ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία… μετάλλαξη στο σχέδιο «Ελευθερία» – Τι λένε οι επιστήμονες για τον «βρετανικό» κορωνοϊό

0 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 10:06

Δεν επηρεάζει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού τα εμβόλια, κατά τους Ελληνες επιστήμονες, οι οποίοι συστήνουν ψυχραιμία μέχρι να υπάρξουν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν ότι πράγματι η μετάλλαξη που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό είναι πιο μολυσματική.

Το σχέδιο της εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας μας προχωρά κανονικά, και μετά το «πράσινο φως» που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech ο χρόνος έναρξης των εμβολιασμών μετρά πλέον αντίστροφα. Σε τέσσερις ημέρες από σήμερα, στις 26 Δεκεμβρίου, η χώρα μας αναμένεται να λάβει 9.750 δόσεις του πρώτου εμβολίου και στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί υγειονομικών σε πέντε νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα έχει λάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου και μέχρι τέλος Μαρτίου οι δόσεις μόνο από το πρώτο εμβόλιο θα ανέρχονται σε 1,26 εκατομμύριο, ενώ παράλληλα θα προστεθούν εμβόλια από τη Moderna και την Astrazeneca.

Από σήμερα

Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδρίασαν χθες με αντικείμενο τη νέα μετάλλαξη και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη νέα «πηγή» προβληματισμού. Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε το κλείσιμο των συνόρων για τη Μεγάλη Βρετανία, αλλά καραντίνα και σερί αρνητικών τεστ, κάτι που ενσωματώθηκε στη νέα αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ετσι, από σήμερα τα ξημερώματα έως και τις 7 Ιανουαρίου για τους ταξιδιώτες από Μεγάλη Βρετανία προβλέπονται: αρνητικό μοριακό τεστ και όχι rapid μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, καραντίνα δέκα ημερών αντί για επτά που είχε ανακοινωθεί την Κυριακή, υποβολή σε νέο μοριακό έλεγχο στο δεκαήμερο προκειμένου να μπορέσουν να εξέλθουν της καραντίνας. Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν τα αρνητικά τεστ 72 ωρών για την είσοδο στη χώρα, καθώς επίσης και η συμπλήρωση του PLF.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί της Επιτροπής, αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι περισσότερες αλλαγές σε ένα τμήμα του ιού από όσες θα ανέμενε η επιστημονική κοινότητα για το χρονικό διάστημα που παρατηρήθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν υποθέσεις ότι ο ιός γίνεται πιο μολυσματικός. Ωστόσο, δεν είναι τεκμηριωμένα δεδομένα και φαίνεται ότι προς το παρόν αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού που έχουν προχωρήσει. Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι ακόμη και εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό είναι, άλλωστε, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης.

Περί μεταδοτικότητας

«Παρακολουθούνται όλες οι μεταλλάξεις. Δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες και από την Αγγλία και από άλλα λράτη που μελετούν, που έχει πάει ο ιός, να είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν γνωρίζουμε καν και αν ισχύει αυτή η ιδιότητα που του αποδίδουν, περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας. Πάντα υπάρχει μία παρακολούθηση. Δεν υπάρχει όμως φόβος, ούτε σχέδιο για αλλαγή των προγραμματισμένων εμβολιασμών», ανέφερε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και πρόσθεσε ότι «ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των νέων εμβολίων είναι ότι μπορεί πολύ εύκολα να αναπροσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών, όπως στις γενετικές αυτές μεταλλάξεις».

Αντίστροφη μέτρηση

Η κ. Θεοδωρίδου «εγκαινίασε» χθες την ενημέρωση κάθε Δευτέρας που θα πραγματοποιείται από την ίδια και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνο για το σχεδιασμό των εμβολιασμών, Μάριο Θεμιστοκλέους, με αντικείμενο την εμβολιαστική κάλυψη κατά της Covid-19.

Το εναρκτήριο λάκτισμα, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, δίνεται με τους υγειονομικούς και ακολουθούν οι φιλοξενούμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και οι χρονίως πάσχοντες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ακολουθούν οι πολίτες άνω των 85 ετών. Η κ. Θεοδωρίδου δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι οι εμβολιασμοί έχουν εξαλείψει ασθένειες, όπως της ευλογιάς, της πολυομυελίτιδας, της διφθερίτιδας, και σώζουν δύο έως τρία εκατομμύρια ζωές το χρόνο κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης «Ελευθερίας» αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή. Οπως ανέφερε αναλυτικά ο κ. Θεμιστοκλέους, τα εμβόλια από τη στιγμή που θα έρχονται στην Ελλάδα θα αποθηκεύονται σε πέντε σημεία της χώρας όπου έχουν τοποθετηθεί ειδικοί υπερκαταψύκτες ώστε να μπορούν να φυλαχθούν στις συνθήκες βαθιάς κατάψυξης που απαιτούν. Στη συνέχεια, θα διανέμονται στα νοσοκομεία κατά την έναρξη των εμβολιασμών και έπειτα στα εμβολιαστικά κέντρα. Η τιτάνια επιχείρηση έχει ενεργοποιήσει σχεδόν όλο τον κυβερνητικό μηχανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συντονισμό της αποθήκευσης, της διανομής και του ελέγχου, όλου αυτού, δηλαδή, που ονομάζεται εφοδιαστική αλυσίδα, αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο θα συμμετάσχει και το ίδιο στις μεταφορές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά.

Την ευθύνη για το κλείσιμο των ραντεβού των πολιτών, καθώς και το περίπλοκο πληροφοριακό σύστημα διά του ελέγχου του εφοδιασμού, δηλαδή να δίνονται οι εντολές από τις αποθήκες προς τα εμβολιαστικά κέντρα, αναλαμβάνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ όλα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια της φύλαξης των εμβολίων αναλαμβάνουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στα νοσοκομεία

«Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο» είναι τα πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα όπου θα πραγματοποιηθούν τα πρώτα «τσιμπήματα» την ερχόμενη Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου και αφού έχουν φτάσει την προηγούμενη ημέρα στην Ελλάδα 9.750 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι το τέλος Μαρτίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει από τις Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις. «Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο, από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, και από την εταιρία Moderna και από την εταιρία AstraZeneca.

Αρα είναι εμφανές, όσο προχωράμε και όσο περισσότερες εταιρίες θα λαμβάνουν έγκριση τόσο θα αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων», επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.