ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

Αργυρούπολη: ΟΧΙ στο ΚΥΤ των 400ΚV - Τι είπε ο δήμαρχος για το διαδημοτικό νεκροταφείο Ηλιούπολης - Αλίμου

0 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020, 12:26

Την αντίθεσή του στην αναβάθμιση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Υμηττό, αποφάσισε με σχετικό, ομόφωνο, ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Αργυρούπολης - Ελληνικού, στη συνεδρίαση της Τετάρτης 17 Ιουνίου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" στην Αργυρούπολη.

Παρόντες αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι του γειτονικού δήμου της Ηλιούπολης απ' όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης η οποία, να σημειωθεί εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφισάντων δημοτών αφού η σημερινή διοίκηση του δημάρχου Χατζηδάκη δεν διαθέτει την πλειοψηφία και αποτελεί ένα παράδειγμα της στρέβλωσης που γέννησε το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Aπό την πλευρά της διοίκησης δεν παρέστη κανένας δημοτικός σύμβουλος παρ' ότι προσεκλήθησαν άπαντες. 

Να σημειωθεί πως ούτε από το δήμο Αλίμου παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι παρά το γεγονός ότι προσεκλήθησαν με επιστολή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού - Αργυρούπολης προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αλίμου. 

Ένα από τα θέματα της συνεδρίασης και για το οποίο προσεκλήθησαν τα δημοτικά συμβούλιου Αλίμου και Ηλιούπολης ήταν το ΚΥΤ (Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης) της ΔΕΗ που βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού στα σύνορα Ηλιούπολης και Αργυρούπολης (πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή) και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί ίδρυσης κοινού νεκροταφείου των δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου στο χώρο γύρω από αυτό, ερήμην του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος.

Σημαντικότερο στοιχείο στην υπόθεση αυτή εκτός του ότι αγνοήθηκε όπως είπε ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης είναι η απαίτηση του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να παραχωρήσει 12 στρ. για το διαδημοτικό νεκροταφείο , να αυξηθεί και η δεύτερη μονάδα που υπάρχει εκεί, από τα 150 ΚV σε 400 ΚV. 

Στην εξέλιξη της συζήτησης των γεγονότων για το ΚΥΤ απαρατήρητη δεν πέρασε και η πρόσφατη συνάντηση των δημάρχων Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αλίμου και Αγίου Δημητρίου προκειμένου να συζητήσουν όπως είπαν τις επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση του Ελληνικού στους Δήμους τους. 

Κωνσταντάτος: Ο κ. Χατζηδάκης παραποίησε τη συζήτησή μας

Πολλά και άκρως ενδιαφέροντα τα όσα ακούστηκαν, τόσο από τον Δήμαρχο, Γιάννη Κωνσταντάτο και τους δημοτικούς συμβούλους της πόλης, όσο και τα όσα ανέφεραν οι συνάδελφοί τους από την Ηλιούπολη, οι οποίοι, πέραν της ομόθυμης συμπαράστασής τους προς τον γείτονα δήμο, μίλησαν για την ανεπαρκή ενημέρωσή τους στο φλέγον ζήτημα του νεκροταφείου, από τον δήμαρχό τους Γιώργο Χατζηδάκη, καθώς και την άρνηση - σιωπή του να απαντήσει σε κάποια ερωτήματά τους σχετικά με το όλο ζήτημα.

 Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης ξεκαθάρισε το τοπίο εξιστορώντας το χρονικό των συνομιλιών που είχε πριν ένα χρόνο με τον νεοεκλεγέντα τότε Δήμαρχο Ηλιούπολης ο οποίος του είχε προτείνει να κάνουν διαδημοτικό κοιμητήριο στην θέση του ΚΥΤ.Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επίσκεψη του δημάρχου Ηλιούπολης Γιώργου Χατζηδάκη στις αρχές του καλοκαιριού του 2019 ο οποίος του εξέθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τον κορεσμό του ήδη υπάρχοντος νεκροταφείου της πόλης του, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν οι νεκροί άταφοι για αρκετές μέρες, στα ψυγεία. Κατά τη συνάντηση αυτή του είπε ότι υπάρχει λύση κι αυτή είναι να γίνει νεκροταφείο στο  ΚΥΤ. 

"Σε ένα τέτοιο πρόβλημα όπως αυτό της Ηλιούπολης, δεν νομίζω ότι υπάρχει δήμαρχος ή αυτοδιοικητικός που θα πει δεν το συζητώ ή δεν το ακούω, ή το απορρίπτω" είπε. 

"Σε ερώτηση που του έκανα" ανέφερε ο Γιάννης Κωνσταντάτος, "πως θα γίνει το νεκροταφείο δεδομένου ότι υπάρχει το ΚΥΤ και υπάρχει ένα πάγιο αίτημα των δύο δήμων με αγώνες 20 ετών των δημοτών, των δημάρχων και όλης ουσιαστικά της τοπικής κοινωνίας, μου είπε πως θα φύγει το ΚΥΤ και θα γίνει το νεκροταφείο. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, να φύγει δηλαδή το ΚΥΤ και να γίνει πράσινο όπως ήταν το πάγιο αίτημα και των δύο δήμων, του είπα να φέρουμε το θέμα στα συμβούλιά μας, γιατί δεν είναι θέμα δικό μου, αλλά αφορά το μέλλον μιας περιοχής, κι αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση βεβαίως να συζητήσουμε το θέμα του διαδημοτικού νεκροταφείου Ελληνικού - Αργυρούπολης και Ηλιούπολης. 

Δεν απέρριψα, ούτε ενέκρινα κάτι. Ο κ. Χατζηδάκης παραποίησε την συζήτησή μας και ουδέποτε μου αποκάλυψε την απαίτηση του ΑΔΜΗΕ για να γίνει η παραχώρηση της γης και μάλιστα να γίνει νεκροταφείο με έναν άλλο δήμο που δεν έχει και καμία σχέση με τον Υμηττό. 

Αλλά επειδή τίποτα δεν μένει κρυφό αποκαλύφθηκαν όλα από την επιστολή που μου απέστειλε ο κ. Μάργαρης της ΑΔΜΗΕ 29 Απριλίου που με ενημέρωνε ως απάντηση των συναντήσεων που είχε εν κρυπτώ με τους δημάρχους Ηλιούπολης και Αλίμου - και ρωτώ εδώ τι δουλειά είχε ο Αλιμος να συζητά στον ΑΔΜΗΕ για το ΚΥΤ εν απουσία δική μου - ότι ναι κύριοι συμφωνούμε για το νεκροταφείο με την προϋπόθεση να γίνει η αναβάθμιση του ΚΥΤ σε 400άρι. 

Υπήρξε μια οργισμένη απάντηση δική μου προς τον κύριο Μάργαρη και στον κύριο Κονδύλη και στον κύριο Χατζηδάκη, ότι από που κι ως που συζητάτε για το ΚΥΤ Αργυρούπολης χωρίς την Αργυρούπολη παρούσα;  Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε αυτή τη συναλλαγή και εξ ονόματος τίνος ενεργείτε; 

Δέχθηκα μέχρι τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης που μου είπε ότι η αναβάθμιση πρέπει να γίνει γιατί είναι θέμα εθνικού σκοπού. Είπα ότι θα αντιδράσω κι ότι δεν έχω συναινέσει ποτέ σε κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται να δεχθώ να ψήνονται τα παιδιά μας με ένα 400άρι ΚΥΤ πάνω από τα κεφάλια τους γιατί και τα καλώδια περνάνε μέσα από την Αργυρούπολη".

¨Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων μας και να μη σέβεται τους αγώνες τους που έχουν κατοχυρώσει ορισμένα πράγματα" υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντάτος. "Εγώ συνεχίζω στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενοι από μένα και ουδέποτε είπα να μη φύγει το ΚΥΤ και ως παράταξη και ως διοίκηση. Πάγια θέση μας είναι να φύγει το ΚΥΤ και η απόδοση της γης στους δύο δήμους, ξεκάθαρα. 

Στις ενστάσεις που διατυπώσαμε για όλο αυτό το θέμα, η απάντηση που πήρα από τον κ. Κονδύλη, την οποία θεωρώ αμετροεπή και αλαζονική,  ήταν "από που κι ως που να σε φωνάξουμε εσένα αφού δεν έχεις καμιά δουλειά με το ΚΥΤ";  

Το πρόβλημα όμως είναι η Ηλιούπολη, δεν είναι ο Άλιμος, η οποία Ηλιούπολη έδωσε το δικαίωμα στον Άλιμο, αλαζονικά, να τοποθετείται απέναντί μας λες και είμαστε αντίπαλοί σας και εχθροί σας" είπε ο Γ. Κωνσταντάτος απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους του διπλανού δήμου. Κι ας πούμε ότι εμείς δεν έχουμε λόγο, δεν θα έπρεπε να μας ενημερώσει ότι ξέρετε επειδή εμείς θέλουμε νεκροταφείο εσείς θα έχετε το 400σάρι ΚΥΤ στο κεφάλι να ψήνεστε;

Η απάντηση που πήραν και ο δήμαρχος Αλίμου και ο δήμαρχος Ηλιούπολης, γιατί ανεξάρτητα αν είχαμε μια προσωπική σχέση και φιλία ετών με τον κ. Χατζηδάκη, είναι ότι τα συμφέροντα του δήμου μου είναι πάνω από αυτά. Μου προκαλεί δε αλγεινή εντύπωση ότι δεν προσκλήθηκα στο δημοτικό συμβούλιο της Ηλιούπολης, μολονότι το ζήτησα, για να τοποθετηθώ. 

"Είχα προτείνει στον Δήμαρχο Αλίμου από το 2015..."

"Το 2015 είχα καλέσει τον δήμαρχο Αλίμου να δούμε τη λύση να έρθει ο δήμος του στο δικό μας νεκροταφείο και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν αυτό να το επιβεβαιώσουν. Ουδέποτε απάντησε.  

Με βάση τις προσφυγές που έχει κάνει για διάφορα θέματα ο δήμος Αλίμου (όρια δύο δήμων, φορέας διαχείρισης της επένδυσης κλπ.) αναρωτήθηκα γιατί δεν έχει κάνει προσφυγή και για τη δημιουργία νεκροταφείου στο πρ. αεροδρόμιο.

"Ο Άλιμος είναι αυτός που απώλεσε το δικαίωμά του να διεκδικήσει μέσα στο αεροδρόμιο δημιουργία νεκροταφείου.

"Κι ενώ δεν έχει απαντήσει στη δική μου ανθρώπινη πρόταση του 2015 έρχεται σήμερα και παρουσιάζεται κριτής στη σχέση του δήμου μας με την Ηλιούπολη για το αν έχουμε ή δεν έχουμε λόγο για το ΚΥΤ" είπε. 

"Ενδιαφέρον όμως θα είχε να μας εξηγήσει" συνέχισε "γιατί όταν κάνεις συμμαχίες με τη Γλυφάδα και Συνδέσμους που βάζεις και τον Άγιο Δημήτριο τώρα και την Ηλιούπολη (θα 'χει η Ηλιούπολη λόγο και ρόλο στην επένδυση! Αυτό τώρα είναι καινούργιο χάπενινγκ), δεν κάνεις με τη Γλυφάδα διαδημοτικό νεκροταφείο;

Απευθύνομαι δε  στους Αλιμιώτες και ρωτώ:  πως θα τους φαινόταν αν εγώ ερχόμουν και ζητούσα να κάνουν νεκροταφείο σε έκταση του Αλίμου, κοντά σε σπίτια και να έχουν και ένα 400σάρι ΚΥΤ πάνω από τα κεφάλια τους". 

Κατανοώντας απόλυτα την πίεση που υφίσταται ο Άλιμος, δήλωσε πως, θα είναι δίπλα στον γείτονα δήμαρχο εφόσον προτείνει να δημιουργηθεί διαδημοτικό κοιμητήριο μέσα στο αεροδρόμιο και μάλιστα, το ίδιο να γίνει και για την Ηλιούπολη. 

"Στη συζήτηση που είχα με τις παρατάξεις του Δήμου μας συμφωνήσαμε ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση για διαδημοτικό νεκροταφείο στο αεροδρόμιο και να μπει και η Ηλιούπολη μέσα. Ας κάνει την πρώτη κίνηση ο Άλιμος που κρύβεται, και μεις θα το στηρίξουμε για να δούμε ποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια" είπε.  

Ο Ευσταθιάδης έδωσε στην Ηλιούπολη 

Σχετικά με το γεωγραφικό σημείο στο οποίο βρίσκεται το ΚΥΤ και απαντώντας σ' αυτό που επικαλείται ο δήμος Αλίμου ότι ανήκει στην Ηλιούπολη, ο Γιάννης Κωνσταντάτος είπε ότι ουσιαστικά βρίσκεται γεωγραφικά στα διοικητικά όρια που ήταν της Αργυρούπολης. Όπως του πιστοποίησε ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Ευσταθιάδης δόθηκε ο χώρος αυτός στην Ηλιούπολη προκειμένου να εξυπηρετήσει ζωτικές της ανάγκες. "Κι έρχονται τώρα οι δήμαρχοι Αλίμου και Ηλιούπολης να μας πούνε ότι δεν έχουμε λόγο". 

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσαν και παριστάμενοι δ.σ. της Ηλιούπολης, προεξάρχοντος του δημοτικού συμβούλου Ηλιούπολης, Μιχάλη Κουρή, του συνδυασμού "ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - Πάμε Μπροστά", ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα και "παλιά Καραβάνα" στην Αυτοδιοίκηση, όπως συστήθηκε.

"Ο Δήμος Ηλιούπολης, δεν παίζει με καθαρά χαρτιά"

Αυτό ανέφερε σε μία αποστροφή του λόγου του και λίγο προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του ο Γιάννης Κωνσταντάτος και επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι, ως Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, εκφράζει την πάγια θέση του να απομακρυνθεί εντελώς το ΚΥΤ από τον Υμηττό και να παραδοθεί στους πολίτες ως χώρος πρασίνου και περιπάτου. Επίσης, τοποθετήθηκε ενάντια στις κρυφές συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, αρνούμενος την δημιουργία νέου κοιμητηρίου στο βουνό, αφού εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν,  προκειμένου να γίνει ένα Μητροπολιτικό στο π. αεροδρόμιο.

Χαιρέτησε την απόφαση σύσσωμης της αντιπολίτευσης του δήμου Ηλιούπολης στην καταψήφιση της πρότασης του δημάρχου Γιώργου Χατζηδάκη και δήλωσε κατηγορηματικά ότι είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο, ακόμη και με προσφυγή στο Ευρωπϊκό Δικαστήριο, ώστε να μην γίνει αυτό που συζητάνε, εν κρυπτώ να κάνουν οι διοικήσεις Αλίμου και Ηλιούπολης, συναλασσόμενοι με τον ΑΔΜΗΕ.

Πέραν όλων αυτών, όμως, έδειξε διαθετειμένος να πάρει μέρος σε ένα Διαδημοτικό Συμβούλιο, όπου κι γίνει αυτό και, με όποιους θέλουν να συμμετάσχουν, χωρίς προαπαιτούμενα και αποκλεισμούς.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Δ. Σ. και πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Τσαρπαλής, είπε ότι, ως Δήμος, προσφέρθηκαν να κινήσουν τις από τον νόμο απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να επεκταθεί το υπάρχον κοιμητήριο της Αργυρούπολης κατά 15 έως και 20 στρέμματα (για τα 6 ήδη υπάρχει το σχετικό ΦΕΚ), με απώτερο σκοπό να εξυπηρετείται και ο Δήμος Ηλιούπολης. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, παρ' όλες τις προσπάθειες που έκαναν για να συναντηθούν με τον δήμαρχο Ηλιούπολης, παρουσία και του πρώην δημάρχου της, Θ. Γεωργάκη, που θα μεσολαβούσε για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, και στην οποία θα ήταν παρών, ο σημερινός, Γιώργος Χατζηδάκης, ουδέποτε έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον στην πρότασή αυτή και ουδέποτε απάντησε. 

Ολοκληρώνοντας ο κος Τσαρπαλής, είπε ότι, όπως ενημερώθηκαν, για την συνεδρίαση οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλιούπολης, με τον ίδιο τρόπο, μέσω του συστήματος "ΙΡΙΔΑ",  έγινε και για τους δημοτικούς συμβούλους στον Άλιμο, ώστε να ενημερωθούν και αυτοί καταθέτοντας τις δικές τους απόψεις.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι παρατάξεων από τον Δήμο Ηλιούπολης. Στο δημοτικό συμβούλιο παρέστησαν οι: Στάθης Ψυρρόπουλος  – "Πρώτα η Ηλιούπολη", Γαβριήλ Αραμπατζής"Ηλιούπολη η Πόλη που θέλω", Σερέτη Χριστίνα – "Πρώτα η Ηλιούπολη", Μιχάλης Κουρής – "Ηλιούπολη Πάμε Μπροστά", Θέμης Γιαννόπουλος - "Πρώτα η Ηλιούπολη" και Ευαγγελία Δημητρίου – "Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης". 

Οι εκπρόσωποι της Ηλιούπολης συμφώνησαν με τις θέσεις του κ. Κωνσταντάτου σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις και οι συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ έγιναν ερήμην του Δ.Σ. της Ηλιούπολης και τόνισαν πως πρέπει να σταματήσει η «αξιοποίηση» του Υμηττού.

Υπογράμμισαν πως δεν συμφωνούν στις εν κρυπτώ κινήσεις του Δημάρχου τους, λέγοντας πως αποτελεί μειοψηφία ως παράταξη στο δήμο τους, επισήμαναν ότι δεν θα δεχθούν τον όρο του ΑΔΜΗΕ για αναβάθμιση του ΚΥΤ και δήλωσαν ότι θα προσφύγουν όπου κριθεί απαραίτητο προκειμένου να αντικρούσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος αφού τοποθετήθηκαν και οι παρατάξεις του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για το θέμα, ομόφωνα ψήφισαν όχι στην αναβάθμιση του ΚΥΤ σε 400KV και άμεση απομάκρυνσή του ήδη υφιστάμενου 150KV, ενώ έδειξαν διάθεση για περαιτέρω συζητήσεις με θέμα ένα διαδημοτικό κοιμητήριο.

Το ψήφισμα 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης τηρώντας διαχρονικά αταλάντευτη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του Κ.Υ.Τ. απο την Β Ζώνη Υμηττού:

1) Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου στο συγκεκριμένο χώρο, με αντάλλαγμα την δημιουργία ΚΥΤ 400 kv, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

2) Ζητά, για τους ίδιους λόγους, την άμεση απομάκρυνση του ΚΥΤ των 150 kv.

3) Ζητά επίσης την δενδροφύτευση του σύνολου του χώρου μετά την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί και τη χρήση του ως κοινόχρηστου πρασίνου.

4) Διεκδικεί τη δημιουργία σύγχρονου διαδημοτικού νεκροταφείου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.

5) Θεωρεί ότι το νέο επικείμενο ΠΔ για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού πρέπει να είναι αυστηρότερο του προηγούμενου και ειδικότερα να μην επιτρέπει την λειτουργία ΚΥΤ.

Το ΔΣ εκφράζει τη βούλησή του να υποστηρίξει τις παραπάνω θέσεις του, μαζί με τους πολίτες, με κάθε νομικό και κινηματικό τρόπο.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.