ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση από τον Διον. Χατζηδάκη για την ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις

0 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020, 14:13

Χθες στη Βουλή υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που αφορά στις διαδηλώσεις. Ο βουλευτής της Ν.Δ. του Νοτίου Τομέα Διονύσης Χατζηδάκης απευθυνόμενος στους συμπολίτες του εξηγεί τι προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και εύχεται με τις ψηφισμένες διατάξεις να εξασφαλιστεί η ομαλότητα". 

 Συγκεκριμένα αναφέρει: 
 
"Χθες ψηφίσαμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ορίζει τους κανόνες για τις δημόσιες ανοιχτές συναθροίσεις και που αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση και καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.

Συνολικά έλαβε: 187 ΝΑΙ, 101 ΟΧΙ και υπήρχαν 12 απόντες βουλευτές.

Με το νομοσχέδιο αυτό, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και παρατηρήσεις του ΚΙΝΑΛ, διαμορφώνεται επιτέλους ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος της διενέργειας δημοσίων συναθροίσεων.

Διασφαλίζει το δικαίωμα των πολιτών στις πορείες και τις διαδηλώσεις και ταυτόχρονα προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια καθώς και το ισότιμο δικαίωμα των υπολοίπων πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση και απρόσκοπτη καθημερινή δραστηριότητά τους.

Συγκεκριμένα:

• Ορίζει την έννοια της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης, την διαχωρίζει από τις άλλες τυχαίες συναθροίσεις που τις «απαγορεύει» ως προληπτικό μέτρο ή τις «περιορίζει» ή και τις «διαλύει», κατασταλτικά, με παρουσία και συμφωνία αρμόδιου εισαγγελέα (Άρθρο 2, Άρθρο 3)

• Προβλέπει ευθύνες και αποζημιώσεις σε όσους προκαλούν βλάβη ζωής, σωματικής ακεραιότητας ή και της ιδιοκτησίας άλλου (Άρθρο 13)

• Ορίζει τον Οργανωτή κάθε συνάθροισης, που γνωστοποιεί έγκαιρα τη διεξαγωγή της, αναλαμβάνει την ευθύνη και τις υποχρεώσεις για την ειρηνική πραγματοποίησή της και συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές για την ομαλή διεξαγωγή της. (Άρθρο 3, Άρθρο 4)

• Καθιερώνει, για πρώτη φορά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, την ενημέρωση των πολιτών για τις προγραμματισμένες μελλοντικές ή τρέχουσες εκδηλώσεις και πορείες και επίσης τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. (Άρθρο 3)

• Προβλέπει και ορίζει τον ρόλο του Διαμεσολαβητή Αρχής, που αποτελεί τον άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του επικεφαλής των αστυνομικών ή λιμενικών δυνάμεων και του Οργανωτή, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική επαφή και συνεργασία των δύο πλευρών για την ομαλή, ειρηνική και σύμφωνα με το νόμο διεξαγωγή της δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης. (Άρθρο 5)

• Καθορίζονται οι υποχρεώσεις των αρμόδιων αρχών, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή και ειρηνική άσκηση του δικαιώματος της διαδήλωσης ή πορείας, όπως αυτό ορίζεται και προστατεύεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος και στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ (Άρθρο 6, Άρθρο 1)

• Καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους λόγους για την απαγόρευση, τους περιορισμούς και την διάλυση δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων και προβλέπει τις ποινικές και αστικές κυρώσεις που σχετίζονται με τις δημόσιες συναθροίσεις (Άρθρο 7, Άρθρο 8, Άρθρο 9, Άρθρο 10, Άρθρο 11)

Εναπόκειται πλέον στην Αστυνομία, στον Οργανωτή υπεύθυνο της κάθε πορείας και συνάθροισης και σε αυτούς που συμμετέχουν, η ειρηνική διεξαγωγή τους.

Ας ελπίσουμε ότι με αυτές τις ψηφισμένες διατάξεις θα εξασφαλιστεί η ομαλότητα".


Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.