ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σταϊκούρας: Κλείδωσε για Ιούλιο η απόφαση για «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου

0 31 ΜΑΙΟΥ 2020, 16:34

«Γενναία μείωση» στην προκαταβολή φόρου αρχής γενομένης από φέτος προανήγγειλε ο Χρήστος Σταϊκούρας, απόφαση που θα ληφθεί τον επόμενο μήνα Ιούλιο, σύμφωνα και με τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων έως και τον Ιούνιο. Ανήγγειλε, επίσης, επαναλειτουργία της πλατφόρμας για την αποζημίωση ορισμένων κλάδων επαγγελματιών.

Μίλησε για διορθώσεις στις πλατφόρμες με ένταξη των εταιρειών αστικού τύπου, αλλά και των αλιέων, όπως και των πρακτορείων ΟΠΑΠ που είχαν δηλωθεί ήδη σε άλλο κωδικό παρέχοντας άλλες υπηρεσίες. «Εκεί που υπάρχουν δίκαια αιτήματα προφανώς θα υπάρχει άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθώσεις», σημείωσε ο κ. Σταίκούρα, αναφερόμενος σε «πρωτόγνωρες καταστάσεις που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Για τις αποζημιώσεις δήλωσε πως για τους εργαζομένους «η στρατηγική που έχουμε είναι σαφής. Οι οποίες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έμειναν κλειστοί προφανώς θα αποζημιωθούν. Οι υπόλοιπες κατηγορίες που άνοιξαν μέσα στο Μάιο θα πάρουν το αντίστοιχο μερίδιο» της αποζημίωσης.

Στη συνέντευξή του, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δεν απέκλεισε νέα έξοδο της χώρας στις αγορές φέτος, αλλά και νέες κινήσεις άντλησης εντόκων γραμματίων. Ο ίδιος προσδιόρισε για τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της ΔΕΘ τις αποφάσεις για νέα μείωση φόρων – εισφορών, πιθανότατα από το 2021, αλλά και για το σχέδιο ανάκαμψης που θα τροφοδοτηθεί από τα 32 δισ. ευρώ του νέου πακέτου της ΕΕ. Πρώτα πρέπει να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις στην ΕΕ τον Ιούνιο – Ιούλιο για να υπάρχει καθαρός ορίζοντας, όπως επισήμανε. Ανοιχτό άδησε δε, το ενδεχόμενο επιπλέον παρέμβασης στην αεροπλοΐα και σε οποιοδήποτε άλλο κλάδο αν φανεί ότι υπάρχει ανάγκη.

«Γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου

Αναλυτικότερα, για την προκαταβολή φόρου ο Χρήστος Σταϊκούρας επανήλθε σε δήλωσή από το βήμα της Βουλής, που μίλησε για «γενναία μείωση» και επισήμανε: «Θεωρώ ότι η αντιμετώπιση όλων των μεγάλων θεμάτων της οικονομίας είτε αφορά στα 32 δισ. είτε αφορά συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να γίνεται με σχέδιο με σύνεση και υπευθυνότητα. Έχουμε την ευθύνη να βγει η οικονομία στην επόμενη μέρα με τις ελάχιστες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και με τη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε απρόοπτο. Άρα ναι, θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής, εκτιμούμε ότι θα έχουμε οριστικά στοιχεία τον Ιούνιο και θα δούμε τη μείωση του τζίρου στις επιχείρησης και τον Ιούλιο θα αποφασίσουμε σχετικά».

Ερωτηθείς για το περιθώριο νέων ελαφρύνσεων, απάντησε πως το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προδικάσει κανένας γιατί κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση. «Γι' αυτό και δεν έχουν αρχίσει οι συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες στα επόμενα χρόνια».

«Ότι δημοσιονομικό χώρο έχουμε, ευχόμενοι να πάει καλά η υγειονομική κρίση, θα το ρίξουμε στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» είπε και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. «Θα έχει συνέχεια η μείωση των εισφορών», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, ο υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αβεβαιότητα, ενώ προανήγγειλε νέες εξόδους αγορές και νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.