ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΕΔΕ: Οι δήμοι έχουν απώλειες 200 εκατ. ευρώ λόγω κορονοϊού

0 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 23:03
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις απώλειες που προέρχονται από δημοτικά τέλη που δεν καταβάλλουν όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης

Απώλειες εσόδων που φθάνουν ήδη σε συνολικό ύψος άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο δίμηνο της πανδημίας μετρούν οι δήμοι ανά την Ελλάδα και ζητούν αντίστοιχη έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να «σταθούν όρθιοι στο πλευρό της κοινωνίας».

Στο παραπάνω ποσό συνέκλιναν οι απόψεις όσων συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Αιρετοί από κάθε πλευρά της Ελλάδας αναφέρθηκαν στην κινητοποίηση που έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας με την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού αλλα και τις προκλήσεις που φέρνει η δεύτερη φάση, για παράδειγμα, με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στις απώλειες που προέρχονται από δημοτικά τέλη που, για παράδειγμα, δεν καταβάλλουν όσες επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ανέφερε ότι υπολόγισε τις απώλειες στον δήμο του να φθάνουν τις 600.000 ευρώ ενώ η μηνιαία δόση κρατικής χρηματοδότησης είναι 320.000 στον δήμο του. Αντίστοιχα ποσά ανέφεραν και άλλοι, καταλήγοντας ότι χρειάζεται για όλους μια ενίσχυση δύο μηναίων δόσεων, δηλαδή πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ διευκρίνισε ότι «δεν μας ζητήθηκε να στείλουμε καταγεγραμμένες απώλειες πόρων», προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως το υπουργείο Εσωτερικών παρακολουθεί τα οικονομικά των δήμων μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ:

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο που έχει να παίξει η Αυτοδιοίκηση και την επόμενη μέρα, με την σταδιακή άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. «Σταθήκαμε στις επάλξεις και κρατήσαμε όρθιες τις τοπικές κοινωνίες, με πραγματικές και ουσιαστικές δράσεις και παρεμβάσεις, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Βασιστήκαμε στην εμπειρία, στο ικανό προσωπικό μας αλλά και σε ιδιώτες χορηγούς, στο πλαίσιο της συμμαχίας αλληλεγγύης με την ΚΕΔΕ, στηρίξαμε και επεκτείναμε τις κοινωνικές μας παρεμβάσεις, ώστε τις μέρες της καραντίνας να υπάρχει βοήθεια σε όποιον είχε πραγματική ανάγκη. Στο διάστημα αυτό είχαμε άριστη και συνεχή συνεργασία με την κυβέρνηση και ιδιαίτερα με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρέπει να τονίσουμε ότι μέσα σε ελάχιστο διάστημα έγιναν βήματα μπροστά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας των Δήμων.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και την επόμενη μέρα , όπου σταδιακά θα επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης θα είναι εξίσου σημαντικός για να επανεκκινήσει η ζωή σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Για να γίνει όμως αυτό, οι Δήμοι χρειάζονται επιπλέον οικονομική στήριξη , για να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» των προϋπολογισμών των Δήμων λόγω των μέτρων», τόνισε στην εισήγησή του ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών προς την κατεύθυνση αυτή και τόνισε ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για δήμους που βρίσκονται σε τουριστικές και απομακρυσμένες περιοχές, που έχουν ήδη πληγεί και θα πληγούν και στο μέλλον από την πανδημία. Στο Δ.Σ συζητήθηκε το θέμα της μείωσης των τελών τραπεζοκαθισμάτων στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων που παρέμειναν κλειστά λόγω της καραντίνας και για όσο διάστημα διήρκεσαν τα μέτρα.

Επαναλειτουργία σχολείων

Στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων, στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο των Δήμων για την σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, απολύμανσης και καθαριότητας, ενέργειες που θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος που υφίστανται οι Δήμοι λόγω της πανδημίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα ανταποκριθούν στις ευθύνες τους.

Βοήθεια στο Σπίτι

Τονίστηκε η ανάγκη το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο λειτούργησε με επάρκεια την περίοδο της κρίσης, να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό. Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έγινε ειδική αναφορά στις χορηγίες των εταιρειών που προσέφεραν 340 αυτοκίνητα για την διανομή υλικού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και των σούπερ μάρκετ που προσέφεραν τρόφιμα και άλλες προμήθειες ειδών πρώτης ανάγκης.Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.