ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι πρέπει να γίνει στα σχολεία για μια COVID - free σχολική χρονιά

0 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 12:29

Μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει ο προγραμματισμός του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την εκκίνηση της νέας σχολική χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου. Το γεγονός φυσικά που δημιουργεί αυτή τη διαφοροποίηση δεν είναι άλλο από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τον κορονοϊό.

Έτσι λοιπόν, πέρα από τα περιοριστικά μέτρα που ενδεχομένως θα αποφασιστούν ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της πανδημίας, απαιτούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και προετοιμασίες πριν την έναρξη της σεζόν στα σχολεία όλης της χώρας.

Μάσκες και λιγότεροι μαθητές
Βασική μέριμνα είναι να περιοριστεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και οι αποστάσεις μεταξύ των θρανίων των μαθητών. Στην Ιταλία αποφασίστηκε η προμήθεια μονοθέσιων θρανίων, κάτι που όμως που δεν ακολούθησε αντίστοιχα και η χώρα μας, πιθανότατα λόγω του κόστους.

Όπως φαίνεται, επίσης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα προσώπου στην Πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι μάσκες αυτές πιθανότατα θα δοθούν από τα ίδια τα σχολεία σε συνεννόηση με τους δήμους και την κάθε περιφέρεια. Είναι επίσης πιθανόν να διανεμηθεί κι άλλου είδους υλικό, όπως είναι για παράδειγμα αντισηπτικά και καθαριστικά υλικά, προϊόντα για φαγητό και ποτό μιας χρήσης ή προσωπικά κλπ.

Προληπτικές εργασίες και συντηρήσεις
Φυσικά μέσα στο πρόγραμμα είμαι και η προληπτικές εργασίες στα σχολεία, όπως είναι για παράδειγμα οι απολυμάνσεις, οι αποφράξεις και συντηρήσεις των υδραυλικών, ο καθαρισμός των χωρών, η περιποίηση των αυλών και των φυτών, οι επισκευές σε επικίνδυνα σημεία κλπ.

Τις απολυμάνσεις θα τις αναλάβουν είτε τα ίδια τα συνεργεία των δήμων, είτε σε άλλες περιπτώσεις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες αυτού του είδους, μαζί για παράδειγμα με αποφράξεις Περιστέρι, είτε σε αποφράξεις Αιγάλεω ή οπουδήποτε κι αν βρίσκεται το κάθε σχολείο, στην Αττική ή στην υπόλοιπη χώρα.

Πρόσληψη μόνιμων κι αναπληρωτών
Οι μικρότερες σε αριθμό μαθητών τάξεις, οδηγούν στην πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα τη νέα σχολική χρονιά θα δούμε την πρόσληψη συνολικά 3.445 νέων εκπαιδευτικών με μόνιμη σχέση εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης, αλλά και της ειδικής αγωγής. Η σχετική ανακοίνωση των διορισθέντων έχει γίνει ήδη και από την πρώτη κιόλας ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, οι νέοι δάσκαλοι και καθηγητές θα βρίσκονται κανονικά στα πόστα τους.

Παράλληλα αναμένεται να είναι αυξημένη και πρόσληψη αναπληρωτών δασκάλων και καθηγητών με περίπου 20.000 θέσεις να προκηρύσσονται το αμέσως προσεχές διάστημα. Ο αριθμός αυτός Θα είναι αντίστοιχος με εκείνον πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι γενικότερα το προσωπικό στον τομέα της εκπαίδευσης θα είναι σίγουρα αρκετά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Τα πανεπιστήμια
Τέλος, όσον αφορά τα πανεπιστήμια, η εξεταστική περίοδος του μήνα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχα όπως περίπου έγιναν και οι εξετάσεις του Ιουνίου. Το κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών. Οι επιλογές είναι είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.

Μετά την ολοκλήρωση της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου οι φοιτητές Θα κληθούν να επιστρέψουν στα αμφιθέατρα, όμως δεν θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα περισσότερα από 50 άτομα στον ίδιο φυσικό χώρο. Οι υπόλοιποι φοιτητές θα έχουν βέβαια τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις των μαθημάτων εξ αποστάσεως. Οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.