Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι των Δήμων Αργυρούπολης - Ελληνικού και Ηλιούπολης καθώς σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας οι σχεδιασμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος του Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με την αναβάθμιση της ισχύος του ΚΥΤ Αργυρούπολης σε 400σάρι και την οριοθέτηση πέριξ της έκτασης του χώρου, νεκροταφείου για τους δήμους Αλίμου και Ηλιούπολης.
Στη "Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας του Ορεινού Όγκου του Υμηττού" που κατατέθηκε προς διαβούλευση σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας όλος ο σχεδιασμός για το επίμαχο ζήτημα της αναβάθμισης του ΚΥΤ και της παραχώρησης έκτασης για την ίδρυση νεκροταφείου στους δήμους Αλίμου και Ηλιούπολης.
Να θυμίσουμε πως το αίτημα των Δήμων Αλίμου και Ηλιούπολης, πριν από καιρό, για τη δημιουργία νεκροταφείου στο χώρο του ΚΥΤ, έγινε δεκτό από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με την προϋπόθεση να γίνει η επί πολλά χρόνια επιχειρούμενη αναβάθμιση της ισχύος του ΚΥΤ.
Οι αντιδράσεις σύσσωμου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης αλλά και της αντιπολίτευσης της Ηλιούπολης η οποία αποτελεί την πλειοψηφία στο Δήμο, όταν έγινε γνωστός αυτός ο σχεδιασμός, ήταν τεράστιες αφού φάνηκε πως υπήρξε μεθόδευση ερήμην τους.
Έντονες και αρνητικές αντιδράσεις δε, είχε προκαλέσει επιστολή του δημάρχου Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη προς τον ΑΔΜΗΕ με την επισήμανση πως αν λυθεί το πρόβλημα του νεκροταφείου για τις δύο πόλεις θα γίνει ευκολότερα αποδεκτή από τους κατοίκους η αναβάθμιση της ισχύος του ΚΥΤ σε 400σάρι!
Η αντίθεση του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης και της αντιπολίτευσης του Δήμου Ηλιούπολης καταγράφηκε ξεκάθαρα στα δημοτικά συμβούλια που έγιναν με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την επιχειρούμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι μετά την κατάθεση της εν λόγω μελέτης του υπουργείου Περιβάλλοντος θα υπάρξουν εκ νέου μεγάλες αντιδράσεις και ενδεχομένως και οι ανάλογες προσφυγές εκ μέρους του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης γιατί όπως είχε επισημάνει ο δήμαρχος Γ. Κωνσταντάτος δεν είναι δυνατόν να αγνοείται η θέση του δήμου ο οποίος έχει τον σταθμό του ΚΥΤ σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της πόλης.
Απόσπασμα
Τι προβλέπει η ΣΜΠΕ Υμηττού
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με τη ΣΜΠΕ Υμηττού προβλέπεται νέα ζωνοποίηση προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. Ειδικότερα προτείνεται:
1. Ζώνη Α - Υψηλή προστασία της φύσης και των μνημείων
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας της φύσης, με στόχο την προστασία των οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών, γεωλογικών και ιστορικών χαρακτηριστικών του Υμηττού. Η Ζώνη Α υψηλής προστασίας της φύσης και των μνημείων υποδιαιρείται στη Ζώνη Α1 και στη Ζώνη Α2.
Στη Ζώνη Α1 επιτρέπονται μόνο χρήσεις που είναι συμβατές ή κρίνονται απαραίτητες για τις ανάγκες προστασίας της περιοχής, όπως έργα αντιπυρικής προστασίας, πυροσβεστικοί κρουνοί, πυροφυλάκια, εργασίες δασικής διαχείρισης, χάραξη μονοπατιών και ποδηλατικών διαδρομών. Επιτρέπονται οι ήπιες ανασχετικές παρεμβάσεις σε ρέματα και η μελισσοκομία. Στη Ζώνη Α2 ισχύουν όλα όσα προβλέπονται για τη Ζώνη Α1 με την προσθήκη στις χρήσεις της γεωργικής χρήσης, χωρίς τη δυνατότητα ανέγερσης γεωργικών αποθηκών ή οποιουδήποτε άλλου τύπου δόμησης.
2. Ζώνη Β - Περιφερειακή ζώνη προστασίας
Καθορίζεται ως περιοχή γεωργικής χρήσης, εκπαίδευσης και υπαίθριας αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
3. Ζώνη Γ - Αρχαιολογικής προστασίας
Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως Περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων.
α) Εντός της ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
4. Ζώνη Δ - Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων
Η Ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ - Γουδή) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ - Ιλισίων).
5. Ζώνη Ε - Ειδικές χρήσεις
Η Ζώνη αυτή υποδιαιρείται στις Ζώνες: Ε1 - Αθλητισμός - Πολιτισμός - Αναψυχή, Ε2 - Εκπαίδευση - Έρευνα, Ε3 - Κοιμητήρια, Ε4 - Εγκαταστάσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας και Ε5 - Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
6. Ζώνη Στ - Οικιστικές χρήσεις
Εντός της Ζώνης Στ οριοθετούνται υφιστάμενοι οικισμοί με στόχο την αποτροπή της επέκτασής τους. Οι συγκεκριμένοι όροι προστασίας της περιοχής των οικισμών Χέρωμα, Σκάρπεζα και Κίτσι - Θήτι της Ζώνης Στ, καθορίζονται βάσει Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, με στόχο την ανάπλαση και την περιβαλλοντική προστασία των περιοχών αυτών. Για τις εκτάσεις δασικού χαρακτήρα εντός της Ζώνης Στ ισχύουν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Έκτακτο - Υμηττός: Αναβάθμιση του ΚΥΤ Αργυρούπολης σε 400σάρι και νεκροταφείο προβλέπει η ΣΜΠΕ του Χατζηδάκη
0
16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, 18:56
Σχόλια Αναγνωστών
0 Προσθήκη σχολίουΔεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.