ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ: 2 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024, 17:54

ΑΡΘΡΑ

Η ανοσία της αγέλης

Νίκος Γιαννιός 0 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 13:46

Το μαθηματικό μοντέλο με το οποίο οι επιστήμονες σήμερα επιχειρούν να ξεκλειδώσουν και να κατανοήσουν την δυναμική της εξάπλωσης κορωνοϊού, καταλήγει στην κατάσταση της πανδημίας. Ως πανδημία λογίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα εξακριβωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν το 50% - 70% του ολικού πληθυσμού της χώρας.

Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται δεκτό ότι το υπόλοιπο τμήμα του πληθυσμού νόσησε ήδη ή νοσεί ελαφρά και ως εκ τούτου δεν μετρήθηκε. Αυτό το τμήμα λοιπόν του πληθυσμού, του 30% - 50% το οποίο νόσησε ή νοσεί ήδη και δεν μετρήθηκε αποκτά ανοσία και αποτελεί την βάση από την οποία ξεκινά η διαδικασία της ανοσίας της αγέλης.

Ο υπόλοιπος πληθυσμός ο οποίος θα νοσήσει βαρύτερα θα δώσει τους νεκρούς τους οποίους το μοντέλο αναβιβάζει στο 2,22% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Εκείνοι οι οποίοι θα θεραπευτούν και θα επιζήσουν θα συμπληρώσουν την ανοσία στο σύνολο του πληθυσμού. Η διαδικασία αυτή αναγνωρίζεται στις αγέλες των αγρίων ζώων και για τον λόγο αυτό ονομάστηκε έτσι.

Αυτά βέβαια συμβαίνουν στις αγέλες των ζώων και ασφαλώς δεν περιμένουμε να επαληθευτούν στους πληθυσμούς των οργανωμένων κοινωνιών. Για τον λόγο αυτόν περιμένουμε αρχικά από το Πολιτικό δυναμικό της χώρας να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου μέχρις ότου η επιστήμη εξασφαλίσει τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της και το εμβόλιο για την δημιουργία της ανοσίας των ατόμων του πληθυσμού. Ακολούθως και παράλληλα δοκιμάζεται το ιατρικό σύστημα και η ικανότητα των υποδομών να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πλήθους το οποίο θα νοσήσει σε βαθμό που θα χρειασθεί εξειδικευμένη περίθαλψη.

Θα δοκιμαστούν λοιπόν όλοι, πολιτικοί και γιατροί αλλά και τα ΜΜΕ τα οποία θα ενημερώσουν, θα κατευθύνουν και θα πείσουν τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα τα οποία θα υποδείξει η Πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων της.
Πολλές χώρες προτίμησαν να αφήσουν την αγέλη να τα βγάλει πέρα μόνη της, δεχόμενες ως φυσιολογικό γεγονός τους λίγους άλλωστε θανάτους που προβλέπει το μοντέλο. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι οι νεκροί θα είναι κυρίως συνταξιούχοι και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ο θάνατός τους θα προσπορίσει οικονομικό όφελος στην…. αγέλη. Κάποιοι πολιτικοί στην συνέχεια έκαναν πίσω αλλά κάποιοι άλλοι συνεχίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην χώρα μας μέχρις στιγμής τα πήγαμε καλά αλλά πριν ακόμη φτάσουμε στον μηδενισμό των κρουσμάτων ακούω διάφορους δημοσιολόγους να πιέζουν στο γυαλί, πολιτικούς και Ιατρούς για να βγάλουν είδηση με το ζόρι. Ακούγονται λοιπόν πράγματα τα οποία μπορούν να θορυβήσουν αναιτιολόγητα τον κόσμο. Ασφαλώς και θα υπάρξει διακριτή και τμηματική άρση των μέτρων και των περιορισμών αλλά πρέπει να έχουμε μια σίγουρη αφετηρία για να μην οδηγηθούμε σε νέο κύμα έξαρσης.

Στους υπολογισμούς υπάρχει μια ανυπέρβλητη δυσκολία. Το μοντέλο δεν μας επιτρέπει σε αυτή την φάση με τα ελαχιστότατα κρούσματα, μόλις στο 0,20 ανά χίλιους κατοίκους, να υπολογίσουμε το πλήθος των ελαφρά νοσούντων ή των χωρίς συμπτώματα φορέων της νόσου, οι οποίοι κυκλοφορούν ανύποπτοι ανάμεσά μας. Έτσι δεν μπορούμε με ακρίβεια να υπολογίσουμε την ένταση της επανεμφάνισης των κρουσμάτων μετά την άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας η οποία σίγουρα θα συμβεί αν δεν είμαστε προσεκτικοί και για τον λόγο αυτό μια έστω μικρή παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας των ατόμων τα οποία εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες είναι αναγκαία.

Προσωπικά εκτιμώ ότι αν από το τελευταίο κρούσμα περάσει ένας μήνας, δεν πρέπει να υπάρχει άλλος φορέας της νόσου στην κυκλοφορία ικανός να προκαλέσει νέα διασπορά. Είναι λογικό χωρίς να είναι βέβαιο να αναμένουμε νέα κρούσματα με την έναρξη της τουριστικής περιόδου και τότε θα δοκιμαστεί ξανά η ικανότητα του συστήματος να ελέγξει άμεσα και αποτελεσματικά την νέα κατάσταση.

Ας μην τρομάζουμε τους ηλικιωμένους με κατ’ οίκον περιορισμό μηνών. Αν μηδενιστούν μέσα στον Απρίλιο τα κρούσματα, τέλος Μαΐου θα πάμε όλοι για μπάνια. Ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε πρόωρα συμπεράσματα, έρχονται άλλωστε πολύ ενθαρρυντικές πληροφορίες για τις έρευνες που αφορούν σε αντιιικά φάρμακα και εμβόλιο. Με αισιοδοξία και σύνεση αναμένουμε τις αποφάσεις των ειδικών. Η κοινωνία οφείλει να υπακούσει και να προσαρμοστεί για να μην μεταβληθεί σε αγέλη.

Σχόλια Αναγνωστών

0 Προσθήκη σχολίου

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.