ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των διασωληνωμένων – Προ των θυρών το lockdown;

0 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 09:21

Σε αγώνα δρόμου για να αυξηθούν οι διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχει επιδοθεί το υπουργείο Υγείας, που με στοχευμένες παρεμβάσεις ανεβάζει τη διαθεσιμότητα όσων διατίθενται αποκλειστικά για την Covid-19, όπως έγινε και κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το ποσοστό πληρότητας των διαθέσιμων ΜΕΘ πανελλαδικά είναι 37,5%. Στην Αττική, όμως, η κατάσταση μοιάζει να ζορίζει καθώς ποσοστό… 70% των διαθέσιμων για τον κορονοϊό κρεβατιών έχει καλυφθεί. Επιπλέον, από τα 86 κρεβάτια που είναι κατειλημμένα από ασθενείς με κορονοϊό πανελλαδικά, τα 53 είναι στο Λεκανοπέδιο. Υπό αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας ενισχύει την Αττική με επιπλέον 40 κρεβάτια ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με τον ιό εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η επιδημία στην Αττική κινείται πάνω σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή, με τον κίνδυνο να υπάρξει ανά πάσα στιγμή ανεξέλεγκτη διασπορά -ειδικά εάν δεν τηρούνται τα μέτρα- να είναι υπαρκτός. Χθες, ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική μάσκα σε πλατείες, λαϊκές αγορές, στάσεις λεωφορείων, που αναμένεται να αποδώσουν εντός των επόμενων δέκα με 15 ημερών. Δεν αποκλείεται εάν η μετάδοση στο Λεκανοπέδιο δεν περιοριστεί να επιβληθούν επιπλέον μέτρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε χθες ότι όλα τα μέτρα είναι πιθανά, αναλόγως τα επιδημιολογικά δεδομένα και πώς αυτά διαμορφώνονται. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό και εξελίσσεται», επεσήμανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς για ένα νέο γενικό lockdown, ο κύριος Πέτσας εξήγησε ότι «δεν αποκλείουμε τίποτα, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής και ότι αυτό είναι το πρώτο μας μέλημα». Οτι τα πάντα βρίσκονται «στο τραπέζι» είναι γνωστό και από την πρώτη φάση αλλά και μετά την άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων, καθώς όλες οι αποφάσεις εξαρτώνται από την πορεία της μετάδοσης.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, άλλωστε, τη Δευτέρα εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα σε σχέση με αυτά που τελικά επιβλήθηκαν, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει να θέτει σταδιακά τους περιορισμούς, εάν απαιτηθεί.

Χθες, πάντως, η Περιφέρεια Αττικής βρέθηκε για ακόμη μια φορά στην κορυφή του μολυσματικού χάρτη. Από το σύνολο των 312 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για όλη την Ελλάδα, τα 174 εντοπίστηκαν στην Αττική, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Η χθεσινή ήταν η τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας που οι νέες μολύνσεις κορονοϊού ξεπέρασαν τις 300 σε αριθμό, γεγονός που έχει αναβαθμίσει το επίπεδο του συναγερμού και ανέτρεψε πλήρως την εικόνα που σταθεροποίησης που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται αμέσως μετά το τέλος του Αυγούστου. Τα λόγια του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ότι η επιδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει «σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης» είναι χαρακτηριστική της νέας περιόδου αβεβαιότητας που έχει μπει η χώρα μας και της μεγάλης προσοχής που πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Το θετικό στοιχείο της χθεσινής επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε στους 67, μετά τα καθημερινά «άλματα» που έκανε τις προηγούμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να «πιέζει» το σύστημα Υγείας.

«Οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της επικράτειας ανέρχονται σήμερα σε 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 229 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (223 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά). Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ.

Οσον αφορά στα νοσοκομεία της Αττικής, από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ διαθέσιμες είναι 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τις επόμενες επτά ημέρες το Λεκανοπέδιο θα ενισχυθεί με επιπλέον 40 κρεβάτια Εντατικής αποκλειστικά για Covid-19 (12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο Γ.Ν. Χαλκίδας).

«Το υπουργείο Υγείας, εξετάζοντας καθημερινά τα δεδομένα, έχει τη δυνατότητα να θέσει σε εφαρμογή την επόμενη φάση του σχεδιασμού για περαιτέρω αύξηση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19, όταν χρειαστεί. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών», προσθέτει ο υπουργός Υγείας στη δήλωσή του.

Στο μεταξύ, επίσκεψη σε δομές Υγείας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Κατά την επίσκεψη στο ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών δημιουργίας των 30 νέων κλινών ΜΕΘ και 8 κλινών ΜΑΦ, δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πραγματοποίησε επίσης ολιγόλεπτη συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων του νοσοκομείου, στην οποία του ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του νοσοκομείου. Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε τη βούληση του υπουργείου Υγείας για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας.

Στο ΓΝΘ «Παπαγεωργίου», μεταξύ άλλων, επιθεώρησε τις έξι νέες κλίνες ΜΕΘ που αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες νοσηλείας ασθενών με Covid-19, καθώς και τις 32 κλίνες για νοσηλεία επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19.

Ο κ. Κοντοζαμάνης επισκέφθηκε, επίσης, τα Κέντρα Υγείας Θεσσαλονίκης, Τούμπας και Ευόσμου, στα οποία ξεκίνησε η λειτουργία ιατρείου Covid για κλινική εκτίμηση και διενέργεια λήψης επιχρισμάτων των περιστατικών που κρίνονται ως ύποπτα. Σε δήλωσή του στο Κέντρο Υγείας Τούμπας, επισήμανε τη δέσμευση του υπουργείου Υγείας για ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η επίπτωση της κυκλοφορίας του ιού εντός νοσοκομείων αρχίζει και γίνεται αισθητή, καθώς ολοένα και περισσότεροι υγειονομικοί προσβάλλονται από την Covid-19. Συναγερμός σήμανε χθες στο Κρατικό της Νίκαιας, έπειτα από τη διαπίστωση ότι γιατρός της μονάδας Covid-19 του νοσοκομείου είναι θετικός στον κορονοϊό. Oπως έγινε γνωστό από την Αριστερή Συσπείρωση ιατρών του νοσοκομείου, ο γιατρός έχει συμπτώματα της λοίμωξης και οι γιατροί ζητούν να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, τα οποία προβλέπουν επταήμερη καραντίνα για το λοιπό προσωπικό της πτέρυγας που τις τελευταίες μέρες ήταν σε επαφή με το θετικό κρούσμα.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.