ΓΛΥΦΑΔΑ

Σπάει το εμπάργκο για το Άγιο Φως ο δήμαρχος Γλυφάδας;

γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης 7 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020, 15:32

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η απόφαση του Δημάρχου Γλυφάδας να προμηθευτεί 3.500 φαναράκια (βάζα σύμφωνα με την προμήθεια), για την μεταφορά του Αγίου Φωτός παρά την απαγόρευση της συγκεκριμένης δράσης από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

Όλα ξεκίνησαν από την πρωτοβουλία του δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου να φέρει το Άγιο Φως στα σπίτια των δημοτών του. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι όσοι δημότες επιθυμούν μπορούν την μέρα της Αναστάσεως να αφήσουν ένα μικρό φαναράκι έξω από το σπίτι τους και κλιμάκιο του δήμου θα περνούσε να το ανάψει. 

Σκοπός του, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ήταν "να κρατήσουν στα σπίτια τους όσους δημότες επιθυμούσαν να πάρουν το Άγιο Φως από τις εκκλησίες και παράλληλα να τους μεταφέρουν την ελπίδα, την πίστη και την αγάπη που εκπροσωπεί το Αναστάσιμο Φως. Η μεταφορά θα γινόταν με γνώμονα την δημόσια υγεία και με απόλυτη εφαρμογή των οδηγιών που έχουν δοθεί από τον ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID-19. Άλλωστε με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, καθημερινά και με απόλυτη ασφάλεια, υπάλληλοι του δήμου μας, έρχονται σε άμεση επαφή με εκατοντάδες συνδημότες μας που τους μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και έγγραφα."

Η πρωτοβουλία αυτή έτυχε πανελλαδικής αποδοχής, και πολλοί δήμαρχοι που είχαν την ικανότητα μέσω των υπηρεσιών των δήμων τους να διανείμουν το Άγιο Φως, έσπευσαν να το ανακοινώσουν.

Υπήρχαν όμως και αρκετοί δήμαρχοι, οι οποίοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας, δήλωσαν ότι είναι αντίθετοι με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ανάμεσα σε αυτούς  ήταν και ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου,  ο οποίος στις 8/4/2020 με προσωπική του ανάρτηση στο facebook ανέφερε μεταξύ των άλλων:

"...Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει μια τέτοια δράση έστω και για περιορισμένο αριθμό σπιτιών χωρίς να παραβιαστούν οι κανόνες για τον περιορισμό των μετακινήσεων και χωρίς να διακινδυνεύσει - έστω και στο ελάχιστο - η δημόσια υγεία.

Αναλογιστείτε ότι για να καλυφθεί η ανάγκη να φτάσει το Άγιο Φως σε κάποιες χιλιάδες σπίτια, απαιτείται το βράδυ της Ανάστασης πάρα πολλοί άνθρωποι του Δήμου μας με δεκάδες αυτοκίνητα να κυκλοφορούν για πολλές ώρες στην πόλη μας."Η ανακοίνωση του δημάρχου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης (ΑΔΑ: Ψ3ΚΦΩ91-ΒΥΨ) που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια του δήμου Γλυφάδας, την ίδια κιόλας ημέρα (8/4/2020), για την "Αναγκαιότητα δαπάνης για την αγορά 3.500 βάζων για τις ανάγκες μεταφοράς του Αγίου Φωτός στους δημότες μας λόγω εκτάκτων μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού." Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς γίνεται ο δήμαρχος Γλυφάδας στις 8 Απριλίου να λέει ότι μετά από προβληματισμό ημερών (κιόλας) για το θέμα, κατέληξε ότι είναι δύσκολη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια και την ίδια μέρα να αναρτάται στη Διαύγεια η συγκεκριμένη απόφαση της προμήθειας των "βάζων"; Πώς γίνεται να προβληματίζεται αλλά ταυτόχρονα να κάνει και τη σχετική προμήθεια; 

Μήπως, αν και είχε αποφασίσει να κάνει τη διανομή, επειδή τον πρόλαβε ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης διαπίστωσε καθυστερημένα "ότι είναι δύσκολο να γίνει και ότι διακυβεύεται η... δημόσια υγεία";

Εκτός βέβαια εάν έχει αποφασίσει να σπάσει το εμπάργκο που έχει επιβληθεί και να διανείμει το Άγιο Φως στους δημότες του, παραβλέποντας στην σχετική οδηγία.

Σχόλια Αναγνωστών

7 Προσθήκη σχολίου
Προφήτης 18.04.20
Ο κόσμος περιτριγυρισμένος από τα χιλιαδιό καθημερινά του προβλήματα, τα προεκλογικά ψευτοαγκαλιάσματα και τα υποκριτικά χαμόγελα κάποιων, πάει και ψηφίζει χωρίς να φροντίσει να μάθει τι μέρος του λόγου είναι αυτός ή αυτή που σταυρώνει. Δυστυχώς, η υποκρισία και η βρωμιά της μικροπολιτικής σε όλο της το μεγαλείο.
Απάντηση
Κώστας Σ 15.04.20
Υποκρισία
Απάντηση
Τερψιθέα 14.04.20
δήμαρχε φέρε το φως και μην υπολογίζεις τίποτα. Όλη η πόλη είναι μαζί σου.
Απάντηση
γεωργία 14.04.20
Από που μπορούμε να πάρουμε φαναράκια;
Απάντηση
Δημαρχάρα 14.04.20
Κορυφαίος ο Παπανικολάου. από την μία λέει ότι το ακυρώνει και θα το κάνει από την πίσω πόρτα.
Απάντηση
Προμηθευτής 14.04.20
Τα φαναράκια τελικά θα τα πάρει ή όχι
Απάντηση
Αυτό έγινε 14.04.20
Τα πράγματα είναι απλά. Κίνδυνος για την δημόσια υγεία δεν υπήρχε καθώς επαφή με δημότες δεν θα γινόταν. Ο Παπανικολάου το είχε αποφασίσει να το κανει αλλά επειδή τον πρόλαβε ο κωνσταντάτος και πήρε όλη την δημοσιότητα σκύλιασε και έβαλε λυτους και δεμένους να του το κόψει
Απάντηση
Προσθήκη σχολίου
ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ!
Απάντηση σε x
* Υποχρεωτικά πεδία* Το vimaonline σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά και άσχετα με το περιοχόμενο του άρθρου σχόλια. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.