
Γ.Ν. «Παίδων Πεντέλης»
ΓΟΝΚ «Αγιοι Ανάργυροι»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – ΓΝΑ «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο»
ΓΝΑ «ΚΑΤ»
Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας «Παμμακάριστος»
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Παθολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Ελένη – Σπηλιοπούλειο»
Γ.Ν. Νίκαιας Αθηνών «Αγιος Παντελεήμων»
ΓΝΘ «Ο Αγιος Δημήτριος»
Γ.Ν. Βέροιας
ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς»
Γ.Ν. Γιαννιτσών
Γ.Ν. Eδεσσας
Γ.Ν. Κατερίνης
Γ.Ν. Κοζάνης
ΓΝΘ «Παπαγεωργίου»
ΓΝΘ «Παπανικολάου»
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας
ΑΝΘ «Θεαγένειο»
ΓΝΘ «Αγιος Παύλος»
ΓΝΘ «Ιπποκράτειο»
Γ.Ν. Καρδίτσας
Γ.Ν. Λάρισας
Γ.Ν. Τρικάλων
Γ.Ν. Αρτας
Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»
Γ.Ν. Αγρινίου
Γ.Ν. Αιγίου
Γ.Ν. Πατρών «Ο Αγ. Ανδρέας»
Γ.Ν. Κορίνθου
Γ.Ν. Χανίων
ΠΑΓΝΗ

55 νοσοκομεία στις 8.1.21

Νοσοκομεία
Αιγινήτειο
ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
ΓΝΑ «Αμαλία Φλέμιγκ»
Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης
Νοσοκομείο Αφροδίσιων & Δερματικών Νόσων «Ανδρέας Συγγρός»
ΓΝΔΑ «Η Αγία Βαρβάρα»
ΓΝΠ «Τζάνειο»
ΕΑΝΠ «Μεταξά»
ΨΝΑ «Δαφνί»
ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο»
Γ.Ν. Γρεβενών
Γ.Ν. Καστοριάς
Γ.Ν. Νάουσας
Γ.Ν. Φλώρινας
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης
Γ.Ν. Δράμας
Γ.Ν. Καβάλας
Γ.Ν. Κιλκίς
Γ.Ν. Κιλκίς – Γ.Ν. – Κ.Υ. Γουμένισσας
Γ.Ν. Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»
Γ.Ν. Ξάνθης
Γ.Ν. Σερρών
Γ.Ν. Χαλκιδικής
ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης
Γ.Ν. Διδυμοτείχου
Γ.Ν. – Κ.Υ. Κύμης
Γ.Ν. Αμφισσας
Γ.Ν. Βόλου
Γ.Ν. Θήβας
Γ.Ν. Καρπενησίου
Γ.Ν. Λαμίας
Γ.Ν. Λιβαδειάς
Γ.Ν. Χαλκίδας
Γ.Ν. – Κ.Υ. Καρύστου
Γ.Ν. Ναυπλίου
Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών
Γ.Ν. Πρέβεζας
Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Κρεστένων
Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Αμαλιάδος
Γ.Ν. Μεσολογγίου
Γ.Ν. Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο»
Γ.Ν. – Κ.Υ. Καλαβρύτων
Γ.Ν. – Κ.Υ. Κυπαρισσίας
Γ.Ν. – Κ.Υ. Μολάων
Γ.Ν. Αργους
Γ.Ν. Καλαμάτας
Γ.Ν. Σπάρτης
Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»
Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου
Γ.Ν. Αγίου Νικολάου
Γ.Ν. «Βενιζέλειο – Πανάνειο»
Γ.Ν. Ρεθύμνου
Γ.Ν. – Κ.Υ. Ιεράπετρας
Γ.Ν. – Κ.Υ. Σητείας
Γ.Ν. – Κ.Υ. Νεάπολης

19 νοσοκομεία σε νησιά Αιγαίου & Ιονίου στις 12.1.21

Νοσοκομεία
Γ.Ν. Θήρας
Γ.Ν. Καλύμνου
Γ.Ν. Καρπάθου «Αγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος»
Γ.Ν. Κυθήρων
Γ.Ν. Λήμνου
Γ.Ν. Σάμου «Αγιος Παντελεήμων»
Γ.Ν. Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο»
Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο»
Γ.Ν. – Κ.Υ. Ικαρίας
Γ.Ν. – Κ.Υ. Κω
Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου
Κ.Θ. – Γ.Ν. – Κ.Υ. Λέρου
Γ.Ν. Μυτιλήνης «Βοστάνειο»
Γ.Ν. Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου»
Γ.Ν. Ζακύνθου
Γ.Ν. Κέρκυρας
Γ.Ν. Κεφαλληνίας
Γ.Ν. Λευκάδας
Γ.Ν. Ληξουρίου «Μαντζαβινάτειο»

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.