Κάτω από ειδικές συνθήκες φέτος λόγω κορωνοϊού, σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που δημιουργούν οι εικόνες και οι μνήμες των καταστροφών που προκάλεσαν τα στίφη των Τούρκων που μεταφέρθηκαν γι' αυτό το σκοπό από τα βάθη της Ανατολίας, αλλά και του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργήσει η Τουρκία τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο, γιορτάστηκε και φέτος η επέτειος των Σεπτεμβριανών της Πόλης. Του πογκρόμ του 1955 όπου έχασαν τη ζωή τους 16 Έλληνες, καταστράφηκαν Ελληνικά σπίτια και επιχειρήσεις και εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες οι Έλληνες της Πόλης.
Η Εθελοντική Ομάδα "Ρωμiών Πράξεις" την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, σε συνεργασία με τους δήμους Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου και το ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν οργάνωσαν και φέτος μια εξαιρετική εκδήλωση στον Δημοτικό Κινηματογράφο στην παραλία του Αλίμου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχιμανδρίτης πατέρας Πλάτωνας Κρικρής, ο οποίος παρέστη ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλίμου και εκ μέρους του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη, Στέφανος Διαμαντής και η υπεύθυνη της εθελοντικής ομάδας «Ρωμηών Πράξεις» Ελισσάβετ Κόβη-Χαριτωνίδου.
Ως οικοδεσπότης ο Στέφανος Διαμαντής και ως Πολίτης συγκίνησε ιδιαίτερα όταν στο χαιρετισμό του είπε "σας καλοσωρίζω στο φιλόξενο χώρο της πόλης μας που είναι δίπλα στη θάλασσα και φανταζόμαστε ότι είμαστε δίπλα στον Βόσπορο. Τα Σεπτεμβριανά καθόρισαν και την δική μου ζωή και της οικογένειας μου, αφού διωγμένοι το 1964 από την Πόλη, ήρθαμε εδώ».
Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος στην πόλη του οποίου εγκαταστάθηκαν πάρα πολλοί Έλληνες από την Πόλη, είπε πως "Λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει».
Η υπεύθυνη των «Ρωμηών Πράξεις» Ελισσάβετ Κόβη-Χαριτωνίδου» στην ομιλία της ανέφερε ότι: «Τα Σεπτεμβριανά αποτελούν ένα πολιτισμικό κοινωνικό τραύμα. Δεν ήταν κυρίως και μόνο το θέμα των υλικών ζημιών, αλλά τα βαθειά αισθήματα αδικίας, φόβου και βίας και δεν ξεπερνιούνται, που αφήνουν βαθειά ίχνη».
Στην εκδήλωση επρόκειτο να παρουσιαστούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Μειονότητα Μοναξιάς: Τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Κωνσταντινούπολη», παραγωγή του Ιδρύματος FriedrichNauman, αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατόν.
Ακολούθησε συζήτηση με ομιλητές τους Αλέξη Αλεξανδρή τ. πρέσβη και μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ην. Έθνη, ο οποίος έφερε στο φως άγνωστες πτυχές των Σεπτεμβριανών, τον κ. Αθανάσιο Γραμμένο δρ. Διεθνών Σχέσεων, ενώ τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Φάνης Παπαθανασίου και Πιέρρος Τζανετάκος.
Στον χώρο λειτούργησε έκθεση, όπως σε κάθε εκδήλωση άλλωστε, με τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (τουρκικών, ελληνικών, κυπριακών) που εκδόθηκαν εκείνες τις κρίσιμες μέρες των γεγονότων.
Η δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε τη δήλωση της βουλευτού του νοτίου τομέα Σοφίας Βούλτεψη για την πρόεδρο των "Ρωμηών Πράξεις" Ελισάβετ Χαριτωνίδου - Κόβη.
"Η Εθελοντική Ομάδα «Ρωμηών Πράξεις», υπό την καθοδήγηση της υπερδραστήριας (και ήρεμης δύναμης) προέδρου της Ελισάβετ Χαριτωνίδου-Κόβη, οργάνωσε, σε συνεργασία με τους Δήμους Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου, αλλά και με το Ίδρυμα Φρίντριχ Νάουμαν, μια εξαιρετική εκδήλωση για τα Σεπτεμβριανά.
Η Ελισάβετ Κόβη έχει βαθιά και επίμονα μελετήσει και ερευνήσει τα αρχεία του τουρκικού, ελληνικού, αγγλικού και κυπριακού Τύπου, έχει εντρυφήσει σε πολλές πηγές και πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις και εκθέσεις αρχειακού υλικού για να μην ξεχάσουμε.
Και επειδή είναι λίγα τα κείμενα που έχουν γραφεί για τα Σεπτεμβριανά, η Ομάδα της Ελισάβετ Χαριτωνίδου - Κόβη έχει προκηρύξει έναν Διαγωνισμό Δοκιμίου για την μαύρη αυτή σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας μας. Πρόεδρος της Επιτροπής (φυσικά) ο ακούραστος Γιώργος Μπαμπινιώτης. Μια μεγάλη τιμή γι’ αυτούς που ξέρουν να τιμούν Ιστορία και Γλώσσα… "
Διαβάστε επίσης
"Ρωμιών Πράξεις - Σεπτεμβριανά: Μνήμες από το πογκρόμ του 1955 στην Πόλη στην παραλία του Αλίμου
0
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 09:31

Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.