ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άδεια δόμησης: Τι είναι και πως πραγματοποιείται

0 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020, 16:29

Με τις πρόσφατες κρατικές αλλαγές στην αύξηση των προστίμων των αυθαιρέτων κρίνεται σημαντική η διαδικασία για την άδεια δόμησης ήδη υπάρχουσας ή προγραμματισμένης κατασκευής.

Σε οικοδομικές εργασίες μεγάλης έκτασης όπως την προσθήκη υφιστάμενων κατασκευών ή και ανακαίνιση κτιρίων, είναι απαραίτητη η άδεια δόμησης. Η διαδικασία πραγματοποιείται από τον αρμόδιο μηχανικό όπου αιτήσεις και έγγραφα υποβάλλονται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, προσφέροντας το αδιαμφισβήτητο του τρόπου διαχείρισης. Σημαντικό είναι πως οι άδειες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

• Εργασίες μικρής κλίμακας δόμησης με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

• Οικοδομική άδεια που αφορά την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών.

Αφού εκδοθεί η άδεια δόμησης, υπάρχει περιορισμός χρόνου στην διάρκεια ολοκλήρωσης των εργασιών, που ξεκινά από ένα χρόνο για μικρές και φτάνει έως τα έξι έτη για μεγάλες εργασίες.

Διαδικασίες για την έγκριση και άδεια δόμησης

Μετά τη μελέτη του εξειδικευμένου μηχανικού κατατίθεται η αίτηση, το τοπογραφικό διάγραμμα και διάγραμμα δόμησης, ο τίτλος και το πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας και τα αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων για τις υπηρεσίες του μηχανικού. Κρίνεται σημαντική η προσκόμιση όλων των απαραίτητων εγγράφων καθώς μπορεί να απορριφθεί η έγκριση ακόμη και αν έχει ήδη πρωτοκολληθεί.

Για την άδεια δόμησης και την έκδοση της απαιτείται πλήθος εγγράφων που κάποια εκδίδονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ άλλα παρέχονται και πιστοποιούνται από τον μηχανικό. Τα απαιτούμενα έγγραφα υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία με ευθύνη του μηχανικού. Είναι διαφορετική η διάρκεια που απαιτεί κάθε διαδικασία.

Πότε είναι απαραίτητη η άδεια δόμησης
Για τις εργασίες που δεν χαρακτηρίζονται ως μικρής κλίμακας η άδεια δόμησης είναι αναγκαία.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εξής:

• Κατεδάφιση κατασκευών.
• Εκσκαφές ή επιχώσεις.
• Ανέγερση, προσθήκη και επισκευή κτιρίων.
• Κατασκευή πισίνας.
• Κατεδάφιση κατασκευών με εξαιρέσεις.
• Κατασκευή υπόγειων δεξαμενών.
• Αλλαγή χρήσης, στις περιπτώσεις που επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους.
• Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, καθώς και περιτοιχίσεων και περιφράξεων που δεν καλύπτονται από την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
• Εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, προκατασκευασμένων δεξαμενών υγρών και αέριων καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων.
• Εργασίες με προϋπολογισμό άνω των 25.000,00 ευρώ.

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.