ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτά είναι τα μέτρα που ισχύουν για μάσκες και αποστάσεις - Αναλυτικά

0 2 ΜΑΙΟΥ 2020, 14:34

Τους πίνακες με τις οδηγίες Δημόσιας Υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων, με βάση τις τελικές κατευθύνσεις που εγκρίθηκαν χθες από την Υγειονομική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, ενόψει της έναρξης της άρσης μέτρων τη Δευτέρα.

Τι ισχύει σε κάθε περίπτωση δραστηριότητας

ΓΡΑΦΕΙΑ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για τους εργαζόμενους και κοινό αλλά με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 10 τμ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ- ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για προσωπικό και κοινό αλλά με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 7 τμ.

ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για εφημέριους, ψάλτες κλπ και ποίμνιο αλλά,με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 10 τμ.

ΕΣΤΙΑΣΗ (Εξωτερικός χώρος): 2 μέτρα μεταξύ τραπεζιών. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό, μη υποχρεωτική για το κοινό. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 3 τμ εξωτερικού χώρου, έως 4 άτομα ανά τραπέζι.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό, μη υποχρεωτική για τους πελάτες. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 1 άτομο ανά 15 τμ.

ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ - ΤΑΞΙ: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό.

ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ: 40% πληρότητα, χρήση μόνο για ΑΜΕΑ, ευάλωτες ομάδες και μεταφορά εμπορευμάτων όπου υπάρχουν κυλιόμενες σκάλες.Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.


ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΧΩΡΟΙ: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά με σύσταση χρήσης προς όλους. Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΑΤΡΕΙΑ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για προσωπικό και κοινό.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΛΙΑΝΙΚΗΣ κ.ά): Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Μη υποχρεωτική η μάσκα για προσωπικό και κοινό αλλά με σύσταση χρήσης. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 4 άτομα ανά 20 τμ. 4 άτομα +1 για την επιφάνεια από 20 τμ έως 100 τμ, 12 άτομα +1 για την επιφάνεια άνω των 100 τμ.

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ - ΚΕΝΤΡΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ: Απόσταση μεταξύ ατόμων 1,5 μ. Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για το προσωπικό, σύσταση χρήσης για το κοινό. Αναλογία τετραγωνικών μέτρων: 4 άτομα ανά 20 τμ. 4 άτομα +1 για την επιφάνεια από 20 τμ έως 100 τμ, 12 άτομα +1 για την επιφάνεια άνω των 100 τμ.


Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε αναφέρεται επίσης σχετικά με τα μέτρα προστασίας:

-Εφαρμόζονται μέτρα προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Αναφορικά με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή και κατηγορίες αυτών, καθώς και σε οποιουσδήποτε άλλους χώρους συνάθροισης κοινού προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, θα μπορούν (με κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών) να εφαρμόζονται τα παρακάτω μέτρα:

α) Υποχρεωτική χρήση μάσκας,

β) Μέτρα τήρησης μέγιστης αναλογίας ατόμων ανά ορισμένη επιφάνεια και ελάχιστης απόστασης μεταξύ τους,

γ) Μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας,

δ) Ειδικοί κανόνες λειτουργίας.

Στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με ειδικότητες διασώστη - πληρώματος ασθενοφόρου, νοσηλευτή, τεχνικού συνεργείου, καθαριστή - καθαρίστριας και ιατρού χορηγείται ετήσια ειδική αποζημίωση για την αγορά ή αντικατάσταση της προβλεπόμενης υπηρεσιακής στολής, η οποία είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.
 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.