ΓΔ: 790,14 -0,49% EUR/USD: 1,2076

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύνοδος Κορυφής - Κυρ. Μητσοτάκης: Ζήτησα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία

0 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020, 19:17

Θέμα εμπάργκο στην πώληση ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία έθεσε η Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Την έντονη αποδοκιμασία τους στις νέες μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο των συμπερασμάτων.

«Το θέμα δεν επρόκειτο να συζητηθεί» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν ήταν στην ημερησία διάταξη» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Επιμείναμε εγώ και ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ζητήσαμε ρητή αναφορά που να καταδεικνύει έντονη αποδοκιμασία της ΕΕ για τις νέες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας. Συμφώνησαν τελικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων σε αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχει ρητή αναφορά να σεβαστεί τα ψηφίσματα η Τουρκία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και ανέφερε ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις».

«Όταν συζητήσαμε εκτενώς το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής έπρεπε να διανύσουμε δρόμο για να εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους», συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο. Τα συμπεράσματα που επαναβεβαιώθηκαν σήμερα στην παράγραφο 21, λένε ξεκάθαρα, θέτουν ξεκάθαρη χρονική περίοδο που θα αξιολογηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας το Δεκέμβριο».

«Αυτές οι ενέργειες και τα όπλα που έχει η Ευρώπη στη διάθεσή της περιγράφονται με σαφήνεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή. Θύμισα ότι άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια πήραν απόφαση να μην πουλήσουν αεροσκάφη στην Τουρκία, όπως οι ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στο κλίμα που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, σε σύγκριση με την προηγούμενη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από μια στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο που αργεί να στρίψει, αλλά όταν στρίψει μένει σταθερά στη νέα κατεύθυνση». Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «χώρες που προσδοκούσαν σε μια πιο θετική εξέλιξη μετά την προηγούμενη Σύνοδο, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την στάση της Τουρκίας και την έξοδο του Ορούτς Ρέϊς. Όσο η Τουρκία επιμένει να κλιμακώνει την στάση της σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο χώρες που είναι ακόμη προβληματισμένες, θα πείθονται ότι αυτό που δεν μπορεί τελικά να αμφισβητηθεί είναι η ευρωπαϊκή αξιοπιστία. Και αυτή αποτυπώθηκε από τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου που είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θέλει να πιστεύει ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, υπονοώντας ότι η Άγκυρα τελικά θα αλλάξει στάση, αλλά προειδοποίησε λέγοντας: «Μην φανταστεί κανείς όμως ότι η Ευρώπη δεν έχει την αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε λήψη μέτρων που θα είναι επώδυνα».

«Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια»

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κόκκινη γραμμή της χώρας μας στην επιχειρησιακή δράση του Ορούτς Ρέϊς είναι τα 6 ή τα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο από 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας. Σκληρής κυριαρχίας. Όπως είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δρομολόγησε και ολοκλήρωσε συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό θαλασσίων ζωνών όπου η χώρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι επίσης γνωστό ότι η Ελλάδα υπερασπίζεται την κυριαρχία της σε θάλασσα και αέρα όπου ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 μίλια και οποιαδήποτε παραβίασή του αντιμετωπίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτά είναι γνωστά. Όλη η αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ δεν μπορεί να γίνεται στα ΜΜΕ».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει όποτε και όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια προσθέτοντας ότι «γνωρίζουν όλοι γιατί στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμη». Και κατέληξε: «Είναι μια πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο».

Κ. Μητσοτάκης για κορονοϊό: Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη τα πράγματα τείνουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου

Σχετικά με την πανδημία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε εντονότατα προβληματισμένοι για τις τάσεις αύξησης του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα τις τελευταίες 3 εβδομάδες να κρατήσουμε τα κρούσματα μας σε ένα σχετικά σταθερό σημείο».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ. «Ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2%. Ο δείκτης θετικότητας για παράδειγμα στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%. Αυτό λέει κάτι για το πόσο διαδεδομένη είναι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα» είπε και πρόσθεσε «Έχουμε με τις συμβουλές των ειδικών μια πολύ ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας και στη χώρα μας. Είχαμε πράγματι ένα στοχευμένο πρόβλημα στην Κοζάνη. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να πάμε στο καθεστώς της πιο αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης και αποδεχθήκαμε την εισήγησή τους για 14 ημέρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα τοπικά περιοριστικά μέτρα θα είναι αποτελεσματικά εκεί που έχουμε μια διασπορά του ιού η οποία ξεφεύγει από τα ανεκτά επίπεδα. Μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει μόνο στη Κοζάνη».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μην βλέπουμε αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες τα πράγματα τείνουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου και αυτό θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και εμάς να παραμένουμε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί».

Συμπλήρωσε ότι σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο μας αποτελούν τα γρήγορα τεστ, τα οποία δοκιμάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. «Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα προμηθεύτηκε. Με τα τεστ αυτά μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα εντός μισής ώρας, άρα δεν χάνουμε την μία ή δύο ημέρες όπου κάποιος δεν γνωρίζει αν είναι ή δεν είναι θετικός» είπε.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σημείωσε πως «είναι σημαντική επιτυχία της Ευρώπης ότι έχουμε συμβόλαια προαγοράς εμβολίων, τα οποία όταν θα είναι διαθέσιμα, θα κατανεμηθούν στα κράτη μέλη με κριτήριο, με μια μόνη κλείδα κατανομής η οποία θα είναι ο πληθυσμός». «Εναπόκειται σε μας, ακολουθώντας ενδεχομένως συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εμβόλια εμβολιάζοντας προφανώς πρώτα από όλα και πάνω από όλα το υγειονομικό μας προσωπικό και τους πιο ευάλωτους», συμπλήρωσε

Επίσης σημείωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης προχωράει εξαιρετικά καλά και έχουν ήδη εμβολιαστεί παραπάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας. «Είχαμε προνοήσει να προμηθευτούμε περισσότερα από 4 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της γρίπης. Εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί το σχέδιο του εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για να μην αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα ταυτόχρονο πρόβλημα έξαρσης του ιού της γρίπης και του κορονοϊού» είπε.

Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία από όλους τους συναδέλφους μου για το πρόβλημα αυτό και σημείωσε ότι εξέφρασαν την έντονη παρότρυνση προς το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να τελειώσει επιτέλους η συζήτηση της επικύρωσης των αποφάσεων που λήφθηκαν τον περασμένο Ιούλιο. «Διότι όσο τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτά που περιμέναμε, αν όχι στην Ελλάδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη τόσο θα επηρεάζονται οι ρυθμοί ανάπτυξης, τόσο πιο βαθιά μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή ύφεση για 2020, τόσο πιο καθοριστικό γίνεται να μην καθυστερήσουμε στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης» είπε.

Στο κείμενο συμπερασμάτων σημειώνονται τα εξής:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.