ΑΛΙΜΟΣ

Το "καυτό" θέμα του κοιμητηρίου απασχόλησε επί 3ωρο το δημοτικό συμβούλιο Αλίμου

0 28 ΜΑΙΟΥ 2020, 13:08

Στην πρώτη μετά από σχεδόν τρεις μήνες κανονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στον Άλιμο, κατά την οποία μέσα στην αίθουσα ήταν μόνο τα εκλεγμένα μέλη του σώματος που το συνθέτουν, αφού τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας, συζητήθηκαν ορισμένα σοβαρά θέματα που απασχολούν την Δημοτική Αρχή και την τοπική κοινωνία γενικότερα. 

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αποκτήσει, επιτέλους, το δικό της κοιμητήριο η πόλη, κάτι που αποτελεί φλέγον ζήτημα, επειδή, δυστυχώς, ο Άλιμος είναι υποχρεωμένος να ζητάει από άλλους δήμους της περιοχής να του παραχωρούν χώρους, προκειμένου να θάβει τους νεκρούς του.

"Πρέπει να λυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται το πρόβλημα αυτό, γιατί δεν τιμά κανέναν να παραμένουν οι δημότες μας άταφοι και για μέρες στα ψυγεία μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε χώρους σε κοιμητήρια άλλων δήμων", ανέφερε χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της τοποθέτησής του, ενώ μίλησε και για τις επαφές που είχε με τον δήμαρχο Ηλιούπολης, για την δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου σε έκταση της περιοχής του Κ.Υ.Τ. που βρίσκεται εκεί, αλλά και για τις ενστάσεις που έχει για την υλοποίηση του έργου αυτού ο γειτονικός δήμος Ελληνικού - Αργυροπούπολης. Προκειμένου δε, να καταστεί σαφές ότι το κοιμητήριο είναι κάτι παραπάνω από επείγον και απαραίτητο για τον Άλιμο, πρότεινε σε όλες τις πτέρυγες των παρατάξεων να συμφωνήσουν στην έκδοση ενός κοινού ψηφίσματος για αυτό, κάτι που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Σε ότι αφορά το συμμαχικό νεκροταφείο, το οποίο αποτελεί ένα "σημείο - μνημείο" για  όλη την Αττική και βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του δήμου Αλίμου, ο κος Δήμαρχος εξήγησε πως αυτό παραχωρήθηκε για τους 2.067 πεσόντες στρατιώτες τη Κοινοπολιτείας που σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου και δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες των δημοτών. "Εμείς δώσαμε τον χώρο αυτό και δημιουργήθηκε το συμμαχικό νεκροταφείο. Πρέπει τώρα η Πολιτεία να φροντίσει, ώστε να βρεθεί χώρος για το δικό μας κοιμητήριο", είπε σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε στο πλευρό του δημάρχου προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του Κοιμητηρίου, αφού προηγουμένως τοποθετήθηκαν οι αρχηγοί των παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης αλλά και της αντιπολίτευσης, τόσο για την άμεση αναγκαιότητα όσο και για τις αντιρρήσεις που θέτει η δημοτική αρχή του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης. 

Η προϋπόθεση που θέτει ο ΑΔΜΗΕ βάζει "φρένο" στην υλοποίηση 

Το κομβικό σημείο που φαίνεται να βάζει "φρένο" στην υλοποίηση του διαδημοτικού κοιμητηρίου στο χώρο του ΚΥΤ και εγείρει τις αντιδράσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι η προϋπόθεση που τίθεται από τον ΑΔΜΗΕ, κάτοχο της οικοπεδικής έκτασης, για την αύξηση της τάσης του σταθμού από 150 KV σε 400 ΚV. Προϋπόθεση που δεν αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της 3ωρης συζήτησης του θέματος παρά μόνον στο τέλος της συζήτησης από την κ. Καμαρινού. 

Οι παλαιότεροι ίσως γνωρίζουν πως τόσο οι κάτοικοι του δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης όσο και της Ηλιούπολης έχουν κάνει μακροχρόνιους αγώνες για να μην γίνει αυτή η επέκταση της τάσης του ΚΥΤ. Τελευταία προσπάθεια του ΑΔΜΗΕ να περάσει την επέκταση ήταν το 2015 που έφερε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο παρά τη θετική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, την απέρριψε ομόφωνα. 

Απόδειξη των αντιδράσεων που υπάρχουν και στους δύο δήμους είναι το γεγονός ότι και στο δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης όλες οι παρατάξεις μηδέ και της διοίκησης του κ. Χατζηδάκη ψήφισαν όχι στην επέκταση του ΚΥΤ και παρέπεμψαν το θέμα στις καλένδες αφού δεν πέρασε ούτε η πρόταση για σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα αναλάμβανε να ενημερώσει τους πολίτες και να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα. 

Άρα είναι "χαμένη" υπόθεση η δημιουργία διαδημοτικού κοιμητηρίου στο χώρο του ΚΥΤ; Το πιθανότερο είναι πως ναι. Όμως ίσως βγει και κάτι καλό απ' όλη αυτή τη διελκυστίνδα. Ίσως η πολιτεία καταλάβει πως θα πρέπει να δώσει μια λύση, ειδικότερα για το δήμο Αλίμου για τον οποίο το πρόβλημα είναι εξαιρετικά επιτακτικό, 

Το παράδειγμα της Γλυφάδας δεν είναι παλιό. Είναι σχετικά πρόσφατο. Ο θόρυβος και η δημοσιότητα που πήρε η ενέργεια του πρώην δημάρχου Κ. Κόκκορη να στήσει εν μία νυκτί παράνομα νεκροταφείο στον Υμηττό, επειδή το νεκροταφείο του ήταν υπερκορεσμένο, υποχρέωσε τελικά την πολιτεία και κάτω από την πίεση τόσο της κοινωνίας όσο και της μετέπειτα δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην παραχώρηση της έκτασης στην πρώην αεροπορική βάση στον Υμηττό, που βρισκόταν στο "ψυγείο" για κάποια χρόνια. Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν, να γίνει κάτι αντίστοιχο και για το δήμο Αλίμου σε κάποια αντίστοιχη έκταση του δημοσίου.  

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.