ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Πέτσας: Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας - Όλο το 2020 είναι αλλιώς

0 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 21:27

Με την επισήμανση ότι ολόκληρο το 2020 "είναι αλλιώς", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απηύθυνε νέο κάλεσμα στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία. Στην απαρχή, δηλαδή, της τρίτης εβδομάδας εφαρμογής του lockdown, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένει να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία των ειδικών, πριν αποφασίσει για τη στρατηγική και το χρόνο της σταδιακής άρσης των περιορισμών.

"Όλο το 2020 είναι αλλιώς. Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας. Επομένως, πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λένε οι ειδικοί, να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα, να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις, να προσέχουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε τις αποστάσεις όπου αυτό είναι εφικτό...

Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας να γίνει ήρωας, απλά τηρώντας τα μέτρα των ειδικών. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Αυτός είναι ο πόλεμος που δίνουμε αυτή τη στιγμή. Να στηρίξουμε τα μέτρα, ας μην βιαζόμαστε. Ας κάνουμε αυτή τη μικρή θυσία αλλαγής του τρόπου της καθημερινότητάς μας και των προγραμματισμένων διακοπών μας, προκειμένου να φτάσουμε με ασφάλεια στη λήξη της πανδημίας. Και ασφάλεια θα έρθει μόνο όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού με τα εμβόλια που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Και είναι θέμα λίγων μηνών, για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο...", τόνισε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, μία εορταστική περίοδο με μέτρα προστασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο έργο του συστήματος Υγείας, χαρακτηρίζοντας ως "απογοητευτικό" τον αριθμό όσων έχουν ανταποκριθεί.

"Έχουμε πει ότι θα ενισχύουμε το δημόσιο σύστημα υγείας και με προσωπικό και με εξοπλισμό. Πράγμα το οποίο κάναμε. Μιλάμε για επάνω από 7.000 προσλήψεις σε προσωπικό. Είχαμε πει, επίσης, ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Πράγμα το οποίο κάναμε από το Μάιο και μετά και φτάσαμε μέχρι να επιτάξουμε ιδιωτικές κλίνες. Κάναμε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν. Δυστυχώς, η ανταπόκριση δεν είναι η αναμενόμενη. Μόνο οκτώ γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας... Είναι ένας αριθμός απογοητευτικός και καλούμε για τελευταία φορά τους ιδιώτες γιατρούς να ακούσουν την έκκληση του υπουργείου και της κοινωνίας να συνδράμουν στο έργο του συστήματος υγείας...", σημείωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στην αντιφατική εικόνα που θα έχουν και οι επόμενες ημέρες. "Από τη μία ο αριθμός των κρουσμάτων θα πέφτει, λόγω των μέτρων. Από την άλλη, όμως, τόσο οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων και θανάτων θα συνεχίσει να αυξάνει… Έχουμε την πίεση στο σύστημα υγείας από τα υψηλά νούμερα των προηγούμενων εβδομάδων… Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι να δούμε πώς αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες και να δούμε μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους ειδικούς το φορτίο στην επικράτεια. Όλα αυτά θα τα αξιολογήσουμε και τις αντοχές του συστήματος υγείας πριν λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις...", ανέφερε.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών και αυτά που παρακολουθεί ο πρωθυπουργός, υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και πτώση των κρουσμάτων σε πολλές γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Εξαίρεση είναι η Βόρεια Ελλάδα και, ενδεχομένως, η Θεσσαλία.

"Αυτό που μένει να δούμε από δω και πέρα είναι να υπάρξει εναρμόνιση του φορτίου στην επικράτεια και μία ταχύτερη πτώση του αριθμού των κρουσμάτων. Γιατί, κακά τα ψέματα, τις πρώτες ημέρες δεν είδαμε αυτή την πτώση που περιμέναμε, εξαιτίας του γεγονότος ότι ήταν πολύ πιο χαλαρή η πρώτη εβδομάδα του δεύτερου lockdown. Άρα, προσδοκούμε αυτήν την εβδομάδα να έχουμε μία σταδιακή πτώση των κρουσμάτων. Θα αξιολογηθεί αυτό το φορτίο από τους ειδικούς, θα γίνει εισήγηση στην κυβέρνηση και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται...", είπε.

Οι εκτιμήσεις για τον εμβολιασμό

Εστιάζοντας στα εμβόλια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι και το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021 εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι Έλληνες πολίτες εφόσον το επιθυμούν. "Προσδοκούμε ότι με τον αριθμό των εμβολίων μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί με πρώτους τους υγειονομικούς και τους πιο ευάλωτους από τους συμπολίτες μας...", τόνισε.

"Από την αρχή έχουμε πει ότι θα αξιοποιηθεί και η υγειονομική υποδομή που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις μας. Αυτό θα ήταν ανεύθυνο να μην το είχαμε σχεδιάσει και το έχουμε σχεδιάσει και από το Μάιο και από τον Απρίλιο… Όπου χρειαστεί θα αναπτυχθούν. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν να είναι μία υγειονομική περιφέρεια και κατανέμουμε τις δυνάμεις, για να κερδίσουμε τον πόλεμο αυτό...", ανέφερε.

Πρέπει να είμαστε παράδειγμα για τους άλλους

Με αφορμή την εκδήλωση για τα γενέθλια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως από την πρώτη ημέρα της πανδημίας η ατομική ευθύνη είναι καθοριστική.

"Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός ή ένας ελεγκτής πάνω από το κεφάλι του καθενός. Αυτό που είναι βασικό είναι η ατομική ευθύνη, η συνείδησή μας να τηρούμε τα μέτρα και από την άλλη στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει παραβατικότητα να μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός να είναι πιο στοχευμένος… Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι κάτι που πήρε διάσταση τις προηγούμενες ημέρες. Έχει επιληφθεί εισαγγελέας. Αλλά, από εκεί και πέρα, το βασικό σημείο που πρέπει να κρατήσουμε, ιδίως όσοι εμπλέκονται στην εκπροσώπηση τόσο σημαντικών επιστημονικών φορέων, είναι ότι όλοι πρέπει να είμαστε παράδειγμα για τους άλλους και όχι αυτό που λέμε Δημόσια να το αναιρούμε με την ιδιωτική μας συμπεριφορά…", σημείωσε.

''Προσοχή στους μεγαλύτερους''

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη χώρα μας, με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 ετών παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 ετών που δείχνει σημεία σταθεροποίησης.

"Ο ιός -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων-30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια", επεσήμανε. "Τη στιγμή αυτή, σε ολόκληρη την Ευρώπη τα Συστήματα Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ κάποιες χώρες όπως η Ελβετία, στέλνουν ασθενείς στα γειτονικά τους κράτη. Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται ήδη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη χώρα μας, γεγονός που προαναγγέλλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα. Η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το Ε.Σ.Υ.. Ήδη σε ολόκληρη τη χώρα από τις 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση, λειτουργούν σήμερα πάνω από 1.230.", ανέφερε.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.