ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλαδικές 2020 - ΕΠΑΛ Ειδικότητες: Οι απαντήσεις στο μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας Γ' ΕΠΑΛ

0 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, 13:39

Τα θέματα κάλυπταν όλη την ύλη και οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερη δυσκολία στην επίλυσή τους.

Το Θέμα Γ απαιτούσε αρκετούς υπολογισμούς.

Το Θέμα Δ έδινε διαφορετικό αποτέλεσμα αν κάποιος μαθητής το υπολόγιζε με διαφορετικό τρόπο και αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχηση στους υποψήφιους. Η διατύπωση ορισμένων ερωτημάτων του ήταν σχετικά ασαφής και πιθανόν να δημιούργησε πρόβλημα στην επίλυσή του από τους εξεταζόμενους.

Τις απαντήσεις δίνει ο Λευτέρης Μυλωνάς από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμού ΡΟΜΒΟΣ. 

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Γ΄ ΕΠΑΛ

ΘΕΜΑ Α
Α1.
α. Σωστό
β. Σωστό
γ. Λάθος
δ. Λάθος
ε. Λάθος

Α2.
1. γ
2. β

ΘΕΜΑ Β
Β1.
α) Στη σύγχρονη εποχή κάθε άτομο συνήθως απασχολείται στην παραγωγή ενός μόνο προϊόντος (ή ακόμη και ενός μέρους κάποιου προϊόντος), ενώ ταυτόχρονα καταναλώνει πολλά προϊόντα, στην παραγωγή των οποίων δε συμμετέχει.

(Το φαινόμενο αυτό ονομάζουμε καταμερισμό έργων ή της εργασίας. Παράλληλα όμως με τον καταμερισμό των έργων αναπτύσσονται και οι ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ των ατόμων, γιατί διαφορετικά δε θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν οι διάφορες ανάγκες τους. Όπως θα δούμε πιο κάτω, οι ανταλλαγές γίνονται με τη μεσολάβηση του χρήματος.)

β) Ο καταμερισμός των έργων έχει τεράστια σημασία για τη σημερινή οργάνωση της παραγωγής. Χωρίς καταμερισμό, ο τεράστιος πλούτος των σημερινών οικονομιών δε θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί.

γ) Τα πλεονεκτήματά του είναι τα εξής:
(i) Κάθε άτομο μπορεί να απασχοληθεί εκεί όπου μπορεί να αποδώσει περισσότερο αντί να κάνει ταυτόχρονα και δουλειές στις οποίες δεν είναι αποδοτικό.
(ii) Όταν ένα άτομο ασχολείται με μία μόνο εργασία, αναπτύσσει σιγά σιγά μεγάλη δεξιοτεχνία και ικανότητα στην εργασία αυτή και αυξάνει την απόδοσή του.
(iii) Η μεγάλη εξειδίκευση οδηγεί και σε διάφορες βελτιώσεις του τρόπου με τον οποίο γίνεται η παραγωγή, δηλαδή σε διάφορες εφευρέσεις, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής.

δ) Βέβαια η μεγάλη εξειδίκευση των ανθρώπων σε μία δραστηριότητα που συχνά είναι πολύ περιορισμένη, μετατρέπει την εργασία σε ανιαρή απασχόληση. Π.χ. ένας εργάτης που κάνει κάθε μέρα την ίδια δουλειά και σε πολλές περιπτώσεις τις ίδιες κινήσεις, είναι φυσικό να κουράζεται από τη ρουτίνα της δουλειάς. Αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα του καταμερισμού των έργων. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.