ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κεραμέως: Μέσα στον Ιούνιο οι Πανελλαδικές - Οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

0 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 14:37

Μέσα στον Ιούνιο, όπως ήταν ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης, θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεράμεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, όλα συγκλίνουν στο ότι στο διάστημα μεταξύ 15 και 22 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές και θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούλιο.

Η κα Κεράμεως, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, σημείωσε ότι οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου.

Το σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα από 4η Μαΐου -Τι θα γίνει με σχολεία

Αναφορικά με το «άνοιγμα» των σχολείων, η υπουργός είπε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα, με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις να γίνει σταδιακά άνοιγμα των σχολείων, ανάλογα με την βαθμίδα, με την Γ’ Λυκείου να αποτελεί προτεραιότητα και να ενδέχεται να επιστρέψει στα θρανία στα μέσα Μαΐου.

Η κυρία Κεράμεως αναφέρθηκε και στις μετεγγραφές φοιτητών, τονίζοντας ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί μείον 2.750 μόρια.

Δηλαδή, εάν η βάση της σχολής στην Αθήνα είναι 18.750 μόρια, θα πρέπει να έχει 16.000 μόρια. 

To νέο νομοσχέδιο

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα  τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο opengov και στο οποίο υπάρχουν ρυθμίσεις που αφορούν στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ακολουθήσουν δύο ακόμα νομοσχέδια που θα αφορούν τα στελέχη και τις δομές εκπαίδευσης και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εισαγωγή νέων θεματικών στο ωρολόγιο πρόγραμμα, επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων, επιμόρφωση εκπαιδευτικών και αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, θεσμοθετούνται 24 Πρότυπα και 38 πειραματικά σχολεία, ενίσχυση ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο αναμένεται να μπει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα, επιστρέφουν από το 2021-22 τα Λατινικά στις Πανελλαδικές (για τα παιδιά που θα εισέλθουν από τον Σεπτέμβριο στην Β’ Λυκείου).

Επίσης, επανέρχονται από την επόμενη σχολική χρονιά οι συντελεστές βαρύτητας σε μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και τα μαθήματα που θα συνδέουν τα επιστημονικά πεδία.

Επιστρέφει η βάση του 10 για την προαγωγή και αυξάνονται τα προς εξέταση μαθήματα

Εισάγεται επίσης βάση του δέκα για την προαγωγή από την μία τάξη του Γυμνασίου και Λυκείου στην άλλη και αυξάνονται τα μαθήματα που θα εξετάζονται για τις προαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο από τέσσερα που είναι σήμερα σε επτά.

Ακόμη, στο Γυμνάσιο, αυξάνονται τα εξεταζόμενα μαθήματα από 4 που είναι σήμερα σε 7, ενώ για την προαγωγή από τη μια τάξη στην άλλη θα απαιτείται ο βαθμός 10 σε κάθε μάθημα ή 13 στο μέσο όρο μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση. Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξάγονται τον Σεπτέμβριο.

Πιλοτικά τα Αγγλικά στο νηπιαγωγείο – Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας των Αγγλικών στο Δημοτικό

Επιπλέον, στο νηπιαγωγείο εισάγεται πιλοτικά το μάθημα των Αγγλικών μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, η Πληροφορική και η Φυσική Αγωγή. Στο δημοτικό, αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Αγγλικών στις μικρότερες τάξεις και εισάγονται πιλοτικά νέες θεματικές.

Τι θα ισχύει για τις μετεγγραφές

Σε ό, τι αφορά στις μετεγγραφές φοιτητών, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει τη βάση της σχολής που επιθυμεί μείον 2.750 μόρια. Δηλαδή, εάν η βάση της σχολής στην Αθήνα είναι 18.750 μόρια, θα πρέπει να έχει 16.000 μόρια.

Αξιολόγηση, επιμόρφωση και μοριοδότηση των εκπαιδευτικών

Επιπλέον, αναφορικά με την αξιολόγηση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσει του χρόνου (από Σεπτέμβριο 2021), αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα αρχίσει η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.

Η μοριοδότηση, εξάλλου, θα γίνει ως ακολούθως: Διπλή μοριοδότηση στα δυσπρόσιτα και ποινές διετούς η και τριετούς αποκλεισμού σε όσους δεν εμφανίζονται στα σχολεία.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.