ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός στην Ελλάδα: Αυτοί είναι οι κανόνες για τουρίστες, ξενοδοχεία και πτήσεις

0 8 ΜΑΙΟΥ 2020, 23:20

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλή διαχείριση της πανδημίας ενόψει της τουριστικής περιόδου παρουσίασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Τουρισμού, τα μέτρα τα οποία μελετά να λάβει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν ουσιαστικά διαβατήρια υγείας για τους εισερχόμενους τουρίστες, συμβάσεις των ξενοδοχειακών μονάδων με γιατρούς προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες διάγνωσης και μία σειρά άλλων υγειονομικών προβλέψεων.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεοχάρης:

– Επιβάτες με προορισμό την Ελλάδα θα υποχρεούνται να έχουν υποβληθεί σε τεστ έως και 72 ώρες προτού επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για να έλθουν στη χώρα μας, κατά τα πρότυπα των ελέγχων (στο check in της χώρας αναχώρησης) που έγιναν στους επαναπατριζόμενους, κατά το ξέσπασμα της κρίσης.

-Αναλόγως, και οι Ελληνες τουρίστες, βάσει διακρατικών προφανώς συμφωνιών, που θα θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί 72 ώρες πριν από το ταξίδι τους.

– Συνεπεία αυτού του αυστηρού ελέγχου, και βάσει του μέχρι στιγμής σχεδίου του Υπ. Τουρισμού, δεν προβλέπεται μείωση των θέσεων στα αεροπλάνα. «Δεν θα μειώσουμε τις θέσεις των αεροπλάνων ώστε να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα οι εταιρίες να προχωρούν στη διεξαγωγή των πτήσεων», είπε ο κ. Θεοχάρης.

– Προκρίνεται επίσης για πτήσεις ορισμένης διάρκειας (έως τεσσάρων ωρών, είπε ο υπουργός) να μην σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακς.

– Στα ξενοδοχεία δεν θα υπάρχουν μπουφέδες, με την εξαίρεση ίσως μικρών ξενοδοχείων. «Δεν μπορούμε να πιάνουμε όλοι την κουτάλα και να την παίρνει ο επόμενος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.

– Οι ξαπλώστρες στις παραλίες θα είναι αραιά τοποθετημένες, υπάρχουν δε σκέψεις για καλύμματα μίας χρήσης ή με δυνατότητα αποστείρωσης για κάθε λουόμενο που κάνει χρήση.

Όλα τα ξενοδοχεία θα υποχρεωθούν να συμβληθούν με έναν γιατρό που θα έχει περάσει ειδικό σεμινάριο, ο οποίος είτε με φυσική παρουσία είτε με τηλεϊατρική θα αξιολογεί εάν τα συμπτώματα παραπέμπουν στον ιό και θα ζητάει αναλόγως τη διεξαγωγή τεστ.

Ζητούμενο εδώ, είναι μέσα σε 6 ώρες να υπάρχει το αποτέλεσμα και ο ασθενής να μεταφέρεται σε «ξενοδοχεία καραντίνας».

– Ετσι, σε κάθε τουριστικό προορισμό της χώρας το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως “ξενοδοχείο καραντίνας”, όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορωνοϊού, με διασφάλιση της ανωνυμίας της εμπορικής ονομασίας των ξενοδοχείων. Σε περίπτωση που ο τουρίστας θελήσει ή χρήζει περαιτέρω ιατρική φροντίδας, «αυτό αποτελεί έναν ακόμη αγώνα δρόμου» προκειμένου να μεταφερθεί σε κεντρικές μονάδες περίθαλψης.

– Τέλος, οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς ελέγχους, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος εγκλωβισμού και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα.

Οσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό είπε πως πέρυσι ήταν 18 δισ. ευρώ και φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ. Ο Χάρης Θεοχάρης προανήγγειλε διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρος, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Στο μεταξύ, εκτενές θέμα με αντικείμενο τον τουρισμό στη χώρα μας δημοσιεύει εκ νέου η βρετανική Telegraph με τον ταξιδιωτικό συντάκτη Oliver Smith.

Το άρθρο, φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στις οποίες γίνεται σαφές ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της» για να διασφαλίσει πως οι Βρετανοί θα είναι μεταξύ των πρώτων παραθεριστών από το εξωτερικό που θα επισκεφτούν τη χώρα, με ασφάλεια και χωρίς να διακινδυνεύσουμε την καλή πορεία της χώρας μας σχετικά με την εξέλιξη του ιού.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μας για εισερχόμενο τουρισμό και έχουμε κοινές αξίες και ιδανικά ως προς τον τρόπο διασκέδασης και χαράς», σημειώνει ο Υπουργός, ο οποίος όμως θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων και τις απαιτούμενες κινήσεις και διασφαλίσεις που πρέπει να παρέχει η βρετανική κυβέρνηση αναφορικά με τη διενέργεια τεστ ανίχνευσης του ιού.

«Θα χρειαστεί να γίνονται κάποιας μορφής τεστ που θα παρέχονται από τη βρετανική κυβέρνηση ή από ιδιώτες. Ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι η τεχνολογία θα έχει προχωρήσει, ώστε αυτό να είναι εφικτό και τα τεστ, να είναι πιο ακριβή και φθηνότερα. Αν όχι τον Ιούλιο, τότε ίσως τον Αύγουστο θα θέλαμε να υποδεχτούμε και πάλι Βρετανούς».

Λεπτομερής είναι και η αναφορά που γίνεται σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, με την επισήμανση για τη συνέχιση της εφαρμογής οδηγιών σχετικά με την κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Η εμπειρία για τους επισκέπτες στην Ελλάδα θα είναι διαφορετική. Τα τραπέζια και οι ξαπλώστρες θα είναι πιο απλωμένα, το προσωπικό πιθανότατα θα φορά προστατευτικό εξοπλισμό και γάντια. Λαμβάνουμε μέτρα, για να αποφεύγουμε ουρές και θα περιορίσουμε τον αριθμό των τραπεζιών στα εστιατόρια, βάζοντας τραπέζια έξω και αλλάζοντας τον τρόπο που σερβίρεται το φαγητό. Στα ξενοδοχεία αναμένεται να υπάρχει πιο συχνός καθαρισμός δωματίων και κοινόχρηστων χώρων».

Κλείνοντας την παρέμβασή του στο άρθρο ο Υπουργός επισημαίνει ότι «θα λειτουργήσουμε με υπεύθυνο τρόπο για όσο χρειαστεί, αλλά κάποιες αλλαγές ίσως παραμείνουν για πάντα». 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.