ΓΔ: 790,14 -0,49% EUR/USD: 1,2076

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλαδικές - ΕΠΑΛ Ειδικότητες - 2020: Οι απαντήσεις στο μάθημα Υγιεινής

0 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, 13:27

Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, εξετάστηκαν σήμερα στα μαθήματα ειδικότητας.
Τα θέματα στο μάθημα Υγιεινής χαρακτηρίζονται αναμενόμενα και εύκολα προσεγγίσιμα από τους υποψηφίους.

Αφορούσαν όλη την ύλη και ήταν κλιμακούμενης δυσκολίας, παρόλα αυτά οι υποψήφιοι θα μπορούσαν με ευκολία να αριστεύσουν.

Οι απαντήσεις από τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΡΟΜΒΟΣ που επιμελήθηκε η Βιοχημικός Οικονομίδου Ευγενία είναι οι ακόλουθες:  

 
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑ.Λ.:
ΥΓΙΕΙΝΗ
ΘΕΜΑ Α
Α1. Α. Λάθος, Β. Σωστό, Γ. Σωστό, Δ. Σωστό, Ε. Σωστό, Στ. Λάθος
Α2. Α. 9, β. 2, γ. 3, δ. 1, ε. 10
Α3. 1. Γ, 2. Ε, 3. Δ, 4. Α
 
ΘΕΜΑ Β
Β1. Α) Κεφάλαιο 5.2, σελ. 64, «Οι ασθένειες που μεταδίδονται με τα τρόφιμα είναι όσες έχουν ως αιτία διάφορους μικροοργανισμούς και τις τοξίνες τους και όσες οφείλονται σε δηλητηριώδεις ουσίες οι οποίες υπάρχουν στα ίδια τα τρόφιμα.»
Β) Κεφάλαιο 5.2, σελ. 64, Ως παράδειγμα της πρώτης κατηγορίας θεωρείται το κλωστηρίδιο της αλλαντιάσεως και παράδειγμα της δεύτερης κατηγορίας αποτελούν οι δηλητηριάσεις με ορισμένα είδη μανιταριών.
Β2. Κεφάλαιο 4ο, σελ. 32, «Οι προϋποθέσεις εμφάνισης ενός λοιμώδους νοσήματος  είναι: 1. Να υπάρχει πηγή μόλυνσης, 2. Να υπάρχει μέσον, οδός μεταφοράς του λοιμογόνου παράγοντα, 3. Να υπάρχει ευπαθής πληθυσμός.»
Β3. Κεφάλαιο 3ο, σελ. 28, «Οι αιτιολογικοί παράγοντες πρέπει να αναζητηθούν στα στοιχεία του περιβάλλοντος, στην ανθρώπινη κοινωνία, στον τρόπο ζωής αλλά και στο γονότυπο του κάθε ανθρώπου.»
 
ΘΕΜΑ Γ
Γ1. Α. Κεφάλαιο 3ο, σελ. 28, «Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και τα ατυχήματα αποτελούν τις τρεις πρώτες αιτίες θανάτου σήμερα.»
Β. Κεφάλαιο 3ο, σελ. 29, «Η καθιστική ζωή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και ο καταναλωτισμός είναι 5 από τους βασικότερους αιτιολογικούς παράγοντες σύγχρονων νοσημάτων (θα μπορούσε να ειπωθεί οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός παραγόντων μαζί με την τοξικομανία, την ανασφάλεια, το άγχος και τη μοναξιά των μεγαλουπόλεων).
Γ2. Κεφάλαιο 2ο, σελ. 22, «α. Η Πρωτοβάθμια πρόληψη (Δηλαδή η εφαρμογή προληπτικών μέτρων  για την αποφυγή της ασθένειας - Κεφάλαιο 1ο, σελ. 19 ) είναι η κυριότερη μορφή πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και β. καλύπτει όλες τις φάσεις της ζωής του ανθρώπου, την προγεννητική, τη νεογνική, την παιδική, την εφηβική, την ενηλικίωση, και την τρίτη ηλικία. Ασχολείται με: άτομα και οικογένειες υψηλού κινδύνου όπως έγκυες με προηγούμενη νόσηση και ανήλικές έγκυες, οικογένειες με πολλά προβλήματα, όπως γονείς ή άλλο μέλος που είναι ψυχικά άρρωστο, ανεργία, θάνατο, διαζύγιο, εφήβους που έχουν εγκαταλείψει το σπίτι ή σχολείο λόγω κάποιου παραπτώματος και άτομα της τρίτης ηλικίας που ζουν μόνα.»
Γ3. Α. Κεφάλαιο 5.4, σελ. 73, Τα δίκτυα υπονόμων διακρίνονται σε μικτά ή παντορροϊκά και χωριστικά. Β. Κεφάλαιο 5.4, σελ. 73, «τα λύματα γίνονται ακίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου με ειδική επεξεργασία που περιλαμβάνει καθίζηση, αερισμό, οξείδωση, διήθηση, χλωρίωση.»
 
ΘΕΜΑ Δ
Δ1. Α. Κεφάλαιο 4ο, σελ. 39, «Η νοσηρότητα αυτών των νοσημάτων είναι αρκετά μεγάλη, ιδιαίτερα κατά τον χειμώνα και αυτό οφείλεται: στο συνωστισμό σε κλειστούς χώρους και στην έλλειψη αερισμού, και στη μείωση της άμυνας του οργανισμού λόγω ψύχους.»
Β. Κεφάλαιο 4ο, σελ. 39, Ως απάντηση είναι δεκτός οποιοσδήποτε συνδυασμός από τα 6 μέτρα προφύλαξης για τα αερογενή νοσήματα: αποφυγή συνωστισμού και καλός αερισμός σε κλειστούς χώρους, να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ κρεβατιών (π.χ. στρατός, νοσοκομεία), χρήση μαντηλιού στο στόμα και τη μύτη για παρεμπόδιση της μετάδοσης των μικροοργανισμών μέσω σταγονιδίων, σχολαστική καθαριότητα για περιορισμό σκόνης, ανοσοποίηση πληθυσμού και απομόνωση ασθενή.»
Δ2. Α. Κεφάλαιο 5.5, σελ. 88, «2 ορθοπεδικά προβλήματα είναι η σκολίωση και η κύφωση»
Β. Κεφάλαιο 5.5, σελ. 88, «Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, με απλή επισκόπηση σε όρθια στάση και επίκυψη.»
Δ3. Α. Κεφάλαιο 4ο, σελ. 31, «Επίπτωση είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της νόσου που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ενώ ο επιπολασμός είναι το σύνολο των κρουσμάτων σε μία δεδομένη χρονική στιγμή. Είναι σαν να φωτογραφίζουμε τον πληθυσμό και να βλέπουμε ποιο είναι το σύνολο των κρουσμάτων, παλαιών και νέων.»
Β. Εφόσον ζητείται η επίπτωση στις 4 Απρίλιου, αναζητούμε τις νέες περιπτώσεις, άρα από το συνολικό αριθμό κρουσμάτων 1700 αφαιρούμε όλα τα παλαιότερα κρούσματα που υπήρχαν έως τις 3 Απριλίου, δηλαδή η επίπτωση είναι: 1700 – 1600 = 100 νέα κρούσματα.
Γ. Σύμφωνα με τους ορισμούς του α ερωτήματος, αναζητούμε τα συνολικά κρούσματα στις 6 Απριλίου, άρα 1700 (έως και τις 4 Απριλίου) + 200 (νέα κρούσματα) = 1900 κρούσματα συνολικά.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.