ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης: Εφάπαξ και πλήρως μέσα στο 2020 θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

0 29 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, 14:03

«Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάση της απόφαση τους ΣτΕ»,  ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Το ποσό που θα εκταμιευτεί μέσα στο 2020, όπως είπε, είναι ύψους 1,4 δισ. ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που θα επεκταθεί και στο Δημόσιο. Δικαιούχοι, κατά τον πρωθυπουργού θα είναι περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Ζήτησε από τους συνταξιούχους να κατανοήσουν πως, επειδή αυτή η δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλου τέτοιου είδους αιτήματα, όπως δώρα, επικουρικά και επιδόματα.  

Έτσι η κυβέρνηση βάζει τέλος στην αγωνία περίπου 2.5 εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών, καλύπτοντας έτσι όσους υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Κερδισμένη η χώρα 

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε κερδισμένη τη χώρα μας από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ενίσχυση των κρατών μελών της Ευρώπης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως εξήγησε, οι καθαρές εισροές προς την Ελλάδα είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη ως ποσοστό ΑΕΠ. «Αυτό μεταφράζεται σε 72 δις. Από τα πρώτα 32 δισ. τα 19 είναι άμεσες επιδοτήσεις και τα 13 ευνοϊκές δανειοδοτήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η απόφαση των Βρυξελλών ήταν ιστορική.

«Είναι η απάντηση σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν τη δύναμη της Ευρώπης. Το αποτέλεσμα της Συνόδου είχε έναν νικητή, την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις και τις ενστάσεις δεν αμφισβητήθηκε από κανένα η έκδοση κοινού χρέους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Εξήγησε, δε, ότι πρόκειται για την πτώση ουσιαστικά ενός πολιτικού ταμπού καθώς η ενίσχυση γίνεται από κεφάλαια σε υπερεθνικό επίπεδο με αμοιβαίες εγγυήσεις.

«Εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι», επισήμανε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο που θα κατευθυνθούν τα χρήματα στην ελληνική οικονομία. Όπως τόνισε στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να προσφέρει μια πρόσκαιρη ανακούφιση. «Θέλουμε να κατευθύνουν σε δράσεις με αναπτυξιακό αποτέλεσμα, μετατρέψουμε το Next Generation EU σε Next Generation Hellas, να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, δηλαδή με ασύντακτες διαδικασίες καθυστερήσεις, πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν για πόσους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας έργα, αλλά θα είναι βασισμένη στις προτάσεις και κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. «Για τους επόμενους δυο μήνες θα γίνει εντατική διαβούλευση και συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συναινέσεις», τόνισε.

Τέλος ειδική μνεία έκανε στη διάταξη μέσω της οποίας απονέμεται σύνταξη στους άνδρες που πολέμησαν στην Κύπρο. Όπως είπε επρόκειτο για ένα ανεξόφλητο χρέος της ελληνική πολιτείας, κάτι που το «οφείλαμε στην εθνική συνείδηση και στην ιστορική μνήμη και το κάναμε»!

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.