ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024, 20:20

ΑΛΙΜΟΣ

Η αλήθεια για το ΚΥΤ Αργυρούπολης και το διαδημοτικό νεκροταφείο

γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης 0 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, 21:18

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει σχετικά με την αναβάθμιση σε 400ΚV του Κέντρου Υψηλής Τάσης Αργυρούπολης και τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου Ηλιούπολης και Αλίμου εντός του χώρου της ΑΔΜΗΕ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του ενημέρωσε τους δημάρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Ηλιούπολης ότι μετά από αίτημα των 2 τελευταίων "...μελέτησε την δυνατότητα παραχώρησης τμήματος της έκτασης ιδιοκτησίας μας στον χώρο του ΚΥΤ Αργυρούπολης για την ανάπτυξη διαδημοτικού κοιμητηρίου."

Αν και η συγκεκριμένη έκταση βρίσκεται στα όρια Ηλιούπολης και δημοτικής κοινότητας Αργυρούπολης, στους πρόποδες του Υμηττού, για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δεν κλήθηκε στις συζητήσεις, με τον ΑΔΜΗΕ.

Να σημειωθεί ότι η επαύξηση της τάσης του ΚΥΤ από 150KV σε 400ΚV είναι πάγιο αίτημα της ΔΕΗ, όμως το 2005, το ΣτΕ (αποφάσεις υπ' αριθμ. 1673 και 1678/2005) έκανε δεκτές προσφυγές των κατοίκων για ακύρωση της ΚΥΑ 115990/12.11.98 (με την οποία εγκρίνονταν οι Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV Αργυρούπολης), ενώ το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας ακύρωσε την με αρ. 14803/28.4.04 απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ για αναθεώρηση της άδειας ανέγερσης.

Στις προτάσεις του το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την Στρατηγική Μελέτη Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του Υμηττού που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες αναφέρει χαρακτηριστικα:

"Προτείνεται επίσης, στο πλαίσιο οριστικής επίλυσης του θέματος του ΚΥΤ Αργυρούπολης να δοθεί η δυνατότητα παραχώρησης χώρου από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή του ΚΥΤ για την δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου. Μετά από ειδική μελέτη οριοθέτησης και οργάνωσης του διαδημοτικού νεκροταφείου στη συμφωνηθείσα από τις δύο πλευρές έκταση αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών όπου θα ορίζεται η ακριβής οριοθέτηση του χώρου του νεκροταφείου, οι όροι παραχώρησης και κάθε άλλη λεπτομέρεια των τμημάτων που παραχωρούνται στους επιμέρους Δήμους, μετά από διαβούλευση τόσο με τον ΑΔΜΗΕ, όσο και με τους Δήμους."

Όπως είναι κατανοητό και έχει γίνει σαφές απο τον ΑΔΜΗΕ η επαύξηση του ΚΥΤ συνδέεται άμεσα με την δημιουργία του διαδημοτικού νεκροταφείου στον χώρο του. 

Αυτή την στιγμή, το ΔΣ Ηλιούπολης στο οποίο δεν έχει την πλειοψηφία ο Δήμαρχος κ. Χατζηδάκης, έχει πάρει απόφαση ότι δεν συμφωνεί με την δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου, ούτε με την επαύξηση της τάσης.

Ο κ. Χατζηδάκης μετά τις μαζικές αντιδράσεις των δημοτών του αλλά και του συνόλου σχεδόν των μελών του ΔΣ, με μία "Kolotumba" (διεθνής πλέον όρος που ορίζει την αλλαγή πλεύσης) δήλωσε στο ΔΣ ότι θα προσφύγει και ο δήμος του  εναντίον του σχεδίου του ΑΔΜΗΕ για την επαύξηση του ΚΥΤ.

Εναντίον της επαύξησης του ΚΥΤ θα κινηθούν επίσης, ομάδες πολιτών και ο δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης. Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι από την στιγμή που υπάρχει προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ, πολύ δύσκολα θα νομοθετήσει το ίδιο όργανο πρός το χειρότερο.

Επίσης η ΑΔΜΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν δεν γίνει η επαύξηση δεν πρόκειται να παραχωρήσει καμία έκταση για την δημιουργία διαδημοτικού νεκτροταφείου.

Ο δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης σε ανακοίνωσή του προς τους δημότες πανηγύριζε ότι ένα όντως μεγάλο πρόβλημα για τον δήμου του λύθηκε. Δυστυχώς ο δήμαρχος δεν είπε όλη την αλήθεια στους δημότες του. Ναι μεν υπάρχει ως πρόταση η δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου αλλά αυτή έχει απειροελάχιστες πιθανότητες να υλοποιηθεί με τα σημερινα δεδομένα. Εφήμερες ανακοινώσεις για λαϊκή κατανάλωση θα τις χαρακτήριζε κανείς.

Ίσως θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει εδώ και αρκετό καιρό την δημιουργία νεκροταφείου στο κτήμα Γερουλάνου στον Άλιμο, στο οποίο υπάρχει άπλετος χώρος. Βέβαια εκεί ενδεχόμενα θα προσέκρουε στις αντιδράσεις των δημοτών του.

Αν λοιπόν για να λύσεις ένα πρόβλημά σου, δημιουργείς πρόβλημα σε όμορους δήμους, τότε θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τις αντιδράσεις των θιγόμενων αλλά και την ενδεχόμενη αποτυχία των επιδιώξεών σου, 
και αυτό το δεδομένο απ' ότι φαίνεται δεν το έχει εξηγήσει στους δημότες του ο κ. Κονδύλης.

ΥΣ: Τόσο ο δήμαρχος Αλίμου, όσο και ο δήμαρχος Ηλιούπολης για να υποστηρίξουν την επαύξηση του ΚΥΤ ώστε να γίνει το διαδημοτικό νεκτροταφείο υποστηρίζουν ότι, εάν δεν γίνει η επαύξηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η επένδυση στο Ελληνικό. Θα τους συμβούλευα σε τόσο σοβαρά θέματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς δεν υπάρχει θέμα ηλεκτροδότησης της επένδυσης καθώς υπάρχει σχετικός σταθμός (ΚΥΤ) μέσα στο πρ. Αεροδρόμιο του Ελληνικού που καλύπτει άνετα τις μελλοντικές ανάγκες της επένδυσης.

Υπάρχει και εμπεριστατωμένη αναφορά για το θέμα στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) της επένδυσης.

Δυστυχώς όμως όταν αποφασίζεις να λαϊκίσεις, κλείνεις τα μάτια στις μελέτες και στην συνέχεια εκτίθεσαι στους δημότες σου δημιουργώντας τους ψευδαισθήσεις.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.