ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 04:54

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Κωνσταντάτος: Έωλο το νομικό πλαίσιο για την επαύξηση του ΚΥΤ Αργυρούπολης και τη χωροθέτηση νεκροταφείου

0 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, 16:20

Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού - Αργυρούπολης το οποίο συνεδρίασε στις 22 Ιουλίου 2020, αποφάσισε και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Γιάννη Κωνσταντάτο να κάνει όλες εκείνες τις νομικές ενέργειες ώστε να μπλοκάρει σε όλα τα νομικά επίπεδα τόσο την προσπάθεια επαύξησης της τάσης του ΚΥΤ σε 400ΚV όσο και την δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου Ηλιούπολης και Αλίμου στον ίδιο χώρο. 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης μετά τη μελέτη του θέματος από εξειδικευμένους νομικούς,  παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο, όλα τα δεδομένα για το ΚΥΤ Αργυρούπολης, και τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο σχέδιο θα ανατραπεί στο ΣτΕ, αφού το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε χαρακτηρίζεται έωλο.

Ο δικηγόρος Ιορδάνης Πουρσανίδης δε, ανέπτυξε εμπεριστατωμένες προτάσεις πάνω στις οποίες θα βασιστεί η προσφυγή που θα καταθέσει ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης ενώπιον του ΣτΕ για την ακύρωση των προτάσεων της Στρατηγικής Μελέτης Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του Υμηττού. (Ο Ιορδάνης Πουρσανίδης το 2005 με παρέμβαση του, το ΣτΕ (αποφάσεις υπ' αριθμ. 1673 και 1678/2005) κατόρθωσε να γίνουν δεκτές προσφυγές των κατοίκων για ακύρωση της ΚΥΑ 115990/12.11.98 (με την οποία εγκρίνονταν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV Αργυρούπολης), 

Συγκεκριμένα τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης στην προσφυγή του είναι τα ακόλουθα: 

1. Για την δημιουργία του ΚΥΤ, το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε έκταση 41.718 μ2. Μετά όμως από δικαστικούς αγώνες κρίθηκε ότι η συγκεκριμένη έκταση με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου, δεν ανήκε ποτέ στον τότε φερόμενο ιδιοκτήτη στον οποίο κατεβλήθη το τίμημα (οικογένεια Ναστού) αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο. Ως εκ τούτου οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν κύρος, η έκταση παραμένει να είναι δημόσια και η ΔΕΗ – τώρα ο ΑΔΜΗΕ – δεν έχει κυριότητα στην επίμαχη έκταση και θα πρέπει να αποβληθεί.

2. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την 1672/2005 απόφασή της ακύρωσε την με αρ. 88547/2002 ΚΥΑ, με την οποία είχαν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου ΚΥΤ 400/150 KV Αργυρούπολης.

2. Η Διοίκηση, αλλά και ο νομοθέτης, υποχρεώνεται να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

3. Η συμμόρφωση αυτή επιβάλλει ρύθμιση τουλάχιστον ίδια, αν όχι καλύτερη, από εκείνην που ίσχυε πριν την πράξη, η οποία ακυρώθηκε, επειδή εδραζόταν σε διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική.

4. Η εγκατάσταση σταθμού υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ Αργυρούπολης 400MW) αποκλείεται, επειδή είναι ασύμβατη με τις χρήσεις που είχαν καθοριστεί με το Π.Δ. 31.08.1978. Όποια παρέμβαση στον Υμηττό θα πρέπει να είναι συμβατή με τους όρους του Π.Δ., αν όχι καλύτερη.

5. Το Π.Δ. με το οποίο καταργήθηκε το Π.Δ. 31.08.1978, έχει ακυρωθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κι’ έτσι αναβίωσε. Αποκλείεται, επομένως, η εγκατάσταση ΚΥΤ στον επίμαχο χώρο.

6. Η όλη έκταση απαλλοτριώθηκε υπέρ της ΔΕΗ για την εξυπηρέτηση δημοσίου σκοπού. Ο σκοπός αυτός ήταν να λειτουργήσει ηλεκτρικός σταθμός χαμηλής τάσης. Άλλη χρήση από αυτήν και μάλιστα νεκροταφείου αποκλείεται. Κι’ αν ακόμα προβλεφθεί με διάταξη τέτοια χρήση, αυτή θα κριθεί ότι είναι αντισυνταγματική και δεν θα κατασκευαστεί νεκροταφείο.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:

Ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα μπλοκάρει σε όλα τα νομικά επίπεδα τόσο την προσπάθεια επαύξησης της τάσης του ΚΥΤ σε 400κV όσο και την δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στον ίδιο χώρο.

Επίσης θα διεκδικήσουμε και την αποβολή του ΑΔΜΗΕ από το συγκεκριμένο οικόπεδο. Για αυτούς δε που πανηγυρίζουν και χρησιμοποιούν δούρειους ίππους παίζοντας ύπουλα παιχνίδια στις πλάτες των δημοτών της Αργυρούπολης και της Ηλιούπολης τους δηλώνω ότι θα με βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.