ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Την προσωρινή επέκταση πεζοδρομίων προτείνει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

0 15 ΜΑΙΟΥ 2020, 20:34

Με επιστολή της η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, προς τα Υπουργεία, Υποδομών και Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, στην Περιφέρεια Αττικής και Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αλλά και στο Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ζητά κατά την πρακτική αρκετών ευρωπαϊκών πόλεων, τη σύνταξη Προσωρινής Τεχνικής Οδηγίας με αντικείμενο τις προσωρινές επεκτάσεις των πεζοδρομίων σε αστικές οδούς, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση των χώρων ασφαλούς κίνησης των πεζών και ποδηλάτων, όσο είναι σε ισχύ τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων, λόγω του κορωνοϊού.

 Η επιστολή της Δημάρχου 

Κατά την περίοδο των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τα οποία έληξαν πρόσφατα, επιβλήθηκε η τήρηση φυσικής απόστασης μεταξύ των πολιτών που μετακινούνται με οποιοδήποτε μέσον.

Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι ένας αξιοσημείωτος αριθμός πολιτών για τα ελληνικά δεδομένα, χρησιμοποίησε τόσο για τις μετακινήσεις του όσο και για τη σωματική του άσκηση, το ποδήλατο. Λόγω της κατακόρυφης μείωσης των κυκλοφοριακών φόρτων, και συνεπώς της μείωσης των κινδύνων που σχετίζονται με την οδική κυκλοφορία, τόσο οι μετακινήσεις πεζή με τις επιβαλλόμενες αποστάσεις, όσο και με ποδήλατο, πραγματοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό με χρήση των αποφορτισμένων οδοστρωμάτων κυκλοφορίας.

Με την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και τη δραστική μείωση των επιβατών της δημόσιας συγκοινωνίας, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι επανέρχονται σταδιακά στα συνήθη επίπεδα. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα ενταθεί με την επαναλειτουργία σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων, θα καταστήσει σε άμεσο χρονικό ορίζοντα δυσχερή την τήρηση των φυσικών αποστάσεων από τους πεζούς, οι οποίοι θα είναι αναγκασμένοι πλέον να μοιράζονται μέρος του οδοστρώματος με τα αυτοκίνητα, ή να μην τηρούν τις φυσικές αποστάσεις στα στενά πεζοδρόμια, και θα επαναφέρει τους κινδύνους για την ασφάλεια των κινουμένων με ποδήλατο, τους οποίους και θα αποθαρρύνει δικαιολογημένα από τη χρήση του.

Με το πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας όμως, συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα τήρησης φυσικής απόστασης, τόσο για τους κινούμενους στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και για τους επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών. Η ανάγκη συνεπώς για διεύρυνση των χώρων ασφαλούς κίνησης των πεζών, αλλά και των ποδηλάτων, εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, καθώς η φυσική απόσταση μεταξύ των πεζών πρέπει να συνεχίσει να τηρείται και η χρήση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης είναι συμβατή τόσο με τις προφυλάξεις απο την πανδημία όσο και με τη βιώσιμη κινητικότητα.

Για την άρση αυτών των δυσχερειών κατά την περίοδο των μέτρων, η χρονική διάρκεια των οποίων είναι αδιευκρίνιστη, αλλά κατά κοινή ομολογία θα είναι μακρά, μια σειρά από πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν προχωρήσει ή προχωρούν άμεσα σε ρυθμίσεις των αστικών οδών, με κοινή συνισταμένη τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ή/και τη χάραξη λωρίδων κίνησης ποδηλάτων εις βάρος των οδοστρωμάτων κυκλοφορίας με απλή οδική σήμανση (πινακίδες και διαγραμμίσεις) και με συνοπτικές διαδικασίες. Πέραν της θετικής συμβολής αυτών των μέτρων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η εφαρμογή τους αναμένεται ότι θα συντελέσει στη γενικότερη αξιολόγηση αυτού του είδους των παρεμβάσεων με βάση τα αποτελέσματα που θα παρατηρηθούν, με παρεμβάσεις λειτουργικές αλλά προσωρινού τύπου και απολύτως αναστρέψιμες.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για τη διευκόλυνση του Δήμου στην εφαρμογή ρυθμίσεων αυτού του τύπου, σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και με τήρηση της νομιμότητας, των θεσμικών διαδικασιών, των καλών πρακτικών και χωρίς διακινδύνευση της οδικής ασφάλειας, η οποία άλλωστε αποτελεί και βασικό στόχο αυτών των ρυθμίσεων, θεωρούμε απαραίτητο βήμα την έκδοση οδηγιών από τον αρμόδιο επιτελικό φορέα, ο οποίος είναι η Υπηρεσία σας. Με την ύπαρξη ενός εργαλείου, όπως μια οδηγία με αυτό το αντικείμενο, θα εξασφαλιστεί η τήρηση όλων των απαιτήσεων που απορρέουν από τις ισχύουσες οδηγίες και προδιαγραφές θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ θα καταστεί δυνατό να λειτουργήσουν και να αξιολογηθούν σύντομα οι πρώτες πιλοτικές εφαρμογές, ώστε να εντοπιστούν τυχόν σημεία προς βελτίωση.

Στο παραπάνω πλαίσιο, παρακαλούμε για τη σύνταξη Προσωρινής Τεχνικής Οδηγίας με αντικείμενο τις προσωρινές επεκτάσεις των πεζοδρομίων σε αστικές οδούς. Ταυτόχρονα σας υποβάλλουμε συνημμένα σχέδιο οδηγίας με το παραπάνω αντικείμενο, το οποίο συντάχθηκε από το Δήμο μας, και σχέδια πρόσφατων προσωρινών γερμανικών προδιαγραφών με το ίδιο αντικείμενο, για την υποβοήθηση των σχετικών ενεργειών σας στο βαθμό που περιέχουν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.