ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: Σταδιακή άρση των μέτρων μετά την Πρωτομαγιά

0 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 10:26

Μετά την Πρωτομαγιά εκτιμάται πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει μέχρι τώρα ο κ. Τσιόδρας η χαλάρωση των μέτρων και η επανεκίνηση της καθημερινότητας θα γίνει σταδιακά και με βάση παραδείγματα άλλων χωρών.

Έως τα τέλη της εβδομάδα θα έχουν ληφθεί από τον πρωθυπουργό οι αποφάσεις για την άρση της καραντίνας. Οι συσκέψεις με τους υπουργούς και τους επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων είναι διαρκείς, για να καταρτιστεί ο οδικός χάρτης της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να ξεκινήσεις στις 4 Μαΐου, που σημαίνει πως οι περιορισμοί θα παραταθούν για μία ακόμα εβδομάδα, αφού κανονικά λήγουν στις 27 Απρίλιου.

Παράλληλα αναμένεται η σταδιακή κατάργηση του συστήματος για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις και η αποστολή sms στο 13033.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έξαρση του ιού τα περιοριστικά μέτρα ή ακόμη και η ολική καραντίνα θα τεθούν και πάλι σε ισχύ στις συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες και όχι στην επικράτεια οριζόντια.

Τα διάφορα στάδια του σχεδίου θα δοκιμάζονται στην πράξη για 7-14 ημέρες, ούτως ώστε να ελέγχεται τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν πρώτα

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες.

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα όσον αφορά στην επαναλειτουργία των σχολείων. Το σίγουρο είναι πως οι πανελλαδικές εξετάσεις προγραμματίζονται για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, με λιγότερους εξεταζόμενους σε κάθε τάξη και διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Υπό εξέταση παραμένει εάν θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές των άλλων βαθμίδων ή η χρονιά θα ολοκληρωθεί πρόωρα, δίχως καν τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, βάσει και των ευρωπαϊκών οδηγιών, να διατηρήσει τους περιορισμούς στη μετακίνηση ηλικιωμένων κι ευπαθών ομάδων, ενώ θ’ απαγορεύεται ειδικά το πρώτο διάστημα η συνάθροιση σε πάρκα, πλατείες, παραλίες κτλ.

Όσον αφορά στον τουρισμό, πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το άνοιγμα των συνόρων και τις αερομεταφορές. Επίσης, σημαντικός παράγοντας θα είναι και ο αριθμός των ξενοδόχων και ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων που θα πάρουν το ρίσκο να ανοίξουν τις μονάδες τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στα νησιά, όπου δεν είναι επαρκείς οι υγειονομικές δομές, δε θα επιτραπεί άμεσα ή ακόμα και αργότερα μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.

Αντίθετα, το αργότερο έως τα μέσα με τέλη Ιουνίου θα έχουν ανοίξει ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις τουριστικές περιοχές όπου υπάρχουν επαρκείς υγειονομικές δομές, με την ελπίδα το τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος) και ο εσωτερικός τουρισμός να περιορίσουν όσο γίνεται τη ζημιά από τις ακυρώσεις. 

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.