ΑΡΘΡΑ

Η διαδικασία της αφαλάτωσης και το τι αποκομίζουμε

0 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020, 23:07

Είναι ευρέως γνωστό ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από πολύ και κυρίως καθαρό νερό. Όταν λέμε καθαρό, εννοούμε φυσικά να είναι και πόσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο για εργασίες, πότισμα, πλύσιμο κλπ. Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα. Το 97,5% του συνολικού ύδατος που υπάρχει στον πλανήτη είναι αλατούχο νερό μιας και αποτελεί μέρος των ωκεανών και των λοιπών θαλασσών. Οι αρχαίοι Έλληνες πρώτοι ανησύχησαν για αυτό το πρόβλημα της λειψυδρίας και άρχισαν να εφαρμόζουν τις πρώτες μεθόδους αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.

Στην πιο σύγχρονη εποχή η ανάγκη για αποσταγμένο, απαλλαγμένο από άλατα νερό γεννήθηκε λόγω των ατμόπλοιων. Οι μηχανές τους δούλευαν με νερό και το αλάτι προκαλούσε προβλήματα διάβρωσης. Έτσι, οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί και αργότερα οι Αμερικανοί, οι Ρώσσοι και πολλοί άλλοι άρχισαν να ασχολούνται πιο σοβαρά με τη διαδικασία της αφαλάτωσης ιδρύοντας σχετικά εργοστάσια. Στις μέρες μας οι Ισπανοί έχουν πλέον κάνει τα μεγαλύτερα άλματα συγκριτικά σε αυτόν τον τομέα και διαθέτουν τα μεγαλύτερα εργοστάσια αφαλάτωσης νερού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα παρότι έχουν κατά καιρούς γίνει κάποιες προσπάθειες εξέλιξης και ανάπτυξης σχετικά, δεν έχει επιτευχθεί κάποιος δύσκολος στόχος και μάλλον έχουμε δείξει ότι προτιμούμε άλλες μεθόδους, παράλληλες της αφαλάτωσης.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόβλημα της λειψυδρίας, ειδικά σε ορισμένα παραθαλάσσια μέρη και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, είναι κάτι παραπάνω από έντονο. Ωστόσο, αντί να πραγματοποιούνται εργοστάσια αφαλάτωσης, το Ελληνικό κράτος προτείνει άλλες μεθόδους. Μία από αυτές είναι η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία από μεγαλύτερα κοντινά νησιά ή από την ηπειρωτική χώρα. Μία δεύτερη λύση που έχει ήδη προωθηθεί σε κάποιες περιοχές είναι οι υποθαλάσσιοι αγωγοί μεταφοράς πόσιμου νερού. Ωστόσο, και οι δύο αυτές λύσεις έχουν έρθει αντιμέτωπες με πολλά και διόλου ευκαταφρόνητα προβλήματα.

Η πρώτη ιδέα συχνά εμποδίζεται από τις καιρικές συνθήκες μιας και ο δυνατός άνεμος δεν επιτρέπει πάντοτε τις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Η δεύτερη ιδέα, από την άλλη, πρέπει να ξεπεράσει τα υποθαλάσσια ρεύματα που εμποδίζουν την επίβλεψη και την συντήρηση του έργου. Εκτός από αυτά, αυτά τα ρεύματα προκαλούν φθορές στο ήδη εγκατεστημένο δίκτυο αγωγών. Τέλος, κάποιοι λίγοι κάτοικοι με διάφορα ειδικά φίλτρα και μεθόδους αφαλατώνουν σε μεγάλο ποσοστό νερό που παίρνουν κατ’ ευθείαν από τη θάλασσα ή από πηγάδια και στέρνες που περιέχουν υφάλμυρο ύδωρ. Έτσι, καλύπτουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την ανάγκη της οικογένειάς τους για πρόσβαση σε κατά το δυνατόν υψηλής ποιότητας νερό.

Η αφαλάτωση ως διαδικασία έχει πραγματικά τεράστια οφέλη και πολλαπλές χρήσεις πέρα του ότι μηδενίζει τους λογαριασμούς νερού μιας και δεν είναι απαραίτητο να σπαταλάμε το νερό του δικτύου. Μας επιτρέπει όχι απλά να πλένουμε τα χέρια μας και τα πιάτα μας και να κάνουμε μπάνιο ή να πίνουμε κρυστάλλινο νερό. Έχει ευρεία εφαρμογή στην άρδευση καλλιεργειών και συνεπακόλουθη αύξηση της παραγωγής σε ποσότητα αλλά και βελτίωση της ποιότητας αυτής. Μένει να δούμε αν η χώρα μας θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσω και των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή αν θα μείνουμε ουραγός των εξελίξεων.

Τέλος, αν η περιοχή μας έχει επαρκείς ποσότητες νερού αλλά σχετικά υποβαθμισμένης καθαρότητας μπορούμε να εγκαταστήσουμε στο σπίτι μας και συγκεκριμένα στη μπαταρία της κουζίνας φίλτρα νερού κάτω πάγκου ή φίλτρα νερού αντίστροφης ώσμωσης. Τα τελευταία από αυτά που αναφέραμε είναι η καλύτερη λύση παγκοσμίως για την πρόληψη και αντιμετώπιση ακάθαρτου νερού. Βέβαια μια τέτοια εγκατάσταση ξεκινάει από ένα κόστος της τάξης των 350€ το οποίο μπορεί και να δεκαπλασιαστεί ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες μας. Φυσικά εδώ μιλάμε για μία εξαιρετική λύση που όμοιά της δεν έχει εφευρεθεί ακόμα και το αποτέλεσμα θα είναι ότι θα απολαμβάνετε πάντα νερό απαράμιλλης γεύσης και θρεπτικότητας αλλά κυρίως ακίνδυνο.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.