ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

ΚΕΔΕ - Κωνσταντέλλος: Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις στα έσοδα των κοιμητηρίων

0 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020, 10:11

Την άμεση απόσυρση της διάταξης (άρθρο 48) που προβλέπει ανάμεσα και σε άλλα ότι μεγάλο μέρος των εσόδων των κοιμητηρίων θα πηγαίνει στις εκκλησίες που βρίσκονται μέσα σ' αυτά ζητά ο Δήμαρχος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ και ως εκπρόσωπός της στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με τη διάταξη αυτή, η διοίκηση και η διαχείριση των ορθόδοξων ναών που λειτουργούν εντός των νεκροταφείων δίνονται στην Εκκλησία και απαγορεύεται ρητά στους δήμους να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα από τις ιεροτελεστίες στους εν λόγω ναούς. Εκτός από πόρους των δήμων μεταφέρεται στις οικείες μητροπόλεις και προσωπικό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της διάταξης.Το αποτέλεσμα της απώλειας πόρων εκτιμάται ότι θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων για τα κοιμητήρια. Τα χρήματα που χάνονται αξιοποιούνται από τους δήμους, μαζί με άλλους ίδιους πόρους, για τα λειτουργικά έξοδα, τις συντηρήσεις και τις μισθοδοσίες του προσωπικού των κοιμητηρίων.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επίμαχη διάταξη που προκαλεί την αντίδραση των δημάρχων, αναμένεται να οδεύσει προς ψήφιση τον επόμενο μήνα. 

Ο δήμαρχος  Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου».

Τι μεγέθους πόροι αφαιρούνται από τους δήμους με τη μεταφορά της παραπάνω αρμοδιότητας στις μητροπόλεις; Ενδεικτικά:

■ ο Δήμος Αθηναίων χάνει καθαρά ετήσια κέρδη (σημ.: όχι απλά έσοδα) 670.000 ευρώ
■ ο Δήμος Θεσσαλονίκης χάνει ετήσια έσοδα μεταξύ 500.000-600.000 ευρώ
■ ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης χάνει ετήσια έσοδα 25.000-30.000 ευρώ.

«Για τους μικρούς δήμους είναι θέμα αρχής, για τους μεγάλους δήμους είναι θέμα κανονικότητας της λειτουργίας τους», σχολιάζει ο κ. Κωνσταντέλλος. Και έπονται πρόσθετα προβλήματα. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων είχε επενδύσει στα κοιμητήρια θέλοντας να εφαρμόσει ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αδιαφανών δοσοληψιών. Η πρωτοβουλία του απειλείται να ανατραπεί".


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.