ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Ανοιχτή επιστολή του δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης προς στους κατοίκους του Αλίμου

0 28 ΜΑΙΟΥ 2020, 18:50

Με ανοιχτή επιστολή απευθύνεται προς τους κατοίκους του Αλίμου ο Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος για το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες, της δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου στην περιοχή του ΚΥΤ, στους πρόποδες του Υμηττού, κοντά στους οικιστικούς ιστούς των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. 

Το θέμα έχει λάβει μεγάλη έκταση, με την αρνητική στάση της Δημοτικής Αρχής Ελληνικού - Αργυρούπολης να αιτιολογείται στην προϋπόθεση που θέτει ο κάτοχος της έκτασης ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραχωρήσει έκταση για τη δημιουργία του νεκροταφείου. Ως προϋπόθεση θέτει την επέκταση της ισχύος του Σταθμού Υπερυψηλής Τάσης από τα 150 ΚV σε 400, πράγμα που έχει συγκεντρώσει τις έντονες αντιδράσεις όχι μόνο της δημοτικής αρχής Ελληνικού - Αργυρούπολης αλλά και των κατοίκων των δύο πόλεων που βλέπουν να επανέρχεται ένα θέμα για το οποίο έχουν αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια να μη γίνει. 

Απ' ότι φαίνεται ο ΑΔΜΗΕ χρησιμοποιεί την ανάγκη των δύο Δήμων, Ηλιούπολης και Αλίμου, ως "κερκόπορτα" για να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο επέκτασης της ισχύος του.  Τελευταία προσπάθεια ήταν το 2015 όταν παρά την θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απερρίφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα. 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος απευθυνόμενος στους δημότες του Αλίμου με την ανοιχτή επιστολή αιτιολογεί την άρνησή του στη δημιουργία του κοιμητηρίου αφού η προϋπόθεση που θέτει ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή. 

Επιπλέον επειδή κατά τη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου στον Άλιμο το θέμα συζητήθηκε επί τρεις σχεδόν ώρες και το όνομά του και η στάση του δήμου γενικότερα αναφέρθηκε και σχολιάστηκε εκτενώς απευθύνεται με την ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους του Δήμου Αλίμου αναφέροντας τα ακόλουθα: 

Η ανοιχτή επιστολή

“Επειδή το λαό των πόλεων μας κανείς δεν μπορεί να τον εμπαίζει”

Ανοιχτή επιστολή προς τους κατοίκους Αλίμου

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες αναφορών για την ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου στον Υμηττό, στα σύνορα με τον δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, που θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ηλιούπολης και Αλίμου,

Επειδή ενεπλάκει τόσο το δικό μου όνομα όσο και του δήμου και επειδή όσα ακούστηκαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αλίμου είναι ανακριβή και ανιστόρητα και επειδή ευθέως μας καταγγέλλουν ότι είμαστε αυτοί που δήθεν εμποδίζουμε τα σχέδια της δημοτικής αρχής Αλίμου, επιθυμώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να δηλώσω τα εξής με απόλυτη ειλικρίνεια :

Αρχικά, οφείλω να σας τονίσω ότι στην πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να σχεδιάζω και να υλοποιώ ρεαλιστικές πολιτικές, δίχως να δημιουργώ στο λαό της πόλης μου φαντασιακές καταστάσεις και αόρατους εχθρούς.

Αυτή είναι η στάση ζωής μου.
Πάντα αναγνωρίζω τις ευθύνες μου και ποτέ δεν χρησιμοποιώ επικοινωνιακά τεχνάσματα προκειμένου να αποποιηθώ τυχόν ευθύνες μου. Για ότι δεν μπορώ εγώ να πετύχω δεν χρεώνω ποτέ σε τρίτους την ευθύνη!

Ως Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης αγωνίζομαι αποκλειστικά και μόνο για τα συμφέροντα των δημοτών/κατοίκων του Ελληνικού και της Αργυρούπολης.

Η λύση ενός προβλήματος σε έναν δήμο, δεν μπορεί να προκαλεί πρόβλημα σε έναν άλλον.

Αυτό είναι αρχή μου. Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε απόφαση η οποία επιβάρυνε κατοίκους σε όμορους σε εμάς δήμους .

Ο Δήμαρχός σας, κ. Ανδρέας Κονδύλης διαθέτει τεράστια αυτοδιοικητική εμπειρία καθώς έχει υπηρετήσει τα κοινά της πόλης από διάφορες θέσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος επί πολλά έτη , 8 χρόνια Αντιδήμαρχος στις διοικήσεις του πρώην δημάρχου κ. Ορφανού και 6 χρόνια Δήμαρχος Αλίμου.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, ως κορυφαίο μέλος διοικήσεων του δήμου και τα τελευταία 6 χρόνια ως επικεφαλής, για ποιο λόγο δεν διεκδίκησε χώρο στο πρ. Αεροδρόμιο για διαδημοτικό νεκροταφείο, αίτημα το οποίο ήταν κοινό και για τους τρεις δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού - Αργυρούπολης;

Υποστηρίζει ότι δεν προβλεπόταν νεκροταφείο στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις στο πρ. Αεροδρόμιο.

Τότε για ποιο λόγο δεν προσέφυγε στο ΣτΕ και παρέμεινε στα λόγια και στις δηλώσεις; Πήγε στο ΣΤΕ για όλα τα άλλα και έχασε και δεν πήγε για το νεκροταφείο εντός του αεροδρομίου;

Γιατί δεν ξεσήκωσε το λαό του Αλίμου και να καλέσει και εμάς ώστε να τον υποστηρίξουμε στο δίκαιο αίτημα του;

Ενώ λοιπόν δεν έπραξε απολύτως τίποτα, χάνοντας την ευκαιρία για δημιουργία νεκροταφείου στο πρ. Αεροδρόμιο Ελληνικού,
προσπαθεί στους πρόποδες του Υμηττού ανάμεσα σε δύο περιοχές, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, σε οικόπεδο που ανήκει στο ΑΔΜΗΕ να κατασκευάσει από κοινού με την Ηλιούπολη διαδημοτικό νεκροταφείο.

Ο κ. Κονδύλης όμως, αποκρύπτει εντέχνως τον όρο που έχει βάλει ο ΑΔΜΗΕ προκειμένου να παραχωρήσει έκταση για την δημιουργία νεκροταφείου.

Ό όρος που έχει θέσει ο ΑΔΜΗΕ είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης από 150 KV σε 400 ΚV.

Παραλείπει να πει ότι η ικανοποίηση ενός χρόνιου προβλήματος του δήμου σας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε γειτονιές του δήμου Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνδημοτών μου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους από την τεράστια αναβάθμιση της εγκατάστασης (Κ.Υ.Τ) η οποία βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια μας.

Παραλείπει επίσης να σας πει ότι εδώ και 20 χρόνια ο Άλιμος ρευματοδοτείται από το συγκεκριμένο ΚΥΤ, τα καλώδια του οποίου περνάνε μέσα από την Αργυρούπολη επιβαρύνοντας τις δικές μας γειτονιές.

Απέκρυψε επίσης να σας πει πως από το 2011 υπάρχει απόφαση του ΣΤΕ που δικαιώνει τον Δήμο Αργυρούπολης στη προσφυγή του κατά του προεδρικού διατάγματος και δεν επιτρέπει τη δημιουργία κοιμητηρίου στον χώρο αυτό.

Εν κατακλείδι, η πρόταση του κ. Κονδύλη για να λυθεί το πρόβλημα της πόλης του, είναι χιλιάδες κάτοικοι των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης να ζήσουν δίπλα από τεράστιους μετασχηματιστές επιβαρύνοντας την υγεία τους και υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Αναρωτιέμαι εάν θα δεχόντουσαν ποτέ οι κάτοικοι του Αλίμου να κατασκευαστεί π.χ. μια γιγαντιαία εγκατάσταση της ΔΕΗ στον λόφο Πανί, δίπλα από τα σπίτια τους προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ενός διπλανού δήμου. Να ψήνονται με 400 KV ώστε δημότες άλλων πόλεων να εξυπηρετηθούν;

H απάντηση προφανώς είναι, όχι.

Διότι κανένας δήμαρχος δεν παίζει με την υγεία των δημοτών του.

Έτσι και εγώ. Δηλώνω κατηγορηματικά αντίθετoς στα σχέδια του δημάρχου Αλίμου και μαζί με τους συνδημότες μου θα στραφώ εναντίον σε οποιαδήποτε ενέργεια γίνει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο ίδιος σε επιστολή του ισχυρίζεται πως δεν μας αφορά το θέμα και γι' αυτό δεν μας ρωτάει. Τις επόμενες μέρες θα του στείλω όλες τις δικαστικές αποφάσεις που μας δικαίωσαν ακριβώς επειδή μας αφορά αποκλειστικά και μόνο εμάς το θέμα αυτό (και τον Δήμο Ηλιούπολης φυσικά).

Αντιλαμβάνομαι όμως απόλυτα την ανάγκη του δήμου σας για την δημιουργία δημοτικού νεκροταφείου μετά από 75 χρόνια που υπάρχει ως κοινότητα και Δήμος ο Άλιμος .

Θέλω να σας ενημερώσω λοιπόν ότι ανθρώπινα και παρουσία δημοτικών συμβούλων τότε του Δημάρχου σας, ότι το 2015 είχα προτείνει στον δήμαρχο Αλίμου, λόγω του ότι η δημοτική ενότητα Αργυρούπολης και ο δήμος Αλίμου ανήκουν στην ίδια Μητρόπολη, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο στο νεκροταφείο Αργυρούπολης, για το οποίο έχουμε ζητήσει την επέκταση του, να παραχωρηθεί χώρος στον δήμο Αλίμου προκειμένου να δοθεί λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος σας. Αν ήταν θετικός θα το συζήταγα στο Δημοτικό Συμβούλιο μας.

Η παρελκυστική τακτική όμως του δημάρχου Αλίμου με πολεμικές προσφυγές εναντίον μας (αμφισβήτηση διοικητικών ορίων, προσφυγή εναντίον του Φορέα διαχείρισης Ελληνικού κτλ.) ακύρωσαν δυστυχώς τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης για την επίλυση τους προβλήματος αυτού, αφού είμαστε μονίμως αμυνόμενοι στις ενέργειες του.

Κλείνοντας, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης στηρίζουμε τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου εντός του χώρου του Αεροδρομίου, προς την πλευρά των διοικητικών ορίων του δήμου Αλίμου. Ας το θέσει ο Δήμαρχος σας στη κυβέρνηση όπως ίσχυε άλλωστε και εμείς θα βρεθούμε στο πλευρό σας να το κερδίσουμε γιατί τις δυο πόλεις μας τις συνδέουν δεσμοί αγάπης και κοινών αγώνων.Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.