ΑΡΘΡΑ

Πόλος έλξης ο Νότιος Τομέας τα επόμενα χρόνια - Άρθρο του Τάσου Γαϊτάνη Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ

0 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020, 23:20

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το παραθαλάσσιο μέτωπο κατά μήκος της «Αθηναϊκής Ριβιέρας», αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη δεκαετία έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς και επενδυτικούς πόλους έλξης στη χώρα μας, με οφέλη τόσο για τις τοπικές κοινωνίες, όσο και για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας.

Ήδη ξεκίνησαν οι πρόδρομες εργασίες στο Ελληνικό προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, που θα αλλάξει καθοριστικά την θέση της χώρα μας στον επενδυτικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη. Κατά την πρώτη πενταετία, αναμένεται να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης καθώς και σ’ ένα σημαντικό τμήμα του Μητροπολιτικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει πλήθος σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τμήμα του Πολεοδομικού Κέντρου. Πρόκειται για μια επένδυση, ύψους 8 δις. ευρώ και στην πλήρη ανάπτυξη της αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 80 χιλ. θέσεις εργασίας καθώς και 10 χιλ. θέσεις κατά τη φάση της κατασκευής. Προβλέπεται να προσελκύει πάνω από 1 εκατ. νέους τουρίστες κάθε έτος, ενώ θα συνεισφέρει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας.

Πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου, μιας από τις μεγαλύτερες μαρίνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός τουριστικού πόλου που θα περιέχει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, καταστήματα, χώρους αναψυχής και εστίασης, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 1.000 σκαφών αναψυχής.

Προχωρά η αναβάθμιση του οδικού δικτύου της περιοχής, με τα έργα ανάπλασης από το Φαληρικό Δέλτα μέχρι την περιοχή του Παλαιού Φαλήρου να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ αναμένεται και η Β΄ φάση του έργου, όπου προβλέπεται η δημιουργία ενός μεγάλου οικολογικού πάρκου. Με την ολοκλήρωση των έργων το νέο πάρκο θα συνδεθεί αισθητικά και λειτουργικά με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τη Μαρίνα Φλοίσβου και το υφιστάμενο Πάρκο Φλοίσβου, δημιουργώντας ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ο οποίος θα επεκτείνεται απο τις περιοχές του Πειραιά, μέχρι και το Παλαιό Φάληρο.

Σημαντικά πολιτιστικά κέντρα του βρίσκονται στο Νότιο τομέα, όπως το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Ευγενίδου καθώς και η γειτνίαση αυτών με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, δημιουργούν ένα σπουδαίο πολιτιστικό πόλο και αναδεικνύουν τη δεσπόζουσα θέση της περιοχής μας.

Η Κυβέρνηση δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην αειφόρο περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής μας, καθώς ο Υμηττός αποτελεί μαζί με την Πάρνηθα έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την προστασία του Υμηττού. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη βιώσιμη, κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί τον «οδικό χάρτη» προστασίας του Υμηττού με σαφείς κανόνες και όρια για την αποτροπή αυθαιρεσιών και υποβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος. Επίσης δημιουργείται ένα μητροπολιτικό δίκτυο 6 μονοπατιών, συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει ο Υμηττός επισκέψιμος για όλους, για ψυχαγωγία, άθληση, περιήγηση και συνάντηση με το φυσικό περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το σπουδαίο ρόλο της περιοχής, η οποία συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, για τα οποία αξίζει να προσπαθήσει κανείς για το καλύτερο. Τα έργα που πραγματοποιούνται και οι υποδομές που θα δημιουργηθούν θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες, ενώ θα συμβάλλουν και στην αναθέρμανση της οικονομίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η αρχή έχει γίνει. Οι ευκαιρίες που μας δίνονται είναι εδώ και πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.