ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανελλαδικές 2020: Οι απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας

0 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, 12:02

Τα θέματα ήταν κατανοητά και βατά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις για συνδυασμό. Ωστόσο δεν κάλυπταν όλο το εύρος της ύλης αλλά εστίαζαν περισσότερο στο 2ο κεφάλαιο.

Η ιστορικός Ιωάννα Τσαγκουρνού του Εκπαιδευτικού Οργανισμού "ΡΟΜΒΟΣ" δίνει τις απαντήσεις. 

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΘΕΜΑ Α1.
1. α. σελ. 77: «Μία από τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις που συγκροτήθηκαν στην Εθνοσυνέλευση Νοεμβρίου του 1862 ήταν οι πεδινοί… μικροκαλλιεργητές.»
β. σελ. 86: «Το μοναδικό… το 1908.»
γ. σελ. 93: «Στα μέσα… Φιλελεύθερους. »

ΘΕΜΑ Α2.
2. α. Σ
β. Λ
γ. Λ
δ. Σ
ε. Λ

ΘΕΜΑ Β1.
Σελ. 26: «Το πιστωτικό…» ως σελ. 27 «… ομάδων»

ΘΕΜΑ Β2.
Σελ. 104: «Στην πολιτική… παράταξη.»

ΟΜΑΔΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΘΕΜΑ Γ1.

α. 1. Ιστορική αφήγηση: σελ 53, «Το 1927… αργότερα.»
2. Κείμενο Α: Η έμμεση κειμενική πηγή του Κ. Κωστή από το έργο του «Ο πλούτος της Ελλάδας» αναφέρεται στην έναρξη της λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος και στην βασική αρχή της δραστηριότητας, δηλαδή στην έκδοση χαρτονομίσματος βάσει των συναλλαγματικών αποθεμάτων, γεγονός που εντάσσει την νομισματική κυκλοφορία της χώρας στις εξωτερικές νομισματικές συναλλαγές.
3. Ιστορική αφήγηση: «Πολύ γρήγορα… 1932.»

β. 1. Ιστορική αφήγηση: σελ. 53, «Η περίοδος…» ως σελ. 54 «… αισιοδοξία.»
2. Κείμενο Β: Η έμμεση πηγή του Χρήστου Χατζηιωσήφ από το έργο του «Ιστορία της Ελλάδος του 20ου αιώνα» επισημαίνει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος να αποφύγουν την αναστολή της μετατρεψιμότητας του νομίσματος και την απειλούμενη υποτίμηση της δραχμής. Από το Σεπτέμβριο του 1931 είχαν ήδη γίνει προσπάθειες χωρίς ουσιαστικό όμως αποτέλεσμα. Τελικά, τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας προκάλεσαν την άρση της μετατρεψιμότητας.
3. Ιστορική αφήγηση: σελ. 54, «Οι προσπάθειες… στοιχεία.»

ΘΕΜΑ Δ1.
α. 1. Ιστορική αφήγηση: σελ. 66, «Σε αντίθεση… δόγμα.»

2. Κείμενο Β: Η έμμεση κειμενική πηγή Κοριζή από το έργο του «Η πολιτική ζωή στην Ελλάδα 1821-1910» επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των οπαδών του ρωσικού κόμματος για βοήθεια και προστασία από τη Ρωσία, την πεποίθησή τους ότι ως ομόδοξη χώρα θα βοηθούσε στην απελευθέρωση του έθνους και στη διάσωση της Ορθοδοξίας.

Κείμενο Γ: Την ίδια ακριβώς πεποίθηση επιβεβαιώνει και η έμμεση κειμενική πηγή του Hering από το έργο του «Τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα 1821-1936». Η προστασία της ελληνικής ναυτιλίας από τη Ρωσία ήδη από το 1774 με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή που όπως τονίζεται και στην ιστορική αφήγηση αλλά και στην πηγή οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του ελληνικού εμπορικού ναυτικού, γεννούσε προσδοκίες στους ρωσόφιλους για καθολικότερη διάσωση του έθνους.
3. Ιστορική αφήγηση: σελ. 66, «Χαρακτηριστικό… Ελλήνων»
4. Κείμενο Α: Η έμμεση κειμενική πηγή του Πετρόπουλου από το έργο του «Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο ελληνικό βασίλειο» επιβεβαιώνει τις βασικές θέσεις του ρωσικού κόμματος κύριο χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η ανάγκη διάσωσης της ορθοδοξίας και ο πολιτικός συντηρητισμός.
β. 1. Ιστορική αφήγηση: σελ 66, «Με το κόμμα» ως σελ. 68 «… συνταγμάτων.»
2. Κείμενο Δ: Η έμμεση κειμενική πηγή της Αικ. Κουμαριανού από το έργο της «Περίοδος της Βασιλείας του Όθωνος 1833-1862» στην Ι.Ε.Ε. επιβεβαιώνει την κοινωνική προέλευση και τις πεποιθήσεις των οπαδών του ρωσικού κόμματος.
3. σελ. 68: «Το ιδιαίτερο… αντιπολίτευση.»
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.