ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός – Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού στην Ελλάδα

0 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 10:34

Από τους υγειονομικούς και γηροκομεία θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, όταν παραλάβει τα πρώτα εμβόλια, κατόπιν της έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η ειδική για τους εμβολιασμούς επιτροπή βρίσκεται σε μαραθώνιες συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να προτεραιοποιήσει τη σειρά των εμβολιασμών στον πληθυσμό, με δεδομένο ότι τα εμβόλια θα φτάνουν στη χώρα μας σε δόσεις. Παράλληλα, σε πυρετό προετοιμασιών βρίσκεται το υπουργείο Υγείας και για την προετοιμασία των εμβολιαστικών κέντρων, καθώς και όλων των διαδικασιών ασφαλούς αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, η επιτροπή εμβολιασμών συνεχίζει και σήμερα τις διαβουλεύσεις, με το σχέδιο προτεραιοποίησης του πληθυσμού για τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 μόνο εύκολο να μην είναι. Μέχρι και χθες τα μέλη της επιτροπής με στελέχη του υπουργείου Υγείας είχαν «κλειδώσει» τις δύο πρώτες κατηγορίες πληθυσμού που θα προηγηθούν όταν φτάσουν στη χώρα μας τα εμβόλια. Πρόκειται για τους υγειονομικούς και όσους φιλοξενούνται και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας της χώρας.

Ευπαθείς

Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα βρίσκονται, επίσης, στην «κορυφή» των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υγείας, καθώς υπάρχει μεγάλος  κίνδυνος να νοσήσουν βαριά από τον κορωνοϊό. Επειδή όμως πρόκειται για έναν μεγάλο πληθυσμό, όπως και ο αριθμός των ηλικιωμένων, είναι ακόμη υπό συζήτηση πώς θα μπουν στη… σειρά, με τους ειδικούς πιθανόν να καταλήγουν στην απόφαση να προηγηθούν όσοι έχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν μέχρι τώρα για την αλληλεπίδραση της λοίμωξης Covid-19 με τις άλλες χρόνιες ασθένειες.

Σημειώνεται ότι και στη Βρετανία, η οποία ξεκινά τους εμβολιασμούς, η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) ακολούθησε μια λεπτομερή προτεραιοποίηση, με τον κατάλογο των ομάδων προτεραιότητας να υποδιαιρείται σε εννέα κατηγορίες ομάδων του πληθυσμού.

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό λίγο παραπάνω από οκτώ εκατομμυρίων Ελλήνων, από 18 ετών και άνω. Τα παιδιά θα είναι, τουλάχιστον όπως προκύπτει από τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, εκτός των στόχων του εμβολίου, καθώς δεν κρίνεται αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα να εμβολιαστούν.

Τέλος Δεκεμβρίου

Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και η πρόθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να έχει εγκρίνει τα δύο πρώτα εμβόλια για τον κορωνοϊό έως τις 29 Δεκεμβρίου σημαίνουν ότι η Ελλάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων είναι πιθανό να παραλάβει τις πρώτες δόσεις, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε, με το κλείσιμο της χρονιάς.

Βάσει των έως τώρα δεδομένων, Pfizer/BioNTech και Moderna θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν αδειοδότηση από τον EMA για την εμπορική διάθεση των εμβολίων τους.

«Από τη στιγμή που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο από όταν φτάσουν στη χώρα μας θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό. Είμαστε οι πρώτοι μαζί με τους Γερμανούς που ανακοινώσαμε το πρόγραμμά μας για τον εμβολιασμό, τα logistics, πού θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα, πώς αυτό θα ξεδιπλωθεί, πόσα εμβολιαστικά κέντρα, πόσο προσωπικό, πόσοι πολίτες κάθε μήνα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη (Star). Πρόσθεσε ότι αυτή η στιγμή δεν αργεί, «για αυτό και ζητώ εγκράτεια, πίστη, εθνική ομοψυχία και αλληλεγγύη, έτσι ώστε να φτάσουμε μέχρι εκείνου του σημείου», όπως επεσήμανε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και για καμία ομάδα του πληθυσμού δεν θα τεθεί ως υποχρεωτικός. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.